AB Eurozone Aandelenfonds

31-8-2019 – Met een geconcentreerde portefeuille van Europese favorieten weet ervaren investeerder Tawhid Ali de benchmark te verslaan. Hoe selecteert Alliance Bernstein de beste Europese aandelen?

Het fondshuis & de managers

Het Eurozone fonds van Alliance Bernstein (AB) bestaat sinds 2010 en beheert €1,2 miljard, verdeeld over zo’n 50 posities. Het fonds wordt geleid door CIO Tawhid Ali en Portfolio Manager Andrew Birse. Tawhid studeerde aan Harvard en werkte eerder bij McKinsey. Inmiddels is hij al 16 jaar in dienst bij Alliance Bernstein. Andrew Birse studeerde aan de LSE in Londen en komt eveneens van McKinsey. Zij worden ondersteund door een team van 7 analisten die werken voor het Eurozone fonds en nog eens 50 analisten binnen AB.

Het beleggingsklimaat in Europa

Europese macro-economische indicatoren blijven zwak, in Duitsland blijft groei uit en de verwachte inflatie komt maar niet op gang. Dit heeft tot gevolg dat de verwachting van verder versoepelend beleid van de ECB de markten weer rust gegeven heeft, na hints van Draghi tijdens zijn laatste toespraak. AB is daarom van mening dat Europese aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn ten opzichte van Amerikaanse aandelen en obligaties. Het fonds neemt een neutrale positie in ten opzichte van macro-economische indicatoren, vanwege de grote onzekerheden omtrent monetair beleid en wereldwijde economische groei die onder druk staat van handelsspanningen tussen de VS en China.

AB neem expliciet geen positie in op basis van politieke- of economische gebeurtenissen, maar selecteert bedrijven met sterke cashflows en gezonde groei door de cyclus heen.

RWE: Groene energie?

Dit jaar nam het fonds positie in het Duitse RWE. Er is nu duidelijkheid in Duitsland over wanneer de kolenindustrie wordt afgebouwd en RWE profiteert hiervan. RWE’s fabrieken zijn jonger en efficiënter dan veel van de bestaande capaciteit in Duitsland. De oudere inefficiënte fabrieken zullen eerder worden gesloten. RWE is druk bezig een grote transitie te maken. Was RWE eerder bekend als grote speler in de kolenindustrie en kernreactoren, nu zet het koers richting een imago als groene energieproducent. Groot onderdeel van de transitie was de deal tussen E.ON en RWE. Bedrijfsonderdelen van RWE’s dochterbedrijf Innogy gaan naar E.ON en worden gewisseld voor hun groene-energy activiteiten. In September zal de Europese Commissie een besluit nemen over goedkeuring van de deal tussen E.ON en RWE. RWE is dan de derde grootste groene energie producent van Europa.

Vliegtuig leasen? AerCap!

Het grootste onafhankelijke vliegtuig – lease – bedrijf ter wereld is AerCap, gevestigd in Dublin. Het heeft meer dan 1000 vliegtuigen in haar vloot ter waarde van $43 miljard. Er is geen vliegtuigmaatschappij waar u een ticket boekt die geen vliegtuig bij AerCap leased. Meer dan 200 maatschappijen zijn klant. Met een groeiende middenklasse in opkomende landen en ook een toerisme sector in de Westerse wereld die blijft groeien is de vraag naar vliegverkeer enorm in de komende jaren. Het laatste kwartaal maakte AerCap $330 miljoen winst, ver boven verwachting. Daarmee was het een bijzondere bijdrage in de performance van het fonds het afgelopen kwartaal.

De juiste selectie?

De geconcentreerde portefeuille met een ‘bottom-up’ selectie strategie van Europese bedrijven geeft goede resultaten (5-jaars gemiddeld rendement van +8%) en wordt geleid door een ervaren, stabiel team. Daarnaast heeft het een aantrekkelijke spreiding ten opzichte van Comgest, het andere fonds dat we in Europese aandelen selectie hebben opgenomen. Waar Comgest zich namelijk vooral op groeipareltjes richt, neigt AB meer naar aantrekkelijke waarde aandelen. Ook in deze nieuwsbrief leest u meer over Pernod-Ricard, een van de grootste posities van dit fonds.

Scroll naar boven