Alger Small Cap Focus

11-05-2019 – Inmiddels ruim een jaar geleden namen wij het Alger US Small Cap fonds op in portefeuille. Manager Amy Zhang maakt de verwachtingen meer dan waar met een stijging van zo’n 33% sinds december 2017. Het fonds liet in 2018 een stijging van bijna 10% zien terwijl vergelijkbare fondsen in het rood doken. In 2019 staat er een winst van 22% op het bord. Wat is Amy’s magie?

Waarom US Small Caps?

Small Caps hebben een andere dynamiek dan large caps. Amerikaanse small caps worden minder geraakt door de handelsoorlog met China, en de kleinere bedrijven hebben minder te vrezen van de aanstaande rentestijgingen omdat hun balans vaak niet zo zwaar met schuld beladen is. Manager Amy Zhang van het Alger fonds definieert ‘small caps’ niet op beurswaarde maar op omzet. Het fonds heeft een voorkeur voor kleine bedrijven (met 100 a 200 miljoen omzet) die binnen 5 jaar hun omzet kunnen verdubbelen, in plaats van bedrijven die qua marktkapitalisatie als small cap worden gedefinieerd. Zoals bijvoorbeeld General Motors dat in 2010 weer naar de beurs werd gebracht en toen volgens Amerikaanse standaard met $ 20 miljard een Small Cap was, maar wel met een omzet van $ 135 miljard. Zhang kijkt dus niet naar beurswaarde, maar focust op groei. Haar criteria beslaan omzetgroei, cashflow en investeringen in R&D.  Ze zoekt daarbij naar bedrijven die weinig tot geen schuld hebben, geen huishoudnamen zijn, en laat zich niet leiden door benchmarks maar door sterkte van de balans en de cashflow.  Ze heeft een horizon van 3 tot 5 jaar met haar beleggingen.

Waar belegt het fonds in?

Zhang zoekt specifiek naar bedrijven met een voordeel boven hun concurrenten. Vaak met een wetenschappelijke technologie onderlegd die uniek zijn in: dan wel hun eigen producten dan wel hun eigen techniek in dienstverlening aanbieden waarin ze de enige in de sector zijn. Haar strategie is sterk gefocust en sterk geconcentreerd, dat wil zeggen dat ze minder dan 50 posities in haar fondsportefeuille heeft, waar ze sterk van overtuigd is. Het Alger fonds probeert zeker niet binnen een bandbreedte van de benchmark te blijven, zo is nu ruim 50% in healthcare aandelen belegd. Ze neemt hiermee meer risico maar wij voelen ons thuis bij de uitgesproken strategie die ze als stock picker heeft en de resultaten zijn ook overtuigend.

Door deze strategie kent het Alger team de bedrijven die ze in portefeuille heeft door en door. Terwijl Wall Street analisten veelal dezelfde grotere bedrijven volgen. Zo belegt Zhang in Cognex, een bedrijf dat barcode lezers maakt, en Veeva, een bedrijf dat cloud oplossingen voor de Life Sciences industrie maakt, een echte niche speler dus. Abiomed, een bedrijf wat in 1987 naar de beurs ging met de droom om het eerste kunstmatige hart ter wereld te ontwikkelen, maakt inmiddels kunstmatige harten en hartpompen.

De resultaten

Doordat de beleggingen sterk geconcentreerd zijn in healthcare en technologie is het fonds vrij volatiel. Het fonds is opgericht in februari 2016, en heeft dus geen lange historie. Zhang is echter al 22 jaar manager in het US Small Cap segment actief, voorheen bij Brown Capital en de prestaties die ze daar heeft neergezet als manager geven voldoende fundament om in dit jonge fonds te investeren. En sinds februari 2016 heeft ze dat ook waar gemaakt.

In februari 2019 bleek ze de best presterende Small Cap Manager over een 12 maands periode te zijn volgens dit onderzoek. Naar mate haar trackrecord langer wordt zal ze in meer onderzoeken worden opgenomen en meer prijzen in de wacht slepen. Hierin schuilt het gevaar dat het fonds teveel middelen toevertrouwd krijgt die ze vervolgens niet meer effectief kan beleggen. In zo’n geval zal een fonds “op slot” gaan. Beleggers van het eerste uur kunnen wel nog beleggen maar nieuwe partijen treffen een gesloten deur. Fijn dat Mercurius Vermogensbeheer bij de eerste ploeg hoort maar we blijven alert en de performance goed volgen.

De vergelijking

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar relaties in Neutrale, Gematigd Offensieve en Offensieve portefeuilles een positie in het Alger US Small Cap Fund. In onderstaande vergelijking ziet u het fond, afgezet tegen de gangbare in Nederland beschikbare alternatieven:

Scroll naar boven