De Coupon Collectie Machine

Het GAM Star Credit Opportunities Fund

13-04-2019 – Na een desastreus verlopen 2018 komt het GAM Star credit opportunities fund goed uit de startblokken in 2019. Een plus van 5,7% in de eerste 3 maanden. Over de afgelopen 3 jaar maakt het fonds een rendement van 17,08%, inclusief de min van 10,7%(!) in 2018. Wat heeft de fundmanager aangepast na 2018?  

Een stabiel team…

Sinds het begin van dit decennium maakt het GAM Star Credit Opportunities Fund deel uit van onze portefeuilles. Het team van het fonds staat onder leiding van de broers Anthony en Jeremy Smouha. Jeremy vanuit Geneve en Anthony vanuit London. In de afgelopen jaren spraken we meermaals met zowel Jeremy als Anthony en andere leden van hun team. Na het heftige verlies in 2018 was het tijd voor een update. Anthony bezocht ons op ons kantoor in Den Haag.   

…bottom up…

De broers Smouha leerden het vak van hun vader die al obligatiebelegger was. Hij leerde zijn zonen balansen te lezen en te beoordelen of bedrijven in staat zijn om ook in de toekomst aan hun renteverplichtingen te voldoen. Dit proces gaat verder dan de balans alleen en neemt ook subjectievere factoren mee in de beoordeling zoals de bedrijfscultuur en de sector waarin het bedrijf opereert. Het fonds belegt uitsluitend in Europese bedrijfsobligaties. Het beleggingsteam kijkt daarbij zorgvuldig naar het type obligatiebelegging dat de beste rendement-risico verhouding heeft. Over de jaren heen leverde hun strategie een superieur rendement, vorig jaar echter een uitzonderlijke dip. Wat ging er mis?   

…Bancaire overweging drukt…

Het fonds heeft een grote weging in BB en BBB-obligaties van banken. Juist dat segment van leningen kwam vorig jaar in het 4e kwartaal zwaar onder vuur. De grootste positie van het fonds, de Raboleden certificaten, maakten een forse duikeling. Met een gewicht van 7,5% in de portefeuille legde dit een behoorlijke druk op het rendement. Andere obligaties van financiële instellingen volgden een vergelijkbaar koersverloop. Smouha geeft aan dat in hun analyse de koersdalingen in 2018 volledig overtrokken waren en het voor zijn team een koopmoment heeft gegeven.    

…met overtuigende veerkracht…

In lijn met de markt werd het dieptepunt eind december neergezet. Daarna liet het fonds een sterk herstel zien in Q1, dat zich voortzet in Q2. Dit ondanks een grote kaspositie van zo’n 11%. Smouha is bij zijn eigen uitgangspunten gebleven en daar wordt hij nu voor beloond. Het gemiddelde rendement over de afgelopen 3 jaar is nog steeds 5,8% gemiddeld per jaar. 2017 was een heel goed jaar. Zelf geeft Smouha aan dat een deel van dat goede rendement weer teruggegeven werd in 2018 om zo op een “normaler” gemiddelde uit te komen. Het fonds is ingericht als een coupon collectie machine en incasseert dus de sterke kasstromen van de onderliggende obligaties.

De beste keuze in bedrijfsobligaties

Het fonds van Smouha levert een superieur rendement ten opzichte van haar directe concurrenten en voor beleggers met een horizon van meer dan 3 jaar is het een goede keuze voor vastrentende beleggingen. In de onderstaande vergelijking hebben we het fonds afgezet tegen haar belangrijkste concurrenten: 

Mercurius Vermogensbeheer heeft in alle beheerportefeuilles die obligaties hebben, een positie in het GAM Star Credit Opportunities Fund.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven