Saudi Aramco slaan we over…

Saudi Aramco slaan we over.

9-11-2019 – Zou het nu dan echt zover zijn? Saudi Aramco gaat naar de beurs, zo wordt andermaal gefluisterd in Riyad. In 2015 werd de beursgang voor het eerst aangekondigd. In de tussentijd werd om uiteenlopende redenen de beursgang uitgesteld. Een jaar geleden liep de spanning tussen de Westerse wereld en het Saudische Koningshuis hoog op na de moord op journalist en criticus Kashoggi. Maar olie smeert alles,  en zo ook de verhouding tussen de olie-dorstige Westerse wereld en het (konings)huis van Saoed. Het (vooralsnog) ongekroonde hoofd van de familie Saoed, Mohammed Bin Salman (MBS) probeert naarstig de eenzijdige economie te diversificeren, maar daar is geld voor nodig, heel, heel veel geld…

Het waardevolste bedrijf ter wereld?

En om die grote hoeveelheden geld binnen te halen moet Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf geprivatiseerd worden, naar de beurs dus. Snel en tegen een maximale waardering. MBS heeft een waardering van $ 2 triljard (ja heel veel nullen) in gedachten. En dat vinden zelfs de bankiers veel nullen. Het zou daarmee het waardevolste bedrijf ter wereld worden. Ja, Saudi Aramco heeft beschikking over de enorme olievoorraden van het land die goedkoop gewonnen kunnen worden en het keert met gemak forse dividenden uit. Onlangs werd nog een slordige $ 75 miljard als dividend uitgekeerd. Dat moet ook wel om het overheidsapparaat in de lucht te houden.

Met een frapante timing voor de beursgang

De timing van de beursgang lijkt goed gekozen. Op het moment van de aankondiging start ook het zogenaamde Davos in the Desert. Een investeringsconferentie in de woestijn. Vorig jaar uitten wereldleiders en topbankiers nog hun medeleven met Kashoggi en sloegen beleefd de uitnodiging af. Een jaar later lijkt alles vergeten en vergeven en willen diezelfde bankiers zo dicht mogelijk bij MBS zitten om een stuk van de enorme fees mee te pakken die de beursgang van Saudi Armaco gaan opleveren. Knuffelrock klinkt er in Riyad… Geen bankier die nog denkt, Saudi Aramco slaan we over.

Is het waardevolste bedrijf uw euro\’s waard?

Met de beursgang is veel prestige gemoeid. De waardering is een issue en het is de eerste, en dus toonzettende IPO in een reeks. Deze mag niet mislukken en dus worden alle rijke neven en nichten van MBS gedwongen om te participeren in de beursgang. Gelukkig verkeren wij niet in deze hachelijke situatie en kunnen wij de vrije keuze maken of we willen beleggen in dit bedrijf. En daar hoeven we niet lang over na te denken; Saudi Aramco slaan we over. Los van de vraag of oliebedrijven wel toekomst hebben in een beleggingsportefeuille willen we beleggen in bedrijven (en landen) waar minderheden worden gehoord. Minderheidsaandeelhouders maar ook andere minderheden zoals anders denkenden en anders gelovenden. Bedrijven waar, naast mannen, ook vrouwen een bijdrage op niveau mogen leveren. Bedrijven die geen politieke speelbal of doelwit kunnen worden omdat ze symbool staan voor een overheid die in de clinch ligt. Bedrijven waarin beleggers ook echt een aandeel kunnen houden. En daarbij hebben we een grote keuze en vrijheid van keuze. Alternatieven genoeg en dus, Saudi Aramco slaan we over.

Onze reactie bij BNR op Saudi Aramco

Scroll naar boven