Bedrijven die de markt veranderen!

Bedrijven die de markt veranderen. Misschien is dit wel de beste vertaling van de Engelse term disruptive, wat letterlijk \’storend\’ betekent. Normale bedrijven proberen hun productaanbod af te stemmen op de aanwezige marktvraag. Disruptive bedrijven weten veelal een vraag te creëren die er voor hun komst nog niet was. Apple en Tesla zijn hiervan misschien wel de beste voorbeelden. Oprichters Steve Jobs en Elon Musk waren hun tijd ver vooruit. Smartphones en tablets zijn dankzij Jobs gemeengoed in elk huishouden en de prestaties van de elektrische auto\’s van Tesla zijn inmiddels \’de maat\’ waar de hele auto industrie mee meet. Beide visionairs hebben ons producten bezorgd die niet meer uit ons dagelijks leven zijn weg te denken. Mercurius belegt voor haar relaties in het Global Disruptive Opportunities Fund van CPR Asset Management.

CPR Invest – Global Disruptive Opportunities

CPR Asset Management is eigendom van Amundi, de grootste asset manager in Europa. Amundi beheert een vermogen van ruim 1600 miljard euro. Het Global Disruptive Fonds van CPR neemt hiervan circa 2,2 miljard euro voor haar rekening. Het fonds is doorlopend op zoek naar bedrijven die de markt veranderen. Wij spraken met Estelle Menard, een van de twee fondsmanagers van het fonds. We spraken over de huidige strategie, maar vooral over de toekomst. Waar liggen de kansen en waar zoekt CPR de bedrijven die de markt gaan veranderen? Wij nemen u graag mee in ons enthousiasme voor dit fonds.

Waar liggen de kansen?

Waar Jobs en Musk hun sporen hebben verdient is het nu de vraag: \”Waar zijn de Apple\’s en Tesla\’s van de toekomst\”? De wereldbevolking zal volgens verwachting groeien naar circa 9,7 miljard mensen in 2050! Dit brengt behoorlijke uitdagingen met zich mee. Om deze ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden, zal innovatie alleen niet genoeg zijn. Productieprocessen zullen goedkoper, slimmer, toegankelijker en eenvoudiger moeten worden. Bedrijven die hiermee nieuwe markten creëren of bestaande markten weten te transformeren zijn de echte \’game changers\’. Bedrijven die de markt veranderen!

Strategie

Het Global Disruptive Opportunities Fund belegt in een breed gespreide portefeuille van ongeveer 70 bedrijven. Het fonds kent een omvang van circa 2,2 miljard euro. Eén van de trends waar nu de focus op ligt is ontstaan in de afgelopen crisis. De wereldwijde lockdowns hebben voor een stroomversnelling gezorgd in de digitale transformatie. In twee maanden tijd is een ontwikkeling doorgemaakt die anders nog twee jaar geduurd zou hebben. Kijk alleen maar even naar het videocommunicatiebedrijf ZOOM. Dit aandeel koerst momenteel 2,5 keer hoger dan op 1 januari van dit jaar. Mensen zijn niet alleen meer gaan werken en vergaderen vanuit huis, maar ook het online shoppen en online thuisonderwijs zijn inmiddels gemeengoed geworden. Daarnaast is gezondheid vanzelfsprekend een steeds belangrijker onderwerp geworden.

Welke bedrijven?

De digitale infrastructuur zal zich enorm moeten ontwikkelen om het fors groeiende dataverkeer te kunnen blijven verwerken. Bedrijven die zich richten op cybersecurity, en fintech zullen hiervan profiteren. De technologie sector is met 46% sterk vertegenwoordigd in de portefeuille. Ongeveer 22% van de portefeuille is belegd in healthcare gerelateerde bedrijven. Ontwikkelingen op het gebied van Immunotherapie in de strijd tegen kanker bieden hier bijvoorbeeld interessante kansen. De lange termijn focus ligt ook op ontwikkelingen in de \’nieuwe\’ industrie. Denk aan het \’slimmer\’ maken van productieprocessen door gebruik van robotica en kunstmatige intelligentie. Maar ook bedrijven die bijdragen aan een duurzame en leefbare wereld hebben een plek in de portefeuille. Een paar voorbeelden…..

Teladoc Health

Het bedrijf Teladoc Health is een mooi voorbeeld van een \’disruptor\’ in de gezondheidszorg. Teladoc transformeert de manier waarop mensen wereldwijd toegang hebben tot gezondheidszorg. Het doel is om meer gemak voor de consument te leveren. Teladoc biedt een complete virtuele zorgoplossing en verschaft consumenten een laagdrempelige toegang tot passende zorg, van huisartsenconsult tot meer complexe vragen aan \’s werelds beste specialisten. Het stelt mensen in staat om toegang te krijgen tot de juiste en beste specialistische kennis. De database van Teladoc vereenvoudigt de inzage in medische dossiers en het verzamelen van medische gegevens. De oplossingen van Teladoc maken het mogelijk om algemene medische zorg, psychische gezondheidszorg en complexe zorg met elkaar te verbinden. Teladoc opent de weg naar een efficiëntere gezondheidszorg. In een tijd waarin de stijgende zorgkosten steeds problematischer worden, lijkt Teladoc de juiste kaarten in handen te hebben.

Umicore

Een ander mooi voorbeeld is het Belgische Umicore. Dit bedrijf is een wereldspeler in materiaaltechnologie en recycling. Umicore richt zich naast recycling op schone technologieën zoals onder andere uitstootkatalysatoren en materialen voor herlaadbare batterijen. De belangrijkste ambitie is om duurzame waarde te creëren door materialen te ontwikkelen, te produceren en te recyclen. Umicore heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Door veel te investeren in onderzoek en ontwikkeling anticipeert het bedrijf op de behoeften in een snel veranderende wereld. Umicore speelt goed in op een markt waarin batterij technologie niet meer weg te denken is. Een mooi voorbeeld van hoe een oorspronkelijk mijnbouwbedrijf kan transformeren tot een materiaaltechnologisch en recyclingbedrijf.

Conclusie

De portefeuille van het Global Disruptive Fund kent nog vele andere mooie bedrijven. De Corona crisis heeft een aantal technologische ontwikkelingen versneld en tot nieuwe inzichten geleid. Nieuwe inzichten bieden nieuwe kansen voor toekomstige disruptors. Bedrijven die de markt veranderen! Met het Global Disruptive Fund van CPR zijn wij goed gepositioneerd om hier op in te kunnen spelen. Met een actueel year-to-date rendement van ca. 13,3% blijven wij vertrouwen op Estelle haar team.

Scroll naar boven