Kerstrally in aantocht?

7-12- 2019 Voor het eerst sinds 2001 sloot de Amsterdams hoofdgraadmeter boven de 600 puntengrens. Een ijzersterk banenrapport aangevuld met positieve opmerkingen van POTUS over de handelsbesprekingen gaven beurzen het startsignaal, is een kerstrally in aantocht? Is de industriële krimp in Duitsland dan fakenews?

Een ijzersterk banenrapport

Beleggers werden getrakteerd op een banengroei die ver boven de verwachting lag. In november groeide het aantal banen met 266.000 waar op een groei van 187.000 werd gerekend. De werkeloosheid kwam daarmee op het laagste niveau in 50 jaar. Maar het was vooral de bron van banengroei die beleggers in extase bracht…..

Bemoedigende banengroei per sector

Handelsoorlog zorgen overdreven?

Optimisten zullen dit banenrapport gebruiken om te stellen dat de zorgen over een handelsoorlog overdreven zijn. Mogelijk is er zelfs een kerstrally in aantocht op de beurzen. De consument laat immers al het hele jaar het geld goed rollen en ook in het 4e kwartaal lijken de kerstinkopen records te breken. Niet verwonderlijk want de consument geniet baanzekerheid, uitzicht op stijgende lonen, een lage rente die voor een sterke huizenmarkt (overwaarde) zorgt, en sterke beurzen zorgen voor de finish in touche op het gebied van consumentenvertrouwen. En hoewel Trump met het oog op de herverkiezing het belang van een sterke economie voorop zal zetten in de handelsbesprekingen, Boris Johnson naar alle waarschijnlijkheid komende week een mandaat krijgt voor zijn Brexitdeal in de verkiezingen, is dat van ondergeschikt belang. Zoals we eerder al schreven gaat het om Powell en het rentebeleid.

Dat neemt niet weg dat de gevolgen van een handelsoorlog, vooral in Duitsland, duidelijk zichtbaar zijn. De industriële productie krimpt daar rap. Toch is daar ook een sprankje hoop. De ingezette vergroening van de Duitse automobielindustrie zal tot mega investeringen leiden. Wellicht precies die investeringen die tot een losser fiscaal beleid bij onze Oosterburen zullen leiden. Mario Draghi en nu ook Christine Lagarde pleiten daar voor. Zo gaan vergroening en groei hand in hand….

Kerstrally in aantocht?

Beleggers laten zich vaak leiden door zorgen en zien, soms terecht, beren op de weg. Wat als het handelsakkoord er niet komt? Wat als er een harde Brexit komt? Wat als?

Deze zorgen komen in golfbewegingen en van tijd tot tijd overheerst de euforie weer. De afgelopen handelsweek had beide in zich, zorgen en euforie. Met het krachtige banenrapport wordt de zorg ontkracht en kan de beurs een weg omhoog vinden. In deze periode noemen we dat een kerstrally. Een mooie bekroning van een toch al niet slecht beursjaar. Daarmee is de correctie van het vierde kwartaal van 2018 gecorrigeerd en hebben we over 2018 en 2019 een normale groei gezien. Ondanks, de Brexit, ondanks de handelsoorlog (maar dankzij lage rente). Op naar de kerst en 2020. Wat dat beursjaar zal brengen vertellen we u graag in januari...

Scroll naar boven