De Umicore manier

In onze portefeuilles komen we op meerdere plekken (CPR Global Disruptive, Baillie Gifford Worldwide Positive Change Fund en UBS Worldwide Sustainable ETF) een positie in het Belgische Umicore tegen. Tijd om eens dieper op dit bijzondere bedrijf in te gaan. Dat haar eigen cultuur heeft ontwikkeld, de Umicore manier…

Een lange historie en positieve ontwikkeling..

Net als het Belgische Sofina waar we in de vorige editie van deze nieuwsbrief over schreven, heeft Umicore een lange historie die teruggaat tot 1837. Gestart als een mijnbouwbedrijf (zink) op de grens tussen België en Duitsland in Moresnet, later actief in de Belgische kolonie Congo als producent van koper en andere metalen. In 1989 werden de activiteiten gefuseerd met Union Minière. In de jaren negentig legde het bedrijf zich steeds meer toe op specialistische grondstoffen en edelmetalen. De naam Umicore prijkt sinds 2001 op de gevel. In de transformatie die tussen 1997 en 2007 plaatsvond werd de basis gelegd voor de huidige activiteiten. Weg van mijnbouw en op naar de toekomst!

Toekomstbestendig met een heldere strategie

Umicore heeft haar activiteiten geconcentreerd rond 3 megatrends; grondstof schaarste, elektrificatie, en schoon transport. Als toonaangevend bedrijf op het gebied van schone mobiliteit en recycling maakt het een stormachtige groei door. Gemeten van af 2014 tot 2019 is het bedrijf verdubbeld in winstgevendheid. Dit ondanks of dankzij forse investeringen in onderzoek en ontwikkeling die haar leidende rol bevestigen én vergroten. Het blijkt ook uit haar strategie; materialen voor een beter leven maken.

Kobalt

Het bedrijf legt grote nadruk op de zorgvuldige winning van de grondstoffen die worden gebruikt in de katalysatoren en batterijen, zoals kobalt. Umicore ontwikkelde een handleiding voor duurzaam inkopen, ver voordat dit door de rest van de industrie werd omarmd. Met name voor kobalt is dit van belang omdat deze grondstof voor batterijen vaak in conflictrijke gebieden wordt gewonnen onder slechte omstandigheden voor de (vaak minderjarige) mijnwerkers. Niet bij Umicore, dat de trend heeft gezet voor duurzame productie met positieve invloed op de hele productieketen.

De Umicore manier

Deze wijze van denken en handelen is de kern gaan vormen van alles wat er bij Umicore gebeurt. Het heet binnen het bedrijf de Umicore manier. Deze visie heeft ertoe bijgedragen dat het bedrijf zo succesvol is geworden in haar opereren. Dit is ook investeerders niet onopgemerkt gebleven en heeft ervoor gezorgd dat Umicore ook in de beleggingswereld een leidende rol heeft gekregen.

Profiteren van vergroening

In de komende jaren zal Umicore goed kunnen profiteren van de verdere opmars van de eerder genoemde megatrends. Zelf schrijft het bedrijf er het volgende over:

Een katalysator voor de portefeuilles

Umicore komen we op meerdere plekken in de portefeuilles tegen. Het zit in maar liefst 3 verschillende fondsen waar we in beleggen. Baillie Gifford als fondshuis, is na Groupe Bruxelles Lambert met 18,6%, de tweede aandeelhouder met een belang van 6,4%. De resultaten staan licht onder druk. De lagere autoverkopen als gevolg van Covid-19 drukken de vraag naar katalysatoren. Deze lagere omzet wordt deels gecompenseerd door hogere omzetten bij de vraag naar batterijen en recycling. Per saldo staat het aandeel zo\’n 10% lager dan het begin van het jaar. Wij liggen er niet wakker van en kijken uit naar de toekomst en de positieve bijdrage van Umicore aan de wereld en uw portefeuille.

Scroll naar boven