HAL blijft teleurstellen

Boskalis buitengewoon lastig? 

30-03-2019 – Op donderdag 28 maart publiceerde HAL nabeurs haar jaarcijfers over 2018. De winst per aandeel daalde met bijna 61% naar €1,91 per aandeel. Voor het derde achtereenvolgende jaar verliest het aandeel aan waarde. Wat is de oorzaak van de teleurstelling in 2018 en wanneer komt er een einde aan deze reeks teleurstellingen?

Negatieve energiebijdrage vanuit Boskalis,…

In de eerste helft van 2018 was al duidelijk dat de beursgenoteerde deelneming Boskalis grote afboekingen te verwerken kreeg. Dochteronderneming Dockwise kreeg een eenmalige afboeking te verwerken.  De Offshore Energy divisie was operationeel verlieslatend. Ook de havensleepdiensten (Smit Internationale) draaiden negatief en zijn in de etalage gezet. De orderportefeuille steeg wel, maar Boskalis maakt zich op voor een langere periode waarin de prijzen en marges onder druk staan.      

…en vertroebelde resultaten bij GrandVision…

Bij optiekdochter GrandVision groeide de omzet, maar bleef er onder de streep (in verhouding) minder over. De optieker gebruikte 2018 als transitie jaar waarin eerder gekochte ketens werden getransformeerd en geïntegreerd. Zo werd de van Tesco overgenomen optiekketen in de UK  omgetoverd naar Vision Express. Ook werd er vol ingezet op een onlinestrategie met de koop van Linsenmax in Zwitserland en Lenstore in Duitsland. De kost gaat hier voor de baat uit en beleggers konden dat niet waarderen. Een 9% koersdaling in 2018 betekent een lagere vermogenswaarde voor HAL.    

…een aardig resultaat bij Coolblue…

Bij het online warenhuis Coolblue steeg de omzet met 13% tot € 1,350 miljard. Dat is beneden de zelfopgelegde doelstelling van € 1,5 miljard in 2018. Het bedrijfsresultaat steeg met 27%. Aardig maar niet echt de cijfers waarmee een groeiparel imponeert. De stip aan de horizon voor Coolblue is een beursgang. Daar zijn echter sterke(re) groeicijfers voor nodig. Voor beleggers in HAL betekent dit dat ze langer moeten wachten op de ontsluiting van de verborgen waarde van Coolblue. Het laatste beursjaar waarin HAL een forse stijging liet zien was 2015, het jaar waarin Grandvision naar de beurs werd gebracht.    

…maar afboekingen worden niet gecompenseerd.

De afboekingen bij Boskalis leidde tot lagere koersen voor Boskalis, dit in combinatie met de lagere koersen bij GrandVision leidde tot een daling van de nettovermogenswaarde tot € 137,57 (2017: €151,45). Eenmaal per jaar maakt HAL een schatting van de waarde van de niet beursgenoteerde ondernemingen. Nu is bekend dat dat deel in 2018 steeg van €3,16 tot €3,64. Leuk maar te weinig om de teruggang bij beursgenoteerde deelnemingen te compenseren.  

Komt er verbetering?

Over de periode 1 januari tot 22 maart steeg de waarde van de beursgenoteerde delen van HAL met € 4,41 per aandeel. De nettovermogenswaarde is hiermee zo’n € 142,-. Op basis van het slot van vrijdag van € 136,-, is er dan een summiere 3% korting ten opzichte van de nettovermogenswaarde. Een (te) bescheiden discount. We verwachten dat GrandVision (de belangrijkste deelneming van HAL) verbetering kan laten zien in haar koers en terug kan keren naar niveaus van boven de € 21,-. Dit zal een belangrijke drijver blijven voor de koers van HAL. Herstel van Boskalis lijkt nog verder weg. Samenvattend verwachten we dit jaar geen groot spektakel bij de Rotterdamse investeringsmaatschappij. Toch handhaven we onze positie, het aandeel zit in alle beheerportefeuilles. De private investeringen in combinatie met de grote kaspositie (er zit een slordige € 2,2 miljard in kas), geven voor ons de doorslag om te blijven wachten op de vette jaren, die zeker weer in het verschiet liggen.

Scroll naar boven