Chinees nieuwjaar op Wall Street?

16-02-2019 – De slechte december maand lijkt vergeven en vergeten op Wall Street, in 2019 staan alle borden weer op groen. De DOW schommelde de afgelopen week rond de 25.500 punten, niveaus die we voor het laatst zagen in november 2018. Waar komt die omslag vandaan, is het terecht en hoe gaat dat de komende weken verder?

Het cijferseizoen bracht een opleving…

Zoals we in de vorige editie van deze nieuwsbrief al schreven zitten we middenin het cijferseizoen, waarin bedrijven hun resultaten over 2018 bekend maken. Honderden presentaties werden de afgelopen weken gegeven waarin veelal positieve meevallers werden gemeld over het laatste kwartaal van 2018. Reden voor beleggers om weer aandelen in te slaan die, naar nu bleek, te zwaar waren afgestraft. In de verwachtingen voor 2019 moesten de meeste bedrijven echter kanttekeningen plaatsen, de onzekerheid omtrent de handelsoorlog was een populair onderwerp in veel earning-calls.

…en de overheidssluiting is afgewend…

Op 15 februari tekende President Trump een nieuw begrotingsakkoord voor in totaal $ 333 miljard. Daarmee wordt een nieuwe overheidssluiting voorkomen. Ook dit gaf rust aan beleggers nadat een eerder sluiting uiteindelijk het openbare leven in de VS dreigde lam te leggen toen luchtverkeersleiders in staking gingen. In de komende maanden zal blijken wat de werkelijke schade van de sluiting was maar vooralsnog zijn beleggers opgelucht dat het voorlopig bij deze sluiting blijft.

…maar er is nog geen deal met China…

De grote olifant in de porseleinkast is echter een handelsakkoord tussen de VS en China. Nadat de Chinezen begin deze maand het Chinese Nieuw Jaar vierden, werd er afgelopen week verder onderhandeld in Beijing. Dit was de zesde ronde van onderhandelingen tussen ministers van beide landen. Opnieuw zonder substantieel resultaat. De deadline die Trump eerder stelde op 1 maart lijkt daarmee onhaalbaar. Op 1 maart zouden de straftarieven verhoogd worden van 10% naar 25%. Een dergelijke verhoging zou de handel tussen beide landen ernstig doen krimpen, zo viel ook te beluisteren bij de diverse earning-calls. De druk op Trump neemt toe om de deadline van 1 maart te verlengen. Bloomberg bracht eerder deze week het nieuws dat er een verlening met 60 dagen wordt overwogen.

…en een verlening van de deadline is slecht nieuws…

Trump liet weten dat er progressie werd gemaakt in de onderhandeling met de Chinezen, maar van echte voortgang ontbreekt elk bewijs. De schermutselingen in de Zuid-Chinese zee, waar Amerikaanse oorlogsbodems door Chinese territoriale wateren varen, en de blokkade van Huawei, doen de onderhandelingen ook geen goed. Een verlening van de onderhandelingstermijn is in onze optiek dan ook geen goed nieuws. Het verlengt de periode van onzekerheid voor het bedrijfsleven en is daarmee dus een rem op investeringen, en de kans dat de enorme verschillen opeens overbrugd worden lijkt klein. Als er al een akkoord komt, dan zal het een akkoord zijn om gezichtsverlies te beperken. Komende week wordt er in Washington verder onderhandelt.

…terwijl de FED weer in focus komt…

Daar waar de markt de afgelopen weken werd gedreven door bedrijfsresultaten, droogt die stroom de komende tijd op. Beleggers zullen het dan moeten doen met (Geo-) politiek nieuws in combinatie met nieuws van Centrale Banken. Op dit moment is er consensus in de markt dat er geen renteverhoging zal zijn, maar het is wel degelijk een spannende gebeurtenis. De toon van de FED is namelijk sterk gewijzigd in de afgelopen maanden. Waar Powell eind vorig jaar nog sprak over een aantal renteverhogingen in 2019 om de economie te laten afkoelen, heeft hij inmiddels gesproken over geduld en een pauze. De markt zal enige nervositeit tonen in de aanloop naar de bijeenkomst medio maart, waar Powells’ woorden zorgvuldig gewogen zullen worden.  Als de sterke banengroei in de VS aanhoudt dan zal Powell vanaf de tweede helft van 2019 opnieuw de rente moeten verhogen, en dat kan wederom voor onrust zorgen.

…nemen wij wat gas terug.

Het cijferseizoen loopt op haar einde en daarmee zijn onzes inziens positieve impulsen voorlopig even verder te zoeken. Hoewel de geruchten gaan dat Amerika en China vorderingen maken in de onderhandelingen, is de deadline tot het bereiken van een ‘real deal’ zoals Trump het noemt opnieuw uitgesteld. Daarmee regeren de onzekerheden weer. Daarbij komt de FED meeting eraan en zijn de Amerikaanse indices na een rally van zo’n 9% in de eerste 6 weken van het jaar wellicht rijp voor een correctie. Over de rap naderende Brexit hebben we het dan nog niet eens gehad. Voor onze portefeuilles kozen wij daarom om risk-off te gaan in afwachting van de ontwikkelingen van deze onzekerheden. De cashposities hebben we weer iets verhoogt na een sterke rally sinds medio januari. De markt kan niet blijven stijgen op hetzelfde nieuws op een mogelijk akkoord tussen de VS en China. Tijd voor voorzichtigheid dus.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven