Beleggen in water

Nu we de kerstdagen van 2019 inrollen komt er een einde aan een decennium. Liever dan terugkijken op de afgelopen periode kijken we vooruit. Een van de grote trends voor het komende decennium is de klimaatverandering en de onbalans in de beschikbaarheid van water in de wereld. We zullen vaker te maken krijgen met grote droogtes en overstromingen. Welke bedrijven lopen voorop met innovaties in efficiënt watergebruik, irrigatietechnieken en het filteren van vervuild water? Hoe belegt u in het waterthema?

Pictet managers richten Thematics op

De afgelopen jaren is het Zwitserse Pictet beroemd geworden met thema-fondsen. Het waterfonds van fondsmanager Arnaud Bisschop groeide uit tot een fonds van €6 miljard – hij is inmiddels niet meer werkzaam bij Pictet. Eind 2018 namen enkele managers de stap om te vertrekken bij Pictet en een eigen bedrijf op te zetten onder de overkoepelende organisatie van Natixis. Het nieuwe fondshuis heet heel toepasselijk Thematics Asset Management (TAM) en belegt in diverse trends. Waarom maakten ze de stap om voor zichzelf te beginnen? Waarom zou u in water beleggen? We lichten het toe;

Nieuwe start, betere kansen

Nu het team opnieuw is begonnen zijn er weer volop kansen om een sterk geconcentreerde portefeuille op te bouwen rondom het thema water. Eind 2018 begon het fonds met €30 miljoen startkapitaal, inmiddels is dit uitgegroeid tot $160 miljoen. Heel wat anders dus dan de €6 miljard die het bij Pictet onder beheer had. Het grote succes van het oorspronkelijke waterfonds zorgde er voor dat het voor Arnaud Bisschop steeds lastiger werd. Als grote olifant in het belegbare-water universum droogden de buitenkansjes op.

Eén verschil ten opzichte van het beleid bij Pictet zijn de eisen die worden gesteld aan bedrijven voor ze opgenomen worden in het fonds. Bijvoorbeeld dat de omzet van het bedrijf voor minstens 20% uit water-gerelateerde business bestaat.

Waarom je in water wil beleggen:

Vijf groeithema’s staan als pilaren aan de basis van het beleggen in \’water\’:

  1. Een groeiende wereldbevolking, groeiende steden en een groeiende middenklasse in opkomende landen.
  2. Historisch gezien is er op dit moment een achterstand in investeringen in infrastructuur in ontwikkelde landen.
  3. De regelgeving van nationale en internationale autoriteiten op water kwaliteit neemt toe.
  4. De industrie blijft afhankelijk van water voor productieprocessen.
  5. Water is essentieel in aanpassingen die de wereld moet gaan treffen in het kader van de klimaatverandering.

Het fonds verdeeld het waterthema in drie sectoren. De groeiende vraag naar water. Bedrijven in irrigatietechnieken, waterpompen en technologie die in efficiëntie van watergebruik in fabrieken adresseren. Daarnaast zijn er de traditionele nutsbedrijven die ons dagelijks van water voorzien. Deze hebben typisch een lagere groei maar een stabiel businessmodel en bijbehorende cashflows. Ten slotte wordt belegd in bedrijven die uitstoot verminderen en vervuild water filteren.

Ecolab & Xylem

Twee grote posities in het fonds zijn Ecolab en Xylem. Xylem biedt technologische oplossingen binnen de hele watercyclus. Zoals het hergebruiken, transporteren en filteren van water. Technologische innovaties en toepassingen bij industriële pompen zorgen voor een lager energiegebruik, verlagen de levenscycluskosten en zorgen voor een duurzamer proces.  Ecolab is een vergelijkbaar bedrijf. Zoals zij zelf beschrijven op hun website: “Wereldwijd kiezen klanten in foodservice, voedselverwerking, horeca, gezondheidszorg, industrie en de olie- en gasmarkten voor de producten en diensten van Ecolab om hun omgeving schoon en veilig te houden, efficiënt te werken en duurzaamheidsdoelstelling te behalen.”

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar relaties een indirecte positie in het water fonds van Thematics Asset Management.

Scroll naar boven