Crisis, welke crisis?

Na de regen komt zonneschijn, maar dat de Covid-19 ellende zó snel door beleggers zou worden verorberd is ongehoord. De Dow Jones staat nog maar 5% lager voor het jaar, nadat er in maart nog minnen van 34% op het bord stonden. (AEX nu nog -6,5% ytd). Crisis, welke crisis lijken beleggers zich af te vragen. Wat drijft de beurs, welke lessen kunnen we leren, en wat vanaf hier?

Wat drijft de beurs?

De beurs laat zich vooral drijven door toekomstige kasstromen en winsten. Daar waar wij zelf de ellende van (massa) ontslagen bij AirFrance-KLM, Vredestein en Hoogovens in de krant lezen, kijkt de beurs alweer vooruit. De Centrale Banken hebben hun onvoorwaardelijke steun uitgesproken en daarmee lijkt het scenario van een heftige, lange depressie afgewend. Luchtvaartmaatschappijen worden overeind gehouden met staatssteun en zelfs tompoucebakkers mogen bij de staat aankloppen voor een krediet. Met de steun overbruggen we de Covid dip en daarna keren we weer terug naar groei. Dus crisis? Welke crisis! In de tussentijd groeien een aantal technologiebedrijven als kool en die zorgen voor nieuwe records op de beurs. The winner takes it all zoals we in de vorige nieuwsbrief schreven.
Niet verwonderlijk dat de Amerikaanse techbeurs Nasdaq alweer nieuwe hoogte records aantikt. Alsof er niets is gebeurd, of liever dankzij hetgeen er is gebeurd.

Het vooruitzicht dat de heropening van de economie voorspoediger kan verlopen dan eerder ingeschat zorgde ervoor dat ook de traditionelere bedrijven zoals banken, energie en vastgoed beginnen te herstellen, al hebben zij nog een hele lange weg te gaan.

Banengroei, daar gaat het om

Zoals altijd zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse economie. Die is niet alleen het grootste, maar ook het meest flexibel. Werknemers kunnen vrijwel per direct worden ontslagen, en dat hebben we ook gezien. Bijna 25 miljoen Amerikanen verloren hun baan in de afgelopen 2 maanden. Ook een record. Maar dat was ingeprijsd. We gingen er ook vanuit dat de veerkracht er zou zijn en dat er een V vormig herstel zou optreden. Maar dat het herstel al in de maand mei zou komen zoals in het banenrapport van afgelopen vrijdag te lezen was, dat overtrof de verwachting van de meest optimistische optimist. Crisis, welke crisis?

De verwachting voor het banenrapport was dat er 8,3 miljoen banen verloren zouden zijn gegaan in mei. De werkelijkheid is dat er 2,5 miljoen banen bijgekomen zijn. Reden voor de Dow om ruim 3% te stijgen. Veel van de mensen die in april dachten tijdelijk hun baan te verliezen, werden inderdaad weer teruggevraagd door hun werkgever. Bedrijven zien dus inderdaad aantrekkende omzetten in de heropeningsfase van de economie. Zo snel als iedereen ontslagen werd, zo snel wordt nu (een deel) weer aangenomen. Ruim 11% van de verloren banen zijn nu weer terug. Dit voedt de hoop dat het herstel snel kan optreden.

Welke lessen kunnen we leren?

We kunnen weer veel leren uit deze crisis:
1) Als je een beleggingshorizon hebt, hou je daar dan ook aan. Beleggers die uitgestapt zijn om een lager instapmoment af te wachten, zien de trein wegrijden waar ze in hadden willen zitten. Of er een volgende kans komt?
2) Handel nooit tegen de centrale banken in.
3) Zorg voor een goed gespreide portefeuille.
4) Een sterke balans maakt uit, dus balans lezen en daar beslissingen op
nemen ook.
5) De daling van de markt komt onverwacht en sterk, het herstel vaak ook.

Wat vanaf hier?

De economie herstelt, en sneller dan we verwachten. Maar zoals we eerder schreven, het herstel zal discriminerend zijn, en dat blijkt het ook te zijn. Uit het banenrapport blijkt dat de overheid, mijnbouw, en transportsector nog steeds banen verliezen. Veel schrijnender is het dat het banenherstel ook discriminerend is. Daar waar de werkeloosheid daalde in algemene zin, steeg deze nog in mei onder de etnische bevolkingsgroepen van Afrikaanse Amerikanen en Aziaten zoals als uit onderstaande tabel te zien is.

Terwijl we ons al langer niet druk maken over de economische gevolgen van een eventuele tweede Covid golf in het najaar, maken we ons wel druk over de mogelijke gevolgen van de komende presidentsverkiezingen in de VS. De discriminatie die zichtbaar is in het economische herstel geeft goede kansen voor de democraten om het Witte Huis te winnen. We hebben de sterke indruk dat de beurs inmiddels gewend is aan het idee dat Biden de volgende president wordt. Niet verwonderlijk, hij is niet zo extreem als Sanders of Warren en minder wispelturig dan Trump. Biden heeft een grote aanhang onder de Afrikaanse Amerikanen, een bevolkingsgroep waarbij Trump zich de afgelopen tijd niet echt populair heeft gemaakt. Tot zover dus geen verrassingen.

De verrassing die een bedreiging voor de beurs kan zijn is de reactie van Trump op een eventueel verlies of dreigend verlies. Hoewel we in sneltreinvaart door het eerste half jaar zijn gegaan, lijkt het nog een eeuwigheid tot de verkiezingen op 3 november waarin we bedacht moeten zijn op heftige (re)acties uit het Witte Huis. Die kunnen voor korte termijn turbulentie op Wall Street zorgen, maar denk daarbij aan de lessen die we leerden van de crisis, welke crisis? De Covid crisis, die achteraf bezien wel eens goed voor beleggers zou kunnen zijn omdat de meeste bedrijven zich versneld zullen hervormen en resistent zullen maken tegen nieuwe zwarte zwanen.

Voor de echte belegger wachten nieuwe all-time highs, misschien wel voor 3 november…Dus blijf belegd, gezond gespreid, en verstandig in sterke groeiers!

Scroll naar boven