NN US High Dividend Fund

3-8-2019 – In deze editie van de nieuwsbrief aandacht voor een van onze posities in onze defensieve portefeuilles: Het US High Dividend Fund van Nationale Nederlanden. Een team van Amerikaanse fondsmanagers selecteert financieel gezonde Amerikaans en Canadese bedrijven die een aantrekkelijk dividend uitkeren. Wat voor gevolgen hebben de reorganisaties bij NN voor dit dividend fonds?

NN besteedt management uit

Nationale Nederlanden kent een lange historie in vermogensbeheer en groeide uit tot de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland, met een groot internationaal bereik. Na de splitsing van ING in 2011, de beursnotering in 2014 en met de overname van Delta Lloyd in 2017 gaat NN verder als pure verzekeraar /vermogensbeheerder. NN Group beheert zo’n €260 miljard aan beleggingen. In de laatste jaren is duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen in het selectieproces.

In 1991 introduceerde NN een High Dividend strategie. Een van de voorlopers van het NN US High Dividend Fund waar Mercurius in belegd. Dit fonds is opgericht in 2005 en belegt in Amerikaanse aandelen die een aantrekkelijk dividend uitkeren. In de ontwikkeling van NN als vermogensbeheerder en haar groei na het samengaan met Delta Lloyd is ervoor gekozen om het management van Amerikaanse aandelenfondsen uit te besteden aan NN’s partner American Century Investments (ACI). Sinds december wordt het US High Dividend Fund dan ook door ACI aangestuurd. Het fonds wordt gemanaged door het Global Value Equity team van ACI.

Strategie

Naast de hoogte van het dividend wordt ook gelet of een bedrijf gedegen financiële cijfers laat zien die duiden op een groei van toekomstige dividenduitkeringen. American Century is gespecialiseerd in value-investing, een strategie die bedrijven selecteert die ondergewaardeerd zijn op basis van hun balans en winstgevendheid. Het NN US High Dividendfonds belegt in 50 tot 80 bedrijven die in Amerika of Canada genoteerd zijn. Op dit moment is het fonds overwogen in de financiele sector, omdat zij hier de meest interessante afweging in risico/rendement zien. Zo werd onlangs het belang in SunTrust Banks en Capitol Federal Financial verhoogd. Het fonds mijdt op dit moment cyclische aandelen die in de industriële en bouw sector zitten; van de positie in 3M is recent afscheid genomen.

Rendement

Het NN US High Dividend Fund laat al jaren een goede performance zien. Over de afgelopen drie jaar heeft het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 10,8%. In 2018 werd het verlies beperkt tot -2,4% en dit jaar staat het op +23,6%. Zowel in vergelijking tot de benchmark als tot vergelijkbare fondsen zijn we daarom erg tevreden over het fonds (zie Morningstar vergelijking hieronder). De recente wijziging in het management, dat nu niet meer door NN gevoerd wordt maar uitbesteedt is aan Amerikanen zet ze onder verscherpt toezicht bij Mercurius. We hebben er vertrouwens in dat het nieuwe management de NN strategie op dezelfde voet zal voortzetten en dat het dividend fonds voor stabiel rendement zal blijven zorgen.

Scroll naar boven