Positieve verandering voor portefeuilles!

Het Baillie Gifford Worldwide Positive Change fonds bestaat pas kort. In september 2017 kwamen we in contact met het fonds dat toen amper 3 maanden oud was en minder dan €10 miljoen aan belegd vermogen. Klein dus, en jong. Maar wel een aansprekend beleggingsbeleid, getuige de naam; Positive Change. Een prima propositie voor ons Junior Beleggen Label. Dat stond toen nog letterlijk in de kinderschoenen. Nu niet meer. Het fonds heeft haar sporen verdiend in de turbulente periode sinds de start. Tijd voor positieve verandering voor al onze portefeuilles !

Baillie Gifford, about money and mouth

Het was onze eerste kennismaking met BG in 2017. Een apart fondshuis, gevestigd in Edinburg, met academici en artiesten in dienst. Want: \”mensen met een financiële opleiding in Londen praten elkaar alleen maar na en komen niet met nieuwe verfrissende ideeën.\” Artiesten, academici en artsen hebben verfrissende ideeën en geven de feedback die hard nodig is en ontbreekt bij veel gevestigde beleggers. En die opmerking trok onze aandacht. In een latere ontmoeting zei BG dat ze bij elke investeringscasus ook de \”wat als\” vraag stellen. Later meer daarover. Als laatste punt, maar niet het minste, BG is een partnerstructuur met onbeperkte aansprakelijkheid onder Engels recht. De 40 partners van BG zijn elk hoofdelijk aansprakelijk voor de 140 miljard die BG toen onder beheer had, (nu, 3 jaar later, 240 miljard). Put your money where your mouth is…

Eerlijk is eerlijk, we twijfelden..

Eerlijk is eerlijk. We hadden wel onze twijfels. Een van de grootste posities van Tesla, de autofabrikant waar we toch wel kritisch over waren. Baillie Gifford was kritisch over het gedrag van Elon Musk maar nog steeds via al haar fondsen een van de grootste aandeelhouders van Tesla. Een strategische positie voor Baillie Gifford dus. We besloten te leren van BG en vroegen wat zij wel zagen in Tesla (en wij niet). Het antwoord was eenvoudig; op basis van de huidige omstandigheden (what is) is het aandeel veel te duur (toen $300,-). Maar beleggen gaat niet om het verleden of heden, maar om de toekomst. Dus:
– Wat als (what if), Tesla dezelfde aantallen gaat verkopen als BMW? Wat is Tesla dan waard?
– Of wat als Tesla\’s batterijen ook voor andere toepassingen worden gebruikt? Wat is Tesla dan waard?
– Of wat als Tesla\’s zelfrijdende techniek (verreweg de beste) in 10% van de nieuwe auto\’s van anderen wordt gebruikt tegen een maandelijkse fee van $ 25,- per auto? Wat is Tesla dan waard?

Wat als positieve verandering doorzet?

What if?, als uitgangspunt. Beleggen in kansen, weg van de ruis van de City of London en gevoed door artsen, academici en artiesten. Deze benadering sprak ons zeer aan, evenals de structuur van de partnerschap van onbeperkte aansprakelijkheid. Bij Junior Beleggen namen we, als eerste Nederlandse vermogensbeheerder in het najaar van 2018 positie in dit fonds, tegen € 10,-. Inmiddels staat het fonds 80% hoger in amper 2 jaar. Het merendeel van de performance is gerealiseerd in 2020, het jaar van grote veranderingen als gevolg van Covid-19. Met haar focus op positieve veranderingen in de wereld blijkt BG uitstekend voorbereid. Na haar sporen meer dan verdiend te hebben is het tijd om deze positieve verandering voor portefeuilles bij Mercurius Vermogensbeheer in te zetten.

Welke bedrijven zitten in de portefeuille?

\"positieve
De posities van het BG Worldwide Positive Change Fund per 30-11-2019

Slechts 30 posities heeft BG fonds. Zeer geconcentreerd dus in bedrijven met een sterke focus. Het is opvallend om in het positie overzicht van november 2019 te zien welke bedrijven er toen al in de portefeuille zaten. We komen Illumina en Moderna tegen die beide voorop lopen in de race naar een vaccin tegen Covid-19. Shopify en Mercadolibre die volop profiteren van de vlucht naar online winkelen. Niet gek dat het fonds dit jaar bijna 50% stijgt als je kijkt naar de samenstelling. Verder valt op dat er niet alleen maar technologie en (bio)farmacie bedrijven op de lijst voorkomen. Ook een industrieel bedrijf als John Deere staat op de lijst.

John Deere

Hoe past een industrieel bedrijf als John Deere in een portefeuille voor positieve verandering? :horen wij u denken. John Deere is bekend van de tractors. Dit 183 jaar oude Amerikaanse bedrijf voortdurend met haar tijd meegegaan. Haar strategie luidt: Onze klanten helpen om de meest winstgevende en duurzame landbouwers te worden. Met technologie wordt landbouw geautomatiseerd, makkelijker om te gebruiken en preciezer om te gebruiken op alle vlakken. Naast landbouw is het bedrijf actief in grondverzet en bouwmachines.

Umicore

Een interessante positie is ook het Belgische Umicore. Het bedrijf is evenals John Deere in 1837 op gericht. De senioren van dit jonge beleggingsfonds, en bedrijven die zelf al heel wat positieve verandering in hun bestaan hebben doorgemaakt. Anders waren ze er nu niet meer geweest. Umicore belichten we in een volgend artikel.

Conclusie

Met de toevoeging van Baillie Gifford halen we een onderscheidende fondsmanager in huis. Een geheel eigen visie, onverstoord beleggend in positieve verandering voor de volgende generatie. Dat past wat ons betreft in iedere portefeuille, voor jong én oud.

Scroll naar boven