Fijn, zo vlak voor de kerst

Zo, dat is fijn, zo vlak voor de kerst. We hebben de daad bij het woord gevoegd. Of beter gezegd, voorkomen dat we tegen onze eigen principes beleggen. Want het dreigde even mis te gaan…

Zoals onze trouwe nieuwsbrief lezers weten, beleggen we wereldwijd. Deels direct in aandelen zoals HAL en Sofina, en deels via beleggingsfondsen en een enkele indextracker. Daarnaast hebben we een uitgesproken mening over de manier waarop we beleggen en de bedrijven waarin we beleggen. Of beter gezegd, de bedrijven waarin we niet willen beleggen. En daar dreigde het even mis te gaan.

Saudi Aramco

In de afgelopen periode hebben we bij Mercurius onze mening over Saudi Aramco niet onder stoelen of banken gestoken. Ondanks het feit dat het bedrijf de goedkoopste en makkelijkst te winnen olie ter wereld heeft, en dus heel interessant kan zijn als belegging, willen we het geld van onze relaties niet ter beschikking stellen van een regime dat ver afstaat van de normen en waarden die we gehanteerd willen zien. En dus willen we het niet in portefeuille hebben. Niet direct, maar ook niet via een indextracker. En daar dreigde het even mis te gaan…

Ishares MSCI World eruit, UBS MSCI World SRI erin

We hebben in alle profielen een indextracker, de Ishares MSCI World. Lekker makkelijk in en uit stappen als we dat willen en een wereldwijde dekking, prima. Maar in het geval van Saudi Aramco had dat een probleem op kunnen leveren. De Ishares MSCI World belegt namelijk wereldwijd in de grootste bedrijven. En dus zou het, Saudi Aramco is het grootste bedrijf ter wereld, bij de herweging op 17 december worden opgenomen in de Ishares MSCI World en daarmee in onze portefeuilles. Tijd voor een wissel dus. Na enig speurwerk vonden we de oplossing voor ons dilemma bij UBS. Die hebben een index tracker die de MSCI World volgt maar enkel belegt in bedrijven met een hoge Environmental, Social en Governance (ESG) rating. En het is mooi meegenomen dat de performance van deze UBS tracker ook net iets beter is over de afgelopen periode. Meer informatie over deze tracker vindt u hier.

Fijn, zo vlak voor de kerst

En daarmee ronden we het jaar prettig af. Een jaar waarin we onze portefeuilles zorgvuldig hebben opgebouwd voor 2020 (en de jaren daarna). We hebben wereldwijd beleggingen geselecteerd die bijdragen aan een betere toekomst van volgende generaties, niet alleen in financiële zin. Dat zouden we toch op de valreep niet laten verpesten door een luie indexbelegging? En dus geeft dit een extra fijn gevoel. Een transactie in een waardevolle transitie.

We hopen dat andere indexbeleggers eenzelfde transactie hebben gedaan. Wellicht dat u er ook een handje bij kunt helpen. Heeft u ook elders nog een beleggingsportefeuille en zitten daar indexfondsen in? Vraag het uw beheerder aldaar gerust hoe zij met dit dilemma omgaan.

Fijn feestdagen!

Scroll naar boven