Wie betaalt de muur?

16-02-2019 – Op vrijdag 15 februari riep Trump de noodtoestand uit om zo toch toegang te krijgen tot ruwweg $ 8 miljard die nodig is voor de muur. Waar komt het geld vandaan en welke sectoren van de Amerikaanse economie gaan daar iets van merken?

Een klein deel via de normale weg…

Trump had oorspronkelijk $5,7 miljard gevraagd aan het congres voor de muur. Na een overheidssluiting van 35 dagen kreeg hij in de tweede ronde van onderhandelingen “slechts” 1,4 miljard. Genoeg voor een schutting dus, maar niet voor een muur. En dus greep Trump naar zijn laatste mogelijkheid: een noodtoestand die hem toegang geeft tot budgetten die eigenlijk een andere bestemming hebben.

…Mexico betaalt niet, wie wel?

Een klein deel, $600 miljoen, komt uit het “drug forfeiture fund”. Dit zijn de opbrengsten van in beslag genomen drugs of druggerelateerde gelden. Dit schaadt de economie niet gigantisch, bovendien gaat het om een relatief klein bedrag. Een groter deel, $ 2,5 miljard, komt uit een drug interdiction program. Dit programma is gericht op het voorkomen dat drugs het land in komen. Nu wordt dit vooral ingezet bij operaties buiten de VS, om de drugs bij de bron te bestrijden. In landen als Colombia, Pakistan en Afghanistan werd het merendeel van dit geld besteed. Hier krijgen de drugsproducenten het dus makkelijker en zij zullen hun productie dus kunnen verhogen. Mogelijk goed nieuws voor de liefhebbers van de exportproducten van deze drugsproducenten want hun pretgoedje wordt wellicht goedkoper en in ieder geval makkelijker beschikbaar. Mogelijk worden de VS en andere Westerse landen nu overspoeld met de drugs die veelal via havens (en niet over land zoals Trump suggereert) hun weg naar de eindgebruiker vinden.

Het grootste deel, $ 3,6 miljard, komt uit het budget van defensie. Vooral overzeese militaire operaties komen uit dit budget. Trump was de militaire aanwezigheid van de VS in het buitenland al aan het terugbrengen, een deel wordt nu dus geheralloceerd.

De belastingbetaler in de VS en de EU!

Op korte termijn lijken de gevolgen voor het bedrijfsleven mee te vallen maar op lange termijn kunnen de gevolgen wel schadelijk zijn. Met name de vrijbrief die drugsproducenten krijgen is schadelijk. Jaarlijks kost illegaal druggebruik de maatschappij in de VS $ 193 miljard. En dit is zonder de bijkomende kosten zoals kosten van misdaad, verspreiding van gerelateerde ziekten als hepatitis C en HIV, werkloosheid en dakloosheid.

Dit zijn kosten die uiteindelijk door de belastingbetaler gedragen moeten worden. Wellicht zou het een kans kunnen zijn om in afkickklinieken te investeren, we houden dit in beraad.

Scroll naar boven