Microsoft leidt de wereld

Microsoft leidt de wereld van technologie en doet daar nu een belangrijke schep boven op. Het bedrijf, dat CO2 neutraal is sinds 2012, heeft aangekondigd om CO2 negatief te willen zijn in 2030. Ambitieus, maar nog niet ambitieus genoeg. Het bedrijf gaat verder en wil uiterlijk in 2050 alle CO2 die het bedrijf sinds haar oprichting in 1975 heeft uitgestoten, gecompenseerd hebben. Het bedrijf stuurt niet enkel meer op winst per aandeel, maar voortaan ook op impact per aandeel. (En laten die twee nu heel goed samen gaan..).

Wetenschappers zijn het erover eens, de wereld heeft een urgent CO2 probleem. En als het niet opgelost wordt, dan heeft het niet alleen grote milieuschade, maar ook verregaande gevolgen voor de economie, en dus voor alle aandeelhouders. Microsoft erkent dit al veel langer en introduceerde jaren geleden al interne CO2 belastingen om zo haar CO2 voetafdruk te verminderen. Nu, enkele dagen in het nieuwe decennium, gaat het weer veel verder en zet het de nieuwe standaard. Het opruimen van haar uitgestoten CO2, op alle niveau\’s, gedurende haar bestaan.

Microsoft leidt de wereld naar Profit, People, Planet

In de blog op de website van Microsoft staat gedetailleerd aangegeven hoe Microsoft deze ambitieuze, zelfs stoutmoedige plannen, wil verwezenlijken. De CEO, Satya Nadella, geeft aan het als zijn opdracht namens de aandeelhouders te zien om niet enkel voor winst te zorgen. De winst (profit) moet in balans zijn met werknemers, afnemers en klanten (people) en de planeet waarop we leven (planet). Het bedrijf heeft 7 principes opgesteld als piketpalen voor haar reis (en die van haar leveranciers) naar de doelen. Daarin zet Microsoft niet alleen haar kernexpertise in zoals wetenschap, wiskunde en kunstmatige intelligentie. Zo zal het bedrijf in 2025 volledig draaien op groene stroom (datacenters, campussen en gebouwen). Het investeert daarnaast doorlopend in nieuwe technologieën die uitstoot reduceren en opruimen. Het stelt kaar klanten in staat om met producten van Microsoft hun eigen CO2 afdruk te meten en te verlagen. Het introduceert daartoe de Microsoft Sustainability Calculator En stelt zich ten doel deze stoutmoedige plannen niet alleen zelf te bereiken, maar de rest van de wereld te helpen deze doelen te bereiken. En daarin bevestigt het bedrijf haar rol als wereldleider. Daags voor de start van het Wereld Economisch Forum in Davos, bepaalt het daar de richting van de discussie.

Microsoft leidt de wereld dialoog

En zo neemt het bedrijf dat sinds 1975 een leidende rol heeft gespeeld in de manier waarop we werken en leven, ons mee naar de volgende fase. Het zet de nieuwe standaard in de zakelijke wereld. Een standaard die door veel bedrijven wordt omarmd. Energiereus Vattenfal werkt bijvoorbeeld met Microsoft samen op het gebied van duurzame energie. De clouddivisie van Microsoft, Azure, reduceert zo niet alleen haar stroomgebruik (en CO2 uitstoot) maar is zo ook de geprefereerde cloud-partner van veel bedrijven. En daarmee hebben deze activiteiten ook een directe bijdrage aan het bedrijfsresultaat van Microsoft. Beleggers zijn enthousiast over het aandeel Microsoft en hebben geloof in de plannen van het bedrijf. De aankondiging van de stoutmoedige plannen werd beloond met een forse koersstijging. Microsoft is een van de grootste posities in alle beheerportefeuilles van onze relaties. Het draagt daarmee bij aan het directe en indirecte (bijdrage aan een betere wereld) resultaat van onze beleggingen. Nu en in de toekomst.

De video van Microsoft waarin ze haar stappen toelicht.
Scroll naar boven