Is deze rally houdbaar?

9-11-2019 – Is deze rally houdbaar? Niet onlogisch dat beleggers zich dat afvragen. Gemeten vanaf 1 januari stijgt de AEX met zo\’n 22,5%. Gangbare vragen worden dan; zijn aandelen niet te duur? Is dit een bubbel? Moet er geen correctie komen?

Is dit een bubbel?

Als een index in een korte periode fors stijgt zijn dit hele legitieme vragen. Vooral als beleggers een kort geheugen hebben. Een jaar geleden vond er een goede correctie plaats. Als we over een langere periode meten en niet 1 januari 2019 als startdatum nemen, maar 1 januari 2018, dan ziet het plaatje van de rally er heel anders uit. Gemeten vanaf 1 januari 2018 stijgt de AEX met zo\’n 9,5%. Een veel gematigder rendement en dichter bij het lange termijn gemiddelde. In de onderliggende periode is er veel gebeurd. Eind 2017 sleepte Trump zijn belastingverlaging door het congres en de senaat. Het leek de start van een periode van economische voorspoed. Bedrijven konden de belastingbesparing gebruiken voor loonsverhoging, verhoging van dividend en bovenal investeringen die op hun beurt weer toekomstige winstgroei zouden genereren.

Helaas, dit droomscenario werd bruut verstoord door een handelsoorlog tussen de VS en China. De onzekerheid over de afloop zorgde voor een investeringsstop van bedrijven. Daarnaast joeg de FED beleggers de stuipen op het lijf. Onduidelijkheid in speeches van FED voorzitter Powell in oktober 2018 zorgde ervoor dat beleggers massaal aandelen dumpten. Nadat Powell in januari 2019 zalvende woorden sprak, keerde beleggers terug in de markt en dat leidde tot de 22% die nu op het bord staat. Het geeft meteen aan wat de belangrijkste drijver voor de markt is. Geen Trump, geen Brexit, dat is allemaal korte termijn en van beperkte invloed. De echte drijver is de wisselwerking tussen de rente en de stand van aandelen. En ook binnen de aandelenmarkt is er een wisselwerking. Over een langere termijn (langer dan de 30 jaar die de indexknuffelaars in hun onderzoeken gebruiken) zijn het slechts een beperkt aantal aandelen die voor de stijgingen van de beurs verklaren.

Wisselwerking

De wisselwerking tussen rente (risicovrije rentevoet) en de stand van de beurs is van het grootste belang. En daarmee is er meteen een antwoord op de vraag of de beurs overgewaardeerd is. Als de rente zou gaan stijgen? Zeker! Een hogere rente zou veel zombie bedrijven met te hoge schulden en afbrokkelende businessmodellen in gevaar brengen. Ook de hoge dividend betalers zullen het dan zwaar krijgen, het verschil met \”veilige\” alternatieven zoals obligaties wordt dan minder.  Daarnaast zullen sommige sectoren zoals banken wel meer verdienen door een hogere rente, maar die hebben weer last van veranderende businessmodellen en regulering.

De winnaars zullen bedrijven zijn met sterke businessmodellen, die inspelen op technologische ontwikkelingen, of demografische veranderingen, in combinatie met sterke kasstromen. Die sterke kasstromen zorgen weer voor een sterke balans.

Daarnaast zien we een wisselwerking tussen de aandelen in een index, deze wisselwerking kan ervoor zorgen dat een rally veel langer kan duren. Terwijl aandelen als Galapagos en ASML de kar op het Damrak trekken zijn de stijgingen bij bijvoorbeeld Royal Dutch beperkt. Om nog maar te zwijgen over ABN Amro…

Voor echte beleggers maakt het niet uit

Uiteindelijk maakt de stand van een beurs ook niet veel uit voor echte beleggers. Natuurlijk, de geopolitieke factoren zijn van belang op de korte termijn en dat verklaart nu ook een deel van de recente stijging. De kans op een (deel)akkoord tussen China en de VS, geen Brexit in 2019 en bedrijfscijfers die meevallen geven beleggers vertrouwen. Als dan komende week ook nieuwe records worden gevestigd door Alibaba\’s Singles Day dan kunnen we concluderen dat de consument lekker in zijn vel zit. Op korte termijn kunnen we dan genieten van een eindejaar rally. Voor echte beleggers maakt de korte termijn niet uit maar gaat het om de keuze voor juiste bedrijven. Bedrijven die de toon zetten en hun winsten consequent kunnen laten groeien. In voor en tegenspoed.

Scroll naar boven