Handelsakkoord! (Deel 1…?)

Deal deel 1

12-10-2019 – Op vrijdag 11 oktober werd er dan eindelijk een handelsakkoord tussen China en de VS gesloten. Althans het eerste deel daarvan…Wat omvat dit eerste deel en gaat het rust brengen op de financiële markten?

Deal details..

In het Witte Huis werd op vrijdag een deal aangekondigd door Trump, in bijzijn van de Chinese vice-premier Liu He. Trump sprak over een \”substantiële fase een akkoord\”. Het akkoord is dus een tussenstation waarbij beide partijen het laaghangende fruit nu in een apart akkoord hebben verpakt. De Chinezen gaan voor $ 50 miljard agrarische producten (vooral sojabonen en varkensvlees) uit de VS kopen. Daarnaast hebben de Chinezen toegezegd om hun financiële markt te openen voor de Amerikanen en niet langer hun valuta te sturen (manipuleren). Verder zou Beijing intellectueel eigendom gaan reguleren. Washington ziet af van een nieuwe tariefverhoging van 25% naar 30%, die komende dinsdag zou ingaan. De Amerikanen zullen de Chinezen ook niet langer beschuldigen van valutamanipulatie. Al met al de makkelijke onderwerpen in dit deel van het akkoord, waarvan nog geen letter op papier staat. Daar wordt de komende 4 weken aan gewerkt.

Chillen na Chili?

Op 16 en 17 wordt in Chili de APEC conferentie in het bijzijn van de wereldleiders afgesloten. Hier zullen naar verwachting Trump en Xi-Ping elkaar ontmoeten en (deel 1 van het) handelsakkoord ondertekenen. Maar met dit deelakkoord komt dus geen einde aan de onderhandelingen die nu al 18 maanden de financiële markten in hun greep houden. Ook blijven de huidige tarieven en de voorgenomen tarieven voor december van kracht. 

Twisting Trump

Met dit deelakkoord lijkt Trump toe te geven aan de druk die er op hem ligt. Begin deze week werden er nog nieuwe bedrijven op een sanctielijst gezet door de Amerikanen. Dit in reactie op de vermeende schendingen van mensenrechten door de Chinezen.  Amper drie weken geleden liet POTUS nog weten niet geïnteresseerd te zijn in een deelakkoord maar een allesomvattende BIG BIG Deal na te streven. Sindsdien hebben we een terugval gezien in de fabrieksorders en de export van agrarische producten. Dit zorgt voor grote ontevredenheid onder de achterban van Trump in staten als Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Ohio die cruciaal zijn voor Trump\’s herverkiezing.

Impeachment focus

Dit handelssucces(je) komt ook op het moment waarop Trump zich een toenemende mate moet focussen op zijn impeachment. Hij lijkt niet te slagen in zijn pogingen om belangrijke getuigenissen te dwarsbomen. Het aantal Amerikanen dat een impeachmentprocedure steunt neemt toe, en dat is slecht nieuws voor POTUS. Het inlossen van zijn verkiezingsbelofte om de handelsverhouding met China te verbeteren is in dat kader dus van groot belang. Onder druk wordt alles vloeibaar…

Is het genoeg?

Beurzen liepen vrijdag al vooruit op een handelsakkoord en sloten rond recordhoogte. Hierbij hielp ook het nieuws dat de EU en het VK progressie maken in de Brexitonderhandelingen, mee. Op korte termijn kan dit nieuws, samen met positieve bedrijfsresultaten over het derde kwartaal, wat lucht geven aan de markt. Toch liggen de moeilijkste dossiers nog op tafel. Op 18 november loopt de tijdelijke licentie voor Huawei om Amerikaanse onderdelen te kopen voor haar producten af. Trump moet beslissen of deze verlengd wordt. De VS eist ook dat de China zijn economie verder hervormt, hier is nog geen nieuws over. Hoofd-onderhandelaar Lighthizer wilt dat de Chinezen Amerikaanse bedrijven niet langer dwingt om technologie te delen met Chinese bedrijven voordat toegang tot de Chinese markt wordt gegeven. Ook ligt het subsidie-dossier nog op tafel waarbij Chinese bedrijven staatssteun ontvangen om te kunnen concurreren met Amerikanen. En dan is er nog het handelstekort tussen beide landen. Sinds Trump president is dat handelstekort met 21% opgelopen, een achilleshiel in de komende verkiezingsstrijd…

Voor nu zal het wat rust op de markt terugbrengen, maar ronde 1 is duidelijk voor de Chinezen. Zij kopen meer agrarische producten (die ze toch nodig hadden na de recente varkenspest) en openen hun markten (dat waren ze toch al van plan). Ze weten nu ook dat Trump zwicht onder de druk en dat kan de korte termijn euforie ook druk op de markten geven. Maar nu is het even feest, geniet er maar van!

Scroll naar boven