Buffett verkoopt Apple?

16-02-2019-  Afgelopen week maakte de meest gevolgde belegger ter wereld, Warren Buffett, bekend welke wijzigingen er hadden plaatsgevonden in zijn portefeuille. De meest opvallende? Een verkoop van aandelen in Apple. Opmerkelijk omdat Buffett eerder verklaarde heel Apple wel te willen kopen. We analyseren deze opmerkelijke wijziging.

De structuur bij Berkshire Hathaway…

Warren Buffett is het boegbeeld van Berkshire Hathaway (hierna BH), het bedrijf waar al zijn belangen in onder zijn gebracht. Op 10 mei 1965 kreeg Buffett een controlerend belang in BH in handen en twee jaar later begon hij het bedrijf om te bouwen naar het conglomeraat dat het nu is. De houdstermaatschappij heeft belangen in alle takken van de Amerikaanse economie, via beursgenoteerde (belangen in zo’n 500 bedrijven met een notering) en niet beursgenoteerde belangen.

…is ingericht op een Buffett-loos Berkshire,…

In de 54 jaar waarin Buffet de scepter zwaait bij BH heeft het bedrijf dus gigantische vormen aangenomen. Alleen al in de laatste veertien jaar is het verdrievoudigd in omzet en assetbasis. In de tussentijd zijn Buffett (1930) en zijn lange termijn partner Charlie Munger (1924) er niet jonger op geworden. En dus is het bedrijf klaargemaakt voor een Buffett-loos tijdperk. In 2012 heeft het bedrijf intern een opvolger aangewezen. De naam van deze opvolger is niet bekend gemaakt maar de beleggingsportefeuille is gesplitst. Buffett bestiert nog een belangrijk deel van de beleggingen maar ook Ajit Jain (1951) en Greg Abel (1961) sturen beide een divisie aan. De kroonprinsen zijn in opleiding…

Zie hieronder een interview met Buffett uit januari 2018 over zijn opvolging.

…met aparte divisies, een apart beleid…

Beide divisies hebben een eigen aandachtsgebied en eigen mandaat. Precies zo kan het voorkomen dat er posities worden verkocht terwijl Buffett er heel enthousiast over is. In Apple hield BH in totaal 252,5 miljoen aandelen, waarvan er 3 miljoen verkocht zijn in het afgelopen kwartaal. Deze verkoop was slechts een deel van de positie die de verantwoordelijke manager aanhield. BH heeft niet bekend gemaakt welke manager de verkoop heeft gedaan. Buffett was het niet, zo benadrukte de persvoorlichter. De opbrengst van de verkoop werd gebruikt voor de aankoop van andere posities.

…en diverse posities!

In het afgelopen kwartaal zijn er nieuwe posities aangegaan in ondermeer Amerikaanse banken: Bank of America, US Bankcorp en JPMorgan werden uitgebouwd in de uitverkoop van het vierde kwartaal. Ook General Motors stond op het boodschappenlijstje van BH. Er werden 20 miljoen aandelen van de autoproducent bijgekocht tot een totaal van 93 miljoen. Een nieuwe positie werd aangegaan in softwarebedrijf Red Hat.

Wat doen we met Berkshire Hathaway?

Al onze portefeuilles hebben een positie in BH. Het vormt een prachtige afspiegeling van de Amerikaanse economie (en daarbuiten) met beursgenoteerde en niet beursgenoteerde beleggingen. Daarnaast heeft BH een liquiditeitspositie van meer dan $ 100 miljard, hetgeen ook een defensief karakter met zich mee brengt. De kracht hiervan bleek in het vierde kwartaal waarbij er in de uitverkoop driftig gewinkeld is door Buffett en zijn opvolgers…

Scroll naar boven