Inval bij ABN, Rabo de volgende?

28-9-2019 – Ruim 2 miljard kost de inval van het OM de ABNAmro. Voor nu, althans. Beleggers speculeren over boetes die sterk in hoogte kunnen fluctueren. Vermeende witwaspraktijken zijn de reden van het onderzoek. Banken liggen (terecht) in de vuurlinie. Eerder ontving ING een boete van €800 miljoen. Dankse Bank, dat het epicentrum lijkt van Russische witwaspraktijken, meldde dat een voormalig topman die het besmette bankonderdeel leidde, zelfmoord pleegde. Overal in Europa worden banken gecontroleerd en beboet voor nalatig gedrag ten aanzien van verdachte geldstromen. Wanneer houdt dit op, moeten we nog beleggen in banken en wie is de volgende bank die onderzocht wordt?

ABN Amro, interessant?

De twee miljard die AAB aan beurswaarde verloor is enorm, maar niet onterecht. Beleggers speculeren op forse boetes. In 2018 maakte de bank € 2,325 miljard winst. Over de eerste helft van 2019 was de winst lager dan in H1 2018 en de bank heeft al een interim dividend toegezegd. Mogelijk blijft het daarbij als het OM tot forse boetes komt. Daarnaast zal de bank investeringen in systemen die betalingen controleren en verifiëren verder moeten opschroeven. De winst komt dus verder onder druk. Daar komt bij dat de staat nog steeds meerderheidsaandeelhouder is. Dit gedwongen huwelijk duurt nu al langer dan 11 jaar en het einde komt hierdoor niet dichterbij. Politici zullen meer controle over de bank willen en hun greep eerder verstevigen dan loslaten. Bovendien zou een verkoop rond dit koersniveau onaantrekkelijk zijn. Voor beleggers is een sterke staatsbemoeienis geen pré. Bovendien lijkt het een kwestie van tijd voor het volgende schandaal zich aandient. In het recente verleden was er het Cumex schandaal, maar ook Diamantfraude of bouwfraudes ligt nog vers in het geheugen.

Banken over het algemeen oninteressant?

ABN Amro is geen geïsoleerd geval, zoals ook ING dat niet was. In heel Europa zitten banken op de

strafbank. Kapitaaleisen die verder omhoog gaan, fintech bedrijven die traditionele verdienmodellen overhoop halen, criminele organisaties die op zeer geavanceerde wijze geld proberen wit te wassen en dan ook nog eens een negatieve rente die de basis verdiensten aantasten. Deze storm van tegenspoed lijkt voorlopig niet voorbij, en we mijden financiële instellingen dan ook in onze portefeuilles. Het dividendrendement mag aantrekkelijk lijken maar aantrekkelijk dividendrendement is ook te vinden bij bedrijven in sectoren die minder tegenwind hebben, Koninklijke Olie bijvoorbeeld.  Wellicht dat de filmrechten over de fraudes binnen banken een veel lucratievere belegging zullen blijken dan de banken zelf.

Rabobank de volgende?

De kans is klein dat de Rabobank aan de aandacht van professionele witwassers heeft weten te ontsnappen. En dus zal ook de Rabobank een grote kans hebben op een onderzoek van het OM, dat de megaboetes goed kan gebruiken om haar doelstellingen te halen zo meldde het Financiële Dagblad eerder deze week.  Voorlopig zal het OM wel even zoet zijn op de Zuidas. Dat geeft de coöperatieve bankiers in Utrecht de tijd om in versneld tempo de boeken op orde te brengen want het lijkt een kwestie van geduld tot het OM zich ook aan de balie bij de Rabobank meldt. Aandeelhouders heeft de bank niet maar dat zal mogelijk tot een koersval van de ledencertificaten leiden. U bent gewaarschuwd en kunt vast op zoek naar een alternatieve belegging. We helpen u daarbij graag….

Scroll naar boven