Covid test top belegging

Testing is essentieel voor een succesvolle heropening van de economie. Na een groot tekort aan testen in de eerste maanden van de Covid pandemie bleek Quidel uit de VS al over een goedwerkende test te beschikken. De FDA verleende Quidel toestemming om haar testen in te zetten als Covid test. Covid test producent Quidel, dat we via het Alger Small cap focus fund al jaren in portefeuille hebben, blijkt daarmee een top belegging te zijn. Maar hoe rooskleurig is de toekomst van dit bedrijf?

Over Quidel Corporation

Quidel maakt diagnose apparatuur voor de gezondheidszorg. Haar apparatuur excelleert in accurate en snelle diagnose van infectieziekten, diagnose van hart en vaten, en meting van metabolische condities. Het bedrijf uit San Diego dat in 1979 werd opgericht, ontwikkelde in 1990\’s werelds eerste snelle test voor influenza. Sindsdien laat het jaarlijks groei met dubbele cijfers zien. Quidel is marktleider in testen voor infectieziekten. Met de testapparatuur van haar merk Sofia worden patienten getest op de plek van de zorg (verlener) en zijn resultaten binnen 3 minuten beschikbaar. Op meer dan 40.000 plekken staat testapparatuur van Sofia (Quidel). Sinds 2014 is het bedrijf genoteerd op de Nasdaq onder tickersymbool QDEL.

Quidel en Covid-19

De bestaande influenza (griep) testen van Quidel bleken ook te werken als test voor Covid-19 en het bedrijf heeft dan ook versnelde goedkeuring van de Amerikaanse FDA gekregen om haar producten te mogen inzetten als Covid test. Daarmee is het een top belegging gebleken. Quidel heeft de productie van de test die $5,- per stuk kost, in enkele weken verhoogd van 200.000 naar 1 miljoen tests per week. In de komende tijd zal de productie verder worden verhoogd naar 1,8 miljoen tests per week.

Het bedrijf haalt nu het merendeel van haar omzet uit de VS maar door de pandemie worden haar Covid test producten nu in de hele wereld gebruikt. En dat begint bij de aanschaf van het basisstation.

Zolang er geen vaccin is (en nog geruime tijd daarna) zal de vraag naar covid tests hoog blijven. Patiënten worden mogelijk meerdere malen in een jaar getest. Het ligt voor de hand dat de marktleider met een bewezen, goedkoop product hiervoor wordt ingezet.

Quidel levert niet alleen de testapparatuur op de plek van zorg, maar ook een overkoepelende infrastructuur waarmee de resultaten centraal beschikbaar zijn en overheden een direct overzicht hebben van de gezondheidssituatie in hun land.

Webcast 10 juni.

Op 10 juni was de CEO van Quidel te gast tijdens de Growth Stock Conference. Hij werd tijdens een webcast ondervraagd door de analisten van William Blair. De topman schetste de impact van Covid voor zijn bedrijf. Hij beschrijft het als een perfecte storm. In de eerste weken van Covid ontving het bedrijf meer dan 100 orders van organisaties die nog niet eerder producten van Quidel gebruikt hadden. Met alle klanten worden contracten afgesloten voor 3 tot 5 jaar. De kracht van de Covid test is niet in het eenmalige gebruik maar in het meermaals testen. Er zullen dus miljoenen tests nodig zijn. Afnemers zijn ook grootgebruikers zoals zorgcentra, zorgverzekeraars, overheden en universiteiten. Een van de afnemers heeft 112 universiteiten onder beheer.

Voor Quidel is het van belang om haar eigen productiecapaciteit te verhogen. Medio juli verwacht het bedrijf 1,5 miljoen tests per week te kunnen leveren. Ook de capaciteit van de apparatuur (Sofia) gaat omhoog naar 7000 apparaten per maand in september. Het mooie is dat de uitbreiding van deze capaciteit geen significante investeringen met zich mee brengt.

Quidel is altijd sterk geweest in productontwikkeling en de ceo gaf aan in de conference call in de herfst met een nieuwe, nog makkelijker test te komen.

Quidel na Covid-19?

Voor Quidel is Covid-19 een versneller van de groei. De vraag naar haar product is enorm, er worden langdurige contracten afgesloten met veel nieuwe gebruikers. Het bedrijf expandeert over de hele wereld en kan zonder extra investeringen de productie verhogen. De marge ligt rond de 90%. Dit zijn gouden tijden voor het bedrijf en voorlopig zal de vraag naar griep tests waar de Covid onder valt, hoog blijven. Maar is hoe ziet het scenario er daarna uit?

In de webcast gaf de ceo aan dat ze de huidige ruggenwind gebruiken om hun verkoopapparaat te versterken en de nieuwe gebruikers te verankeren op hun platform. Naast grieptest, waar de vraag hoog naar zal blijven, zijn er ook legio andere tests die Quidel levert. Het zal dus geen korte termijn groei verhaal zijn maar de start van een verdere groeifase en de verankering van die groei. Overal in de wereld wordt geïnvesteerd in de zorg en testapparatuur is daarbij essentieel.

Quidel in onze portefeuilles

Quidel is de grootste positie in het Alger US small cap focus fund. Manager Amy Zhang belegt al sinds de IPO van Quidel in 2014 in het fonds en wij beleggen op onze beurt alweer jaren in het fonds van Amy. Met haar gedrevenheid weet zij telkens weer bedrijven te selecteren met geweldige groei perspectieven. Het maakt haar (met haar team) tot de best presterende manager op het gebied van small cap aandelen. Dit jaar staat haar fonds tot dusver ruim 16% in de plus.

Uit de positie in Quidel blijkt ook weer de kracht van ons beleggingsbeleid. We hoeven niet op zoek naar de bedrijven die profiteren van Covid. We hadden ze al. De brede spreiding en het actieve management helpt daarbij.

Scroll naar boven