Kretinsky vergroot de grip op Metro

9-11-2019 – Na een radiostilte van bijna 3 maanden liet Daniel Kretinsky eind oktober weer van zich horen. Kretinsky vergroot de grip op Metro AG door (een deel) van het belang van Haniel over te nemen. Daarmee wordt hij de grootste aandeelhouder met een belang van 29,99%. De Tsjech lijkt dus vastberaden in zijn poging Metro in te lijven. Gaat hij daarin slagen?

Haniel hapt toe

Ruim een jaar geleden kocht de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky zijn eerste belang in de Duitse retailer Metro AG. De koers van Metro ligt op dat moment onder druk nadat resultaten uit de activiteiten in Oost Europa tegenvallen. Daarnaast kan ook Metro zich niet onttrekken aan de malaise in de winkelstraat, de die koers van het aandeel onder druk zet. Waar het aandeel Metro begin 2018 nog €16,- waard was betaalde Kretinsky in september van dat jaar gemiddeld € 11,50 voor zijn stukken. Een aardige korting waartegen hij 10,9% verwierf via zijn investeringsbedrijf EP Global Commerce. Via een optie verwierf hij de 5,4% positie van Ceconomy. Daarnaast had hij een optie op het 15,2% belang van de Duitse ondernemersfamilie Haniel. Voor de overige stukken had hij begin juli 2019 nog €16,- per aandeel over. Een serieus bod waarop wij positie namen voor enkele van onze portefeuilles. Het bestuur van Metro en enkele grootaandeelhouders wezen het bod af als te laag en de overnamepoging van Kretinsky faalde. Nu komt de selfmade miljardair terug, nadat groot aandeelhouder Haniel haar stukken overdroeg aan Daniel.

Kretinsky krijgt zetel in de RVC

\"\"
De koers van Metro aan het bekijken?

Met de overname geeft Kretinsky niet alleen een duidelijk signaal af, hij krijgt ook toegang én invloed op de spreekwoordelijke keuken. Hij neemt per direct de zetel van Haniel in de raad van commissarissen over. Hij komt hiermee op een strategische positie.

Kijkt in de keuken én brokkelt in de pap

Met een belang van 29,99% zit Kretinsky vlak onder de grens van 30% waarop hij een verplicht bod op het hele bedrijf moet uitbrengen. Hiermee maakt hij het voor Metro moeilijk om aandeelhouders te paaien met een inkoopprogramma. De inkoop van eigen aandelen zou er namelijk toe leiden dat Kretinsky boven de 30% komt en dus een bod op het hele bedrijf moet doen. Nu al kan Kretinsky belangrijke beslissingen blokkeren, voor een belangrijke beslissing zoals een overname of delisting is in Duitsland immers een meerderheid van 75% van de aandelen nodig. Dat is niet te bereiken zonder de toestemming van Daniel Kretinsky.  Kretinsky vergroot de grip op Metro, hetgeen voor ons een duidelijke indicatie van de intenties is. Kretinsky heeft zijn zinnen op het bedrijf gezet en zal uiteindelijk terugkomen met een bod op het hele bedrijf, zo schatten wij in. Met zijn huidige positie kan hij het bedrijf vleugellam maken en tegelijkertijd druk uitoefenen op de andere grootaandeelhouders. Dat hij relatief snel zijn belang heeft uitgebreid, duidt erop dat hij snel wilt handelen. Een eigenschap die succesvolle zakenmensen van zijn kaliber niet vreemd is.

Wat doet Mercurius Vermogensbeheer hier mee?

Voor onze offensievere relaties hebben wij een positie in de BNP Paribas Turo Long op Metro Ag, deze positie geeft ons de mogelijkheid om met een hefboom te profiteren van een eventuele stijging van de koers van Metro.

Scroll naar boven