Pijnstiller en groeihormoon

Beleggen in healthcare

16-03-2019 – Terwijl veel beleggingsthema’s een negatief resultaat in 2018 lieten zien, liet ons gezondheidszorgfonds een stijging van 10,4% zien. Ook in 2019 laat het fonds tot dusver weer gezonde stijgingen zien. Tijd om nader naar het fonds te kijken en enkele kritische vragen over onder meer prijsstijgingen te beantwoorden.  

Medische sector, selectief zijn!

De groeiende wereldbevolking, stijgende welvaart en vergrijzing maken de gezondheidszorg tot een interessante beleggingscategorie. Mercurius zoekt blootstelling aan de sectoren die van deze demografische ontwikkelingen profiteren, zoals biotechnologie en farmacie. Een positie in gezondheidszorg (hierna healthcare) is hiervan een mooie mix. 2018 liet zien dat de sector ook goed presteert als defensieve positie. Toch kunnen er bij de sector ook kritische vragen gesteld worden. De exorbitante prijsstijgingen van sommige farmaceuten maken de sector kwetsbaar voor publieke druk. Hoe gaat fondsmanager Vinay Thapar daar mee om?

…liever chirurgie dan distributie…

De grootste positie van het fonds is Roche (6,5%), en dat is meteen de enige grote pharmaceut die we tegenkomen op de lijst. Verder staan er veel Biotechnologiebedrijven en Health Care equipment makers op de lijst van de 10 grootste posities. Zo ontwikkelt Regeneron al 30 jaar lang succesvol medicijnen en is het bedrijf voor het 6e opeenvolgende jaar uitgeroepen tot een van de meest innovatieve bedrijven door Forbes. Intuitive Surgical maakt operatie robots die nauwkeuriger opereren, productiever zijn en daarmee de kosten van operaties lager maken, en minder ingrijpend zijn voor het lichaam waardoor herstel sneller is. Dat laatste maakt healthcare goedkoper en dus bereikbaarder. Fondsmanager Vinay Thapar legt in interviews uit dat met name dit soort bedrijven een grote toekomst hebben en dus een groot gewicht in zijn portefeuille. Het fonds belegt geconcentreerd in 50 tot 60 bedrijven en wijkt daarmee af van de benchmark .

…en groei door de cyclus heen…

Dat de strategie werkt blijkt uit onderstaande vergelijking. Het fonds weet niet alleen een hoog gemiddeld 3-jaars rendement te behalen van 13,34%, het neemt daarbij ook minder risico. De sharpe-ratio, is met 1,1 hoog en dus worden we goed gecompenseerd voor het risico.  In de linker kolom staat het fonds van Alliance Bernstein.

Mercurius Vermogensbeheer heeft vanaf het neutrale profiel een positie in het AB International Healthcare fonds.

Scroll naar boven