Herstel hoe lang nog?

De beurs lijkt wederom gelijk te hebben. De krachtige opmars sinds medio maart lijkt ondersteund te worden door een sterk herstel van de arbeidsmarkt. Het herstel is sneller dan veel analisten verwacht hadden, maar hoe lang duurt dit nog nu de heropening van de economie in sommige staten wordt vertraagd of zelfs teruggedraaid?

Banengroei houdt aan

Na de verassing van 2,7 miljoen nieuwe banen in de maand mei, verraste de veerkracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt analisten opnieuw in de maand juni; 4,8 miljoen nieuwe banen kwamen erbij. De zwaar getroffen sectoren horeca en toerisme namen nu 40% van de banengroei voor hun rekening; goed voor 2,1 miljoen banen. Ook winkels, oftewel retail, groeide weer fors met 740.000 nieuwe banen. Deze banengroei is natuurlijk enorm belangrijk zoals we in dit eerdere artikel al schreven.

Toch lijkt het voorlopig even gedaan

De metingen van de werkgelegenheid vinden in gebroken maandperiodes plaats. De week van de 12e dag van de maand is de laatste week die wordt meegenomen in de maand. Het rapport over juni omvat dus de laatste 2 weken van mei en de eerste 2 weken van juni. En dat maakt het listig want Covid-19 is terug in de VS, sinds de laatste 2 weken van juni. In Florida, Texas, Californië, Arizona en Georgia worden recordaantallen nieuwe gevallen gemeld. De heropening van de economie is gestopt en in sommige gevallen worden regio\’s weer opnieuw gesloten. En dus worden mensen ontslagen in plaats van aangenomen.

Yes! We\’re firing?

Diverse bedrijven, waaronder Apple, hebben hun winkels opnieuw gesloten. In geen enkel Westers land is de arbeidsmarkt zo flexibel als in de VS. De sectoren die dicht moeten en daardoor omzet missen, hebben al behoorlijke averij opgelopen en zullen dus meteen hun personeel weer aanzeggen. We mogen dan ook verwachten dat in de komende weken de steunaanvragen weer zullen gaan stijgen.

Toch is het een heel krachtig signaal

In de echte economie is de ellende dus nog niet voorbij. De stijging van Covid-gevallen kan economieën weer stilleggen. Staten die snel de teugels hebben laten vieren, lijken nu de prijs daarvoor te betalen met nieuwe sluitingen. Gebieden die een strikt beleid hebben gevolgd zoals New York, lijken nu veel minder last te hebben van een nieuwe golf. Florida en Texas zullen waarschijnlijk een strikter heropeningsbeleid gaan volgen. Inmiddels weten we hoe het effect van de sluiting en het scenario van een heropening er uit ziet.

Vooral de \”contact-economie\”, oftewel retail en toerisme zullen wederom geraakt worden. Maar inmiddels is Covid geen zwarte zwaan meer. We weten dat dit gebeurt en kunnen inmiddels voorspellen wat de scenario\’s zijn. Bedrijven zullen in een heropening weer naarstig op zoek gaan naar personeel en het herstel zal veerkrachtig zijn.

Beleggers haken niet af

Het herstel is discriminerend, dat hebben we meermaals gezegd. Contact- economie, banken en oliebedrijven doen niet mee in het herstel, vooralsnog dan. Beleggers zullen zich dus comfortabel blijven voelen met bedrijven die in deze periode wel floreren zoals Quidel. Wel verwachten we dat de snelheid van de stijging wat zal afnemen. Beleggers zullen nauwlettend de ontwikkelingen van nieuwe Covid-gevallen in de gaten houden en naar werkgelegenheidscijfers kijken. Op 7 augustus 2020 wordt het banenrapport over juli bekendgemaakt. Noteert u die datum alvast?

Beleg, gespreid en verstandig!

Scroll naar boven