Houdstermaatschappijen, onze signatuur.

Onze parels in de portefeuilles

Bij Mercurius Vermogensbeheer zijn houdstermaatschappijen onze belegging signatuur. Ofwel bedrijven die hiërarchisch gezien het hoogste bedrijf zijn in een groep van bedrijven, aldus Wikipedia. Het zijn veelal van origine familiebedrijven die al generaties lang succesvol zijn. In onze ogen kenmerken ze zich door een focus op aandeelhouderswaarde, een lange termijn strategie, een conservatief financieel beleid, in combinatie met innovatiekracht om in te spelen op maatschappelijke trends. Stuk voor stuk parels van bedrijven die we graag in onze portefeuilles hebben.

De parel van 2019 onder de parels…

Houdstermaatschappijen vinden wij bij Mercurius een fijne belegging. Het biedt ons indirect toegang tot prachtige bedrijven die meestal niet beursgenoteerd zijn. Private equity dus. En private equity is hot, maar ook lastig om het kaf van het koren te scheiden. Daarnaast willen we liquiditeit, ofwel de mogelijkheid om dagelijks in en uit kunnen stappen. Genoeg over het pleidooi waarom we houdstermaatschappijen onze belegging signatuur vinden. Ook onder de parels zijn er verschillen, en in 2019 was Partners Group de parel onder de parels met een stijging van ruim 54% in CHF. Voor de meeste beleggers is Partners Group (hierna PG) onbekend, dus tijd voor een nadere kennismaking…

Zwitserse degelijkheid

Met 1300 medewerkers vanuit 20 kantoren wereldwijd stuurt PG haar beleggingen aan. Er wordt direct in bedrijven belegd maar er worden ook financieringen verstrekt. PG ontvangt een managementfee over het beheerde vermogen en ontvangt daarnaast een performancefee indien het rendement bepaalde niveau\’s overstijgt. Zeer stabiele inkomsten dus. In de 23 jaar dat het bedrijf actief is, heeft het een groot netwerk en stevige reputatie opgebouwd. En dit werkt nu sterk in haar voordeel..

Private Equity en Real Assets zijn hot…

Door de lage rente, het beperkte aanbod van goede beursgenoteerde bedrijven en enorme waarderingen van goede aandelen vluchten beleggers massaal naar alternatieve beleggingen. Private Equity, Private Debt en Real Assets zijn de nieuwe modewoorden waarmee private bankers hun cliënten bombarderen. PG profiteert van deze trend en ziet haar toevertrouwde vermogen stijgen. De reputatie van PG is goed, het bedrijf heeft een grote focus op ESG en omarmt de UN principes van Verantwoordelijk Investeren. Inmiddels werken er 220.000 mensen in de bedrijven waar PG een meerderheidsbelang in heeft.

Een van de bedrijven is de Alkmaarse transportbanden producent AM Mega (voorheen Ammeraal). Het bedrijf is marktleider op het gebied van transportbanden die nodig zijn in onder meer distributiecentra.

Onlangs verkocht PG de Nederlandse cateraar Vermaat. Gedurende de 4 jaar dat Vermaat eigendom was van PG steeg de omzet van Eur 390 miljoen tot Eur 750 miljoen. Ook de efficiency van het bedrijf werd verbeterd. Zo werd het voedselafval percentage met 10% teruggedrongen.

En duurzaamheid staat hoog in het vaandel

PG investeert veel in infrastructuur projecten en groene energie. Natuurlijk omdat men aan een betere wereld wil werken maar ook omdat hier extra rendement door te behalen is. Zo maken GreenLink Interconnector en Bango Windfarm onder meer deel uit van de portefeuille. Daar waar Private Equity ook wel wordt geassocieerd met het volhangen met schuld, richt PG zich op het verbeteren van de bedrijfsvoering. Verantwoordelijk investeren houdt ook in dat in de kinderdagverblijven (KinderCare Education) het stroomverbruik verlaagd is met 12%, het gedrag van chauffeurs van haar bedrijven wordt gemonitord waardoor het aantal ongevallen met 20% is gedaald, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Een basisplaats in onze portefeuilles.

PG biedt ons een perfecte manier om voor onze relaties te profiteren van het beste Private Equity, het beste Private Debt, de beste Real Assets en mooiste Infrastructure projecten. Hierbij hoeven we geen hoge commissies te betalen aan het management van de projecten terwijl we maar af moeten wachten of het beoogde rendement wordt gemaakt. Sterker nog: omdat we investeren in het management, ontvangen we de management- (en performance-) fees. En dat terwijl het geld van onze relaties niet voor jaren vastzit maar dagelijks opvraagbaar (verhandelbaar) is via de beurs. De best of both worlds!

Voor onze relaties beleggen we via houdstermaatschappijen, onze belegging signatuur, in de private markt, maar dan op een superieure manier. Dus verdient onder meer PG een basisplaats in onze portefeuilles!

NB: Mercurius Vermogensbeheer heeft voor al haar beheerrelaties een positie in PG. In het afgelopen jaar hebben we de posities tweemaal licht gereduceerd. Dit omdat koersstijgingen ertoe hebben geleid dat het relatieve gewicht van PG te zwaar werd in de portefeuilles. We zijn onverminderd gecharmeerd van PG.

Scroll naar boven