Veilige haven in obligaties

Voor beleggers is er maar weinig beschutting in deze turbulente markten. Toch is er een veilige haven in obligaties; we lichten graag onze positie in het Carmignac Unconstrained Global Bond Fund (Isin LU0336083497) toe.

Carmignac, een eigenzinnige belegger

Het onafhankelijke Franse huis Carmignac werd ruim 40 jaar geleden opgezet door Eduard Carmignac. Carmignac ontpopte zich in de tijd tot de meest toonaangevende belegger van Frankrijk. Regelmatig sieren pagina grote advertenties met ingezonden briefen aan politici of centrale bankiers de financiële dagbladen. Het schetst het beeld van een excentrieke belegger die de media niet schuwt. En ere wie ere toekomt, de eigenzinnige maar scherpe mening van Carmignac heeft zijn clientèle geen windeieren gelegd. Rampjaar 2008 sloot hij met forse winsten af. En ook in de eerste maanden van dit jaar laat het wereldwijde ongebonden obligatie fonds van Carmignac een mooie plus zien. Tijd voor een update.

Charles Zerah, Rose Ouahba en Pierre Verle

Sinds 2010 wordt het managementteam geleid door Charles Zerah. Hij heeft met zijn team binnen het obligatie universum de vrije keuze (unconstrained) om zijn portefeuille samen te stellen. Zo vertelde hij ons tijdens één van de ontmoetingen in het verleden dat hij de helft van het fonds al 6 maanden liquide had omdat hij de markt niet vertrouwde. Hij bleef in die periode nogal achter met zijn rendement om het in de opvolgende maanden meer dan goed te maken. In 2019 was er een vergelijkbaar beeld, nauwelijks rendement in de eerste maanden om het jaar te eindigen met een plus van 8,4%.

Veilige haven in Japanse en Australische obligaties…

In januari bouwde Zerah en zijn team verdere veiligheid in de portefeuille. Hiertoe kocht hij staatsobligaties in Japan en Australië. Beide landen en hun valuta\’s gelden als veilige haven in onzekere tijden. De spanningen tussen Iran en de VS en de (toen nog) bezorgdheid over de verspreiding van het Corona-virus zorgden voor een sterke daling van de rente. De vlucht naar veiligheid hield aan in februari en het fonds staat nu zo\’n 4,28% in de plus voor het jaar.

en een veilige haven in obligaties van…Aston Martin?!

Naast de staatsobligaties kan het fonds ook een positie in bedrijfsobligaties aanhouden. Zo was er een positie in obligaties van Aston Martin. De kredietwaardigheid van het fonds verbeterde nadat de Canadese miljardair Lawrence Stroll £ 500 mln investeerde in de noodlijdende autobouwer. Een kleine positie die een grote winst in korte periode gaf. Het onderschrijft de vrijheid die de eigenzinnige beleggers van Carmignac hebben, én gebruiken.

Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in het Carmignac Unconstrained Global Bond voor diverse profielen.

Scroll naar boven