Panta rhei

Panta rhei, alles stroomt; niks is, alles wordt. Of;… de enige constante is de verandering zelf. Het zijn credo’s die in  het beleggen steeds terugkomen. Niets staat in beton gegoten. De wereld bestaat uit witte zwanen tot iemand een zwarte zwaan ziet. Ja, er zijn wetten, er zijn regels, er zijn patronen die terugkomen. Maar het staat niet vast dat het ook volgens die wetten verloopt.

Een mooi voorbeeld daarvan was de verkiezing van Trump vier jaar geleden. Wie had verwacht dat hij het zou winnen? Jawel, enkelen, maar die waren behoorlijk in de minderheid. Wie had verwacht dat plotseling de inflatie zou aantrekken door Trump’s verkiezing en daarmee de korte rente eindelijk omhoog ging in de VS? Inmiddels is dat weer oud nieuws.

We gaan zoveel mogelijk uit van wetenschappelijk onderzoek, modellen, terugkerende patronen etc, maar we proberen ook steeds alert te zijn op het onverwachte en daar rekening mee te houden. In essentie is het belangrijkste daarvoor spreiding, de gekozen asset mix, de correlatie tussen obligaties en aandelen (eigenlijk de kwaliteit van de obligaties optimaal hebben). Daarna van wezenlijk belang; spreiding over verschillende bedrijven, sectoren en regio’s. Dat is wat Mercurius doet en blijft doen. Het inbouwen van robuustheid in de portefeuille. Veel andere partijen, (concullega\’s) veranderen van beleid om redenen van efficiency, kostenreductie etc – wij niet! Door de spreiding over verschillende beleggingsfondsen en huizen spreidt je ook in visie. We hangen ons niet op aan enkele analisten. We proberen wel de beste te vinden en diens visie te laten gelden.

Discipline

Mercurius is een onafhankelijk vermogensbeheerder zonder eigen fondsen die gedisciplineerd vasthoudt aan haar basisprincipes. In de overtuiging dat zich dat op de lange termijn uitbetaald. Robuustheid, robuustheid, robuustheid.

Een ander  kenmerkend aspect van Mercurius is de keuze voor actief beleggende fondsen. Al vele jaren is er discussie over of je passieve ETF’s moet kopen of juist actief beleggende fondsen. Er zijn evenveel rapporten die het gelijk van het een of het ander aangeven. In onze optiek is passief beleggen eigenlijk gebaseerd op een brevet van onvermogen. Het enige steekhoudende argument is dat je op de kosten moet letten. Toch steekt de discussie steeds de kop op. Echter als we nu in deze Corona periode kijken hoe de economie zichzelf verandert, hoe de mens zich aanpast, zijn we heel gelukkig met de actieve keuzes en met de positionering van de portefeuille op dit ogenblik. Een nadere doorkijk op het aandelenstuk van onze portefeuilles leert dat we voor meer dan 50% belegd zitten in Healthcare, Communicatie en IT.(technologie). Tel je daar nog eens klimaatverandering en duurzaamheid bovenop dan gaan we over de 70%. De sectoren die het slecht doen, en verwacht slecht blijven doen, zijn energie en financials. Die zijn sterk onderwogen.

Panta Rei, betekent dat alles aan verandering onderhevig is en niets stilstaat. Daar zit ook de economische ontwikkeling en groei in. Dat is ook het argument om altijd actief te beleggen en naar verschillende scenario’s te kijken. Daarvoor heeft u een beheerder als Mercurius nodig die kort op de bal zit en die de markt en de maatschappelijke beweging op de voet volgt.

Amerikaanse verkiezingen

We staan aan de vooravond van de verkiezingen in de VS. Wordt het Biden of Trump. In principe houden beleggers van politieke stabiliteit. Duidelijkheid over fiscaal beleid, duidelijkheid over investeringsbeleid van de overheid. Daar kun je je bedrijf op sturen. Daar laat het bij Trump nogal iets te wensen over. Biden is veel diplomatieker en rustiger, wij denken dat beleggers dat positief zullen ontvangen. De China-agenda is van beide wel vergelijkbaar hoewel van Biden verwacht mag worden dat die daar ook diplomatieker te werk zal gaan. Biden staat ver voor in de peilingen, maar Trump heeft ons eerder verrast dus het blijft spannend. We zien het moment niet als hele grote disruptor voor de beurs. Eerder zal duidelijkheid na de verkiezingen de beurs weer in iets rustiger vaarwater brengen.

De pandemie

Corona zal ons nog wel even lastig vallen, maar we weten steeds beter wat we moeten doen. De ontwikkelingen, zowel technologisch als medisch gaan snel. Er zijn inmiddels drie grote bedrijven die met serieuze kansrijke geneesmiddelen in vergevorderd stadium. Moderna, op diverse plekken in onze portefeuille aanwezig, is daar één van. Het test nu of het immuunsysteem geholpen kan worden antistoffen te produceren tegen het Coronavirus zodat ingeval van infectie de ziekte geen kans krijgt. Daarnaast brengen technologische ontwikkelingen oplossingen om efficiënter en gezonder te leven en te werken. De wereld lijkt daarin nu structureel te veranderen. De mens past zich aan, dus ook daar weer het bewijs van Panta rhei.

Robuustheid

De eerder genoemde witte zwanentheorie van Nassim Nicolas Taleb stelt dat je een bepaalde mate van robuustheid in moet bouwen om negatieve effecten te ondervangen en positieve te benutten. Daar gelooft Mercurius ook in. Omarm elke verandering, zoek kansen maar sorteer ook altijd voor op de volgende verandering. Bouw spreiding in om negatieve klappen op te kunnen vangen.

We voelen ons met de huidige portefeuille inrichting comfortabel, maar zitten niet stil. Panta rhei ……….

Scroll naar boven