Olies nu koopwaardig?

Zijn Olies nu koopwaardig? Die vraag krijgen we vaak van beleggers de vraag of Koninklijke Olie (RD) op dit niveau koopwaardig is. Een typische reactie van een belegger die RD op dit niveau ziet. \”Het heeft een geweldig dividendrendement op dit niveau\” \”Ze hebben nog nooit het dividend verlaagd\”zijn dan veel gehoorde argumenten. Ja, allebei waar, maar toch adviseren we negatief. We leggen uit waarom we deze kroonjuweel uit de Nederlandse standaardportefeuille mijden.

Beleggen is simpel

Deze koersdalingen bieden zeker kansen, maar op een ander vlak. Bij Mercurius beleggen we als vermogensbeheerder het vermogen van onze relaties volgens een aantal principes. We selecteren bedrijven die aan een aantal simpele voorwaarden moeten voldoen. De bedrijven moeten een sterke balans hebben, ze moeten een positieve stabiele kasstroom hebben, een goede winstmarge. Simpel toch? Simpel maar niet makkelijk. We selecteren dus aan de hand van deze criteria. En helaas RD voldoet niet aan deze criteria. Ja, een super sterke balans. Ja, een goede winstmarge en dan ook een goede kasstroom. Maar geen stabiliteit van die kasstroom? Dat is nog niet makkelijk!

Maar makkelijk is het niet

In de afgelopen periode hebben we gezien dat externe factoren een grote impact kunnen hebben op de verdienmodellen van bedrijven. De luchtvaart is het meest kwetsbaar zoals we bijvoorbeeld gezien hebben na de aanslagen in 2001, niemand had het voor mogelijk gehouden en toch gebeurde het. Voor banken is dat de negatieve rente, in geen enkel contract staat het en toch gebeurt het. En voor oliebedrijven? Een Saudische prins die bepaalt dat de olieprijs gehalveerd wordt. En hoe lang dat dan duurt? Geen idee. Maar het leidt er wel toe dat RD van de ene op de andere dag een halvering van haar opbrengst ziet. En dus operationeel verlies draait. Dit houdt in dat dividend uitkeren interen op de reserves (lees balans) betekend. Als ondernemers vinden we dat geen goed idee.

Op 30 januari 2020 maakte RD al bekend dat ze de inkoop van eigen aandelen afhankelijk maken van de marktomstandigheden. Toen stond de olieprijs nog om en nabij de $ 50,-. Nu $ 30,-. Wij zouden graag zien dat RD deze marktomstandigheden gebruikt om het dividend fors te verlagen. Daarmee kan ze meer geld vrijmaken voor de investeringen in projecten voor de toekomstige winst, zoals de energietransitie. Of de koers van RD gaat herstellen is sterk afhankelijk van de Saudische prins. En daar willen we niet graag van afhankelijk zijn. Dus is het antwoord wat ons betreft negatief op de vraag of olies nu koopwaardig zijn. Wij focussen ons op bedrijven naast een sterke balans, een stabiele positieve kasstroom hebben en een goede marge. Deze combinatie maakt bedrijven vatbaar voor een crisis maar wel resistent. Voorbeelden daarvan zijn er te over, en te vinden in onze portefeuille.

Scroll naar boven