HAL, eindelijk koopwaardig?

Op 26 maart maakt HAL Holding haar definitieve cijfers over 2019 bekend. In het persbericht valt te lezen dat de verkoop van het belang in GrandVision een forse boekwinst oplevert. Is Hal dan eindelijk koopwaardig? De netto vermogenswaarde van de onderliggende (beursgenoteerde) belangen en boekwaarde van de niet beursgenoteerde belangen kwam uit op een slordige € 164,20 per aandeel. In onze eerdere analyse van augustus 2019 kwamen wij uit op een geschatte netto vermogenswaarde van € 161,20. Een lichte stijging t.o.v. onze eigen inschatting. Wij maakten onze analyse naar aanleiding van de aangekondigde verkoop van het belang in GrandVision aan EssilorLuxottica. Deze verkoop levert HAL een berg aan contanten op. Als de verkoop door gaat.

Gaat de verkoop door?

Bij de verkoop op 31 juli 2019 gaf HAL aan rekening te houden met een verkooptraject van 12 tot 24 maanden. Onder meer de Europese Commissie zal haar goedkeuring moeten geven aan de verkoop. In de afgelopen weken werd bekend dat deze commissie meer tijd nodig heeft voor haar onderzoek. Dit voedde de onrust onder beleggers. Vanaf 9 maart is een scherpe daling van het aandeel GrandVision te zien. De koers kwam fors onder het contante bod van € 28,- te liggen. In onze optiek vormt het oordeel van de Europese Commissie niet het gevaar. Ook verwachten we niet dat EssilorLuxottica van de aankoop afziet. De daling leek ons meer het gevolg van gedwongen verkopen van hedgefunds.

Slachting onder hedgefunds de aannemelijke oorzaak koersval GrandVision

Bij de verkoop van GrandVision hebben we te maken met een bod in contanten en een lang verkooptraject. Doorgaans ligt de koers van het aandeel dan een paar procent onder de verkoopprijs. Zo ook bij GrandVision, dat de afgelopen maanden rond de € 27,- noteerde. Voor veel beleggers niet heel interessant en wij zouden de positie in zo\’n geval ook hebben verkocht om de opbrengst met meer potentieel aan het werk te zetten. Deze positie wordt dan vaak gekocht door een hedgefund dat geïnteresseerd is in het behalen van een (lager) rendement tegen een relatief laag risico. In sommige gevallen wordt er dan nog gebruik gemaakt van een hefboom waarbij belegd wordt met geleend geld en het aandeel als onderpand. Als de koers van het onderpand dan in waarde daalt, dan moet er gedwongen verkocht worden. We gaan ervan uit dat dit de reden is geweest van de forse koersdaling in GrandVision. Een en ander gebeurde in een markt met weinig kopers hetgeen de extreme koersuitslagen verklaart.

HAL dan eindelijk koopwaardig?

Een heel belangrijk deel (ruim € 65,-) van de vermogenswaarde van HAL wordt bepaald door GrandVision. In het persbericht spreekt HAL over een waarde per aandeel van € 168,35 per aandeel (€ 164,2 + € 4,15). Tot 20 maart 2020 hebben de negatieve ontwikkelingen op de beurs € 20,98 aan waarde doen verdampen. Hiermee zou de waarde van een aandeel nu op € 147,- liggen. Eerder stelden we dat houdstermaatschappijen als HAL in onze optiek tegen een korting van zo\’n 15% zouden moeten handelen. Dit zou een koers van zo\’n € 125,- inhouden. De slotkoers van vrijdag 27 maart was € 110,60. Een aantrekkelijke korting zeker als we de kaspositie in ogenschouw nemen. Die was op 31 december 2019 zo\’n € 1,5 miljard, plus € 5,5 miljard uit de GrandVision deal in aantocht. De koopmannen bij HAL kunnen dus likkebaarden bij de huidige correctie in de markt, die voldoende mogelijkheden gaat bieden om de cash succesvol aan het werk te zetten. Het maakt HAL dan ook (eindelijk) weer koopwaardig, al zullen er in de kopende periode meerdere momenten komen waarbij ook HAL verdere koersdalingen zal laten zien als gevolg van de gehele marktmalaise. Duidelijk is wel dat dit aandeel tot de winnaars zal behoren in het herstel van de markt na de Covid-19 crisis.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor al haar relaties een positie in HAL Trust.

Scroll naar boven