Viva Sofina

Mercurius Vermogensbeheer houdt sinds 2016 naar grote tevredenheid voor al haar relaties en profielen een belang aan in houdstermaatschappij Sofina. Deze houdstermaatschappij van de familie Boël uit Brussel informeerde op 22 juli jongstleden haar beleggers over de stand van zaken binnen het fonds. Tot eind juli staat er een ytd rendement van ruim 22% op de teller. Viva Sofina! Tijd voor een nadere blik op onze parel uit het Zuiden…

Een prachtig gespreid bedrijf…

Ruim 120 jaar geleden begon Sofina als een industrieel conglomeraat. In de jaren vijftig van de vorig eeuw kwam de huidige controlerende aandeelhouder in beeld; de familie Boël. Zij vormden het bedrijf om naar haar huidige vorm. Sofina verdeelt haar investeringen over beursgenoteerde minderheidsbelangen (oa Danone en Colruyt), investeringen in private fondsen waarbij het profiteert van haar expertise sinds 1978. In dat jaar deed ze haar eerste investeringen in fondsen van derden in de VS. Daarnaast investeert het bedrijf in snelgroeiende bedrijven via haar tak Sofina Growth.

met belangen in de oude en nieuwe economie

Toen Sofina (Société Financière de Transports et d’Entreprises Industrielles) in 1898 werd opgericht, had het bedrijf belangen in de energie en transportsector. Toen de sectoren van de toekomst, 122 jaar later de sectoren waar de zwaarste klappen vallen. Gelukkig voor de aandeelhouders is de focus onder leiding van Harold Boël verlegd. Succesvol verlegd kunnen we wel zeggen. Inmiddels ligt de nadruk op consumptiegoederen, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. En laten dat nu net de sectoren zijn die goed floreren tijdens Covid.

Veerkracht

Het managementteam van Sofina heeft een drukke, zware, maar ook leerzame en creatieve periode achter de rug. Ze zijn zeer betrokken geweest bij de managementteams van hun portefeuillebedrijven om ze te helpen korte termijn defensieve tactieken te ontwikkelen en de lange termijn doelstellingen aan te passen. En die gezamenlijke aanpak heeft gewerkt. Ze hebben gezien dat de cohesie binnen de teams flink is verhoogd onder deze ongebruikelijke werkomstandigheden.

De portefeuillebedrijven zijn in verschillende mate geraakt maar hebben over het algemeen veerkracht getoond. Er zijn een aantal belangen die zelfs sterk hebben gepresteerd en daarmee de zwaarder getroffen belangen hebben gecompenseerd. Dankzij de sterke blootstelling aan digitale technologie en de onderweging in horeca, reizen en industrie werd de portefeuille redelijk beschermd in vergelijking met de bredere markt.

En het benutten van kansen

Sofina heeft in deze periode ook weer twee nieuwe investeringen gedaan.

Er is een belang verworven in Qingzhu, een technologiebedrijf dat diensten verleent aan het hotelwezen via een franchiseconstructie… Qingzhu ondersteunt zijn hotelpartners door toegang te bieden tot zijn online boekingsplatformen, softwareoplossingen en assistentie om operationele problemen te verhelpen. Ze hebben meer dan 3000 hotelpartners.

Daarnaast hebben ze geïnvesteerd in Kopi Kenangan, een snelgroeiende Indonesische koffieketen die verse en betaalbare koffie aanbiedt aan Indonesische consumenten. Het bedrijf heeft inmiddels 340 verkooppunten in 18 Indonesische steden.

Twee belangen zijn afgestoten of onderweg afgestoten te worden. Giphy (de maker van de Stickersymbolen in Whatsapp is logischerwijs overgenomen door Facebook (eigenaar van Whatsapp). Postmates heeft een overeenkomst gesloten met Uber. De postbezorgingsactiviteiten van Postmates zijn zeer complementair aan Uber Eats. De transactie moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouders. Sofina investeerde in oktober 2016 in Postmates. Het resultaat van de overname is nog niet bekend.

Een mooie bijdrage aan de maatschappij!

Sofina geeft maar weer blijk van een grote maatschappelijke betrokkenheid. Ze heeft het “Sofina Covid Soladariteitsfonds” opgericht en daar meteen 20 miljoen Euro in gestort. Het fonds zal de gevolgen van de Covid pandemie op twee belangrijke punten aanpakken, namelijk specifieke uitdagingen in gezondheidszorgsystemen- en diensten en de digitale kloof in het onderwijs.

En onze portefeuilles

Sinds onze investering in 2016 is het aandeel Sofina meer dan verdubbeld. In 2019 en 2018 liet het een jaarlijks rendement van ruim 17% zien. Sofina biedt ons, net als HAL, Investor AB en Partners Group, toegang tot private investeringen. En dat werkt, dit jaar de verkoop van Postmates, eerder deed Sofina al goede zaken met Flipkart (verkoop aan Walmart), Whatsapp (verkoop aan Facebook) en Snappchat (beursgang). Wij blijven als belegger genieten van de toegevoegde waarde van deze houdstermaatschappijen.

Scroll naar boven