Wall Street dicht voor Chinese bedrijven?

28-9-2019 – Persbureau Bloomberg meldde op vrijdag 27 september het nieuwste wapen van Trump in de handelsoorlog met China: het weren van Chinese bedrijven op Amerikaanse beurzen. Dit nieuws baart beleggers grote zorgen, Chinese bedrijven met een notering in de VS zoals Tencent, Alibaba en JD.Com leverden fors in op dit nieuws. Wat zijn de gevolgen van een dergelijke blokkade en hoe reëel is dit?

“Happy birthday China!”

Op de vooravond van de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek China komen de adviseurs van Trump met een bijzonder presentje. Ze zouden onderzoeken of het mogelijk is om Chinese bedrijven de toegang tot Amerikaans kapitaal te ontzeggen. Tot de opties behoren het limiteren van de financiële investeringen tussen beide landen en het verbieden van Chinese beleggingen voor Amerikaanse pensioengelden. Koersen van de 156 Chinese bedrijven met een notering in de VS daalden fors op dit nieuws. Ook de Chinese munt daalde op dit nieuws. Eerder deze maand besloot de Chinese regering juist om meer buitenlands kapitaal en meer buitenlands bezit van Chinese bedrijven, toe te laten. Wat zijn de gevolgen voor de betrokkenen en beleggers?

De gevolgen voor China…

Voor Chinese bedrijven met een notering in de VS betekent het onzekerheid die tot koersdruk leidt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de bedrijven hun notering in de VS zomaar verliezen. Een beurs kan een notering niet zomaar intrekken en een bedrijf kan die intrekking dan ook aanvechten. Voor bedrijven die een notering in de VS overwegen is het een lastiger verhaal. Het zou moeilijker kunnen worden om toegang tot Amerikaans kapitaal te krijgen. Ook kunnen pensioenfondsen door de toezichthouder gedwongen worden posities in Chinese bedrijven af te bouwen en niet langer aan te houden. Als alternatief kunnen de Chinese noteringen op andere Westerse markten aanvragen. Londen lijkt dan de meest voor de hand liggende beurs om hiervan te profiteren. Ook de beurs in Hong Kong is een goed alternatief.

De gevolgen voor anderen

De lachende derde in deze strijd kan Londen zijn, of nauwkeuriger de London Stock Exchange. Het staat Chinese bedrijven vrij om overal in de wereld een notering aan te vragen. Veelal werd gekozen voor de VS omdat daar de meeste handel plaatsvindt (liquiditeit), de meeste partijen aandelen met een Amerikaanse notering mogen opnemen in hun portefeuilles en het rechtssysteem daar helder en stabiel is. Nu dat laatste punt mogelijk door de adviseurs van POTUS aan het wankelen wordt gebracht kunnen partijen uitwijken naar alternatieve beurzen. Londen ligt voor de hand als veilige haven en ook Hong Kong lijkt goede papieren te hebben. Alibaba staat op het punt om naast haar notering in New York ook een notering in Hong Kong te krijgen. De beurs in Hong Kong deed onlangs een bod op de LSE in een poging om de krachten te bundelen. In het licht van een mogelijke blokkade op Wall Street voor China is dit een hele logische zet.

Is het reel (en hoe raakt dit ons)?

De plannen tot een blokkade zijn zeer ondoordacht. De schade op termijn voor Amerikaanse pensioenen en de reputatie van de Amerikaanse markten zijn gigantisch. Amerikaanse bedrijven en de overheid zijn in sterke mate afhankelijk van Chinees geld. We denken dat het dan ook bij een proefballon blijft. We hebben positie in meerdere Chinese bedrijven zoals Alibaba en Tencent en zijn derhalve niet immuun voor de verhoogde nervositeit. Voor instappers zien we dit als een mooie kans om kwaliteit voor de lange termijn in te slaan.

Scroll naar boven