Het groeipotentieel van opkomende markten!

Het groeipotentieel van opkomende markten. Is dat er nog? We hebben het dan over markten in snelgroeiende economieën. China en India zijn twee bekende voorbeelden. Ook Brazilië, Taiwan, Zuid Korea, Hong Kong, landen uit de Golf-regio en voormalig Oost-Europa behoren tot deze categorie. Het groeipotentieel in opkomende markten kan overal vandaan komen. De verwachte bevolkingsgroei in China en India alleen al, is genoeg om deze economieën te laten groeien. De groei van deze markten gaat echter niet geleidelijk. De volatiliteit is zeer hoog. Weegt het potentieel rendement nog wel op tegen de risico\’s? Bij Mercurius geloven wij in een wereldwijde spreiding. Daarom zullen opkomende markten waarschijnlijk nooit ontbreken in onze portefeuilles. De volatiliteit is hoog, maar het rendementspotentieel ook. Door de juiste spreiding worden de risico\’s zo veel mogelijk weg gediversifieerd. Op deze manier profiteren wij van het groeipotentieel van opkomende markten!

Federated Hermes Global Emerging Markets

Federated Hermes is een Amerikaanse investment manager en is opgericht in 1955. Het fondshuis heeft veel focus op verantwoord beleggen. Iets wat juist in opkomende markten altijd een behoorlijke uitdaging blijkt. Dat kan alleen als je \’dicht op de bal speelt\’. Hermes heeft voldoende kennis en volume om dit te kunnen realiseren. Het totaal beheerde vermogen bedraagt bijna 630 miljard USD. Ongeveer 5,3 miljard dollar hiervan wordt belegd in Emerging Markets. Desondanks komen we Hermes niet vaak tegen in de portefeuilles van Nederlandse beleggers. Onverklaarbaar, maar bij Mercurius willen we onze relaties dit mooie fonds niet onthouden. Wij zien dit als een groot voordeel van onze onafhankelijkheid. Wij nemen u graag mee in ons enthousiasme voor dit Emerging Market Fund van Hermes.

Strategie

Het Global Emerging Markets Fund belegt actief in opkomende markten. Goed en actief management maakt juist in deze markten het verschil. Het risico om als individuele belegger in deze markten in valkuilen te lopen is simpelweg te groot. Om dit te voorkomen is ervaring noodzakelijk. Hermes heeft die ervaring. Het fonds belegt breed gespreid over 53 bedrijven. Voor Mercurius zijn opkomende markten bovendien een belangrijk onderdeel van onze beleggingsstrategie. De handelsoorlog tussen Amerika en China zou immers zo maar eens ten gunste van China uit kunnen pakken. China als nieuwe grootmacht? De vraag is al lang niet meer of, maar wanneer dit gaat gebeuren. Een goede reden om in Emerging Markets belegd te blijven!

Welke bedrijven zitten in de portefeuille?

Chinese bedrijven zijn met ruim 18% het best vertegenwoordigd in de portefeuille. Gevolgd door India (14%), Zuid Korea (10%), Brazilië (8%) Hongkong (7%) en Taiwan (7%). De overige opkomende landen zijn nagenoeg evenredig vertegenwoordigd. Sectoren die de overhand hebben zijn technologie, communicatiediensten en cyclische consumentengoederen. Daarnaast is dit één van de weinige fondsen in onze portefeuilles met een relatief zware weging in financiële instellingen. Het perspectief voor financiële instellingen is in deze regio\’s dan ook gunstiger dan in ontwikkelde markten. De grootste posities zijn Alibaba (9,3%), Tencent (9,1%) en Samsung (7,2%). Allen bekende namen, maar er zijn ook minder bekende bedrijven zoals………

Gedeon Richter

Gedeon Richter is opgericht in 1901. Het is een farmaceutische multinational met haar hoofdzetel in het Hongaarse Budapest. Het bedrijf telt 12.000 medewerkers en is actief in meer dan 100 landen. Gedeon Richter bedient een nichemarkt. Het bedrijf richt zich op de gezondheid van vrouwen in alle fasen van hun leven. Het levert innovatieve producten ten behoeve van vruchtbaarheidsproblemen, maar ook anticonceptiepillen. Ook voor vrouwen in de overgang of met baarmoederproblemen heeft Gedeon Richter oplossingen in huis. Doordat het bedrijf zich uitsluitend richt op deze \’vrouwen\’ nichemarkt onderscheidt het zich van andere farmaceuten. Deze unieke farmaceut is ook actief in de Benelux.

Advantech

Het is een hot item: Internet of Things (IoT)! Als er één bedrijf is dat deze technologie in haar genen heeft dan is het Advantech. Het bedrijf biedt intelligente en innovatieve oplossingen voor verschillende sectoren: Industrie, retail, gezondheidszorg, transport, logistiek, energie, milieu en telecom. Je kunt het zo gek niet bedenken of Advantech heeft een IoT-oplossing. Misschien geeft dit filmpje wel een betere illustratie. Het bouwen van zogenaamde Smart Cities is voor dit Taiwanese bedrijf in elk geval een fluitje van een cent. Of we het leuk vinden of niet, onze omgeving zal hoe dan ook steeds \’smarter\’ worden. Advantech is hiervoor goed gepositioneerd en levert haar diensten met name in Amerika, Azië en Europa.

Conclusie

Spreiden blijft het toverwoord! De Coronacrisis en de oliecirisis hebben aandelen uit Emerging Markets hard geraakt. Harder dan bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen. Maar het herstel is ingezet! De dreiging van de handelsoorlog tussen Amerika en China blijft, maar Trump heeft meerdere uitdagingen. Hoe wispelturig en volatiel opkomende markten ook lijken, de lange termijn groei blijft. Het verwachte rendement ligt nog steeds (veel) hoger dan het rendement voor \’ontwikkelde markten\’. Het Global Emerging Market Fund van Hermes heeft een year-to-date rendement laten zien van – 3,7% (per 12/8/2020). Het fonds \’knuffelt\’ hiermee duidelijk niet de benchmark en dat zien wij bij Mercurius graag. Dit biedt namelijk perspectief voor het herstel. Het groeipotentieel van opkomende markten is in onze ogen dan ook bovengemiddeld. Wij verwachten dat het actieve Hermes hier een \’schepje bovenop\’ gaat doen. In vaktermen ook wel \’outperformen\’ genoemd!

Scroll naar boven