Ontvangt London Stock Exchange een verhoogd bod van beurs Hong Kong (HKEX)?

6-10-2019 – Op 12 september maakte HKEX bekend LSE over te willen nemen. Dit terwijl LSE net een overname van Refinitiv had aangekondigd. LSE heeft de avances afgewezen maar voor HKEX dringt de tijd. Is er logica achter deze deal en is er een kans van slagen?

Twee beurzen, allebei onder druk…

Het bod van HKEX op LSE kwam misschien als een verrassing, maar verbazingwekkend is

het allerminst. Beide bedrijven hebben hun eigen problemen. In Londen voelt men de druk van de Brexit. Het volume neemt af sinds 2016 en ook het aantal bedrijven dat een notering aanvraagt loopt drastisch terug. In de eerste negen maanden van 2018 kregen 55 bedrijven een notering in Londen, een jaar later waren dat er nog maar 25. Per saldo neemt het aantal genoteerde bedrijven zelfs af. Bedrijven met een dubbele notering halen steeds vaker hun notering uit Londen terug, teruglopend handelsvolume en onzekerheid over een post-Brexit periode worden als reden aangevoerd. De IPO\’s die Londen dan wel nog heeft, zijn nauwelijks geslaagd te noemen. Neem Aston Martin, na IPO daalde de koers met bijna 70%. Geslaagde IPO\’s komen van bedrijven uit opkomende landen, niet uit de UK.

HKEX staat ook onder druk, lokale Chinese beurzen uit Shanghai en Shenzhen staan klaar om een belangrijk deel van de lucratieve Chinese beleggers over te nemen en IPO\’s van Chinese bedrijven te verzorgen. Daarnaast zorgen de onrusten in Hong Kong ervoor dat bedrijven terughoudend zijn om een notering in Hong Kong aan te vragen.

…en allebei met een vlucht voorwaarts…

LSE nam in augustus een vlucht voorwaarts door Refinitiv over te nemen. Deze dataleverancier biedt de LSE niet alleen toegang tot alle handelsplatformen en terminals van het bedrijf, ook het valutaplatform en een obligatiehandelsplatform maken deel uit van de transactie. Hoewel er overeenstemming is over de transacties, is de transactie nog niet gesloten. Aandeelhouders moeten zich nog uitspreken over de deal.

…en HKEX heeft haast,…

En precies omdat de deal wel in kannen maar nog niet in kruiken is, moet HKEX opschieten. Na de absorptie van Refinitiv is LSE een maat te groot voor HKEX om over te nemen. Vandaar dat HKEX zo vlak na de aangekondigde overname in actie kwam. Nu HKEX haar belangstelling geuit heeft en een blauwtje heeft gelopen, moet het bedrijf voor aanstaande woensdag 17:00 (uk tijd) aan tafel komen bij LSE. Daar is een substantieel verbeterd bod voor nodig, zo hebben een aantal grootaandeelhouders als laten weten. Het eerste bod van ongeveer £ 83,- zou tot wel £110,- verhoogd moeten worden om aandeelhouders over de streep te halen. Lukt dat niet voor aanstaande woensdag, dan moet HKEX onder de regels van het Britse Takeover Panel de LSE 6 maanden met rust laten.

…en de logica (versterkt dankzij Trump)…

De combinatie tussen de LSE en HKEX zou natuurlijk meerdere continenten omvatten maar ook andere krachten bundelen. De LSE is groot in obligaties en valuta, voornamelijk in Euro en USD, terwijl de HKEX groot is in aandelen en IPO\’s, voornamelijk in Remimbi. De LSE heeft een groot clearing apparaat, de HKEX heeft toegang tot de Chinese lokale markt. LSE heeft grote Westerse bedrijven als haar klanten, de HKEX heeft de snelgroeiende Aziatische markt in haar portefeuille. De LSE heeft het platform waar Chinese bedrijven een notering zouden willen buiten Azië. En daar speelt de  handelsoorlog tussen China en de VS mogelijk een rol. Als Trump inderdaad wil verhinderen dat Chinese bedrijven toegang krijgen tot de Amerikaanse kapitaalmarkt, dan biedt de LSE een prachtig alternatief.

Is het bod kansvol?

De slagingskans van de initiële deal werd laag geacht, niet in de laatste plaats omdat een Chinees bedrijf dan de oudste beurs ter wereld zou overnemen. Het Britse instituut in Chinese handen (de Hong Kong Government is de grootste aandeelhouder van de HKEX) dan moet je van goede huizen komen…of een geweldig bod hebben…

Op 1 januari 2019 stond de koers van de LSE nog op £38,46, vrijdag 4 oktober sloot het op £73,19.  Bijna een verdubbeling, terwijl het nog niet eens de bijna £83,- van het bod van 12 september haalt. Indien de Chinezen voor woensdag inderdaad  in de richting van £ 100,- gaan bieden, dan is het bijna een \”offer they can\’t refuse\”. Hoe interessant de overname van Refinitiv ook zou zijn en hoe veel waarde die ook zou toevoegen op termijn, het geld nu in de kas is ook aanlokkelijk. De grootste aandeelhouder van LSE met zo\’n 10% is QIA ofwel de Quatar Investment Authority. En hierin ligt een kans voor HKEX. Quatar heeft veel, heel veel belangen in de UK. Daarnaast is het groot aandeelhouder bij onder meer Deutsche Bank, en Volkswagen. Een koerswinst bij LSE kan dus heel welkom zijn om verliezen elders te compenseren, én om het risico in het VK te verkleinen.  Maar de HKEX moet dus wel opschieten, de tijd dringt en een tweede kans krijgen ze waarschijnlijk niet. Zeker kansrijk dus, woensdag weten we meer…

Scroll naar boven