Het marktrisico neemt af!

Het was een belangrijke week voor beleggers. Jackson Hole, het Woodstock voor economen werd georganiseerd, digitaal althans. Jerome Powell sprak over het toekomstige beleid van de FED. En de herweging van de Dow Jones werd aangekondigd. Die vindt komende maandag plaats, evenals de splitsing van het aandeel Apple en het aandeel Tesla. En dat is goed nieuws. Het marktrisico voor de gemiddelde belegger neemt af.

Het slot van een spannende maand!

Er rest nog een handelsdag voor de maand augustus maar we kunnen nu al zeggen dat de maand met een stijging van ruim 6% de beste is in de VS sinds 1986. Techaandelen leidden weer de dans. Apple steeg 18% in de maand na goede cijfers en de aankondiging dat het aandeel gaat splitsen. De FAAM deed ook mee. Facebook, Amazon, Alphabet en Microsoft gaven beleggers ook redenen om hun aandelen te kopen. Per saldo lijkt de economie in de VS beter dan verwacht te herstellen, zo laten cijfers over de huizenmarkt en duurzame goederen zien. Terwijl het in het congres een spannende maand was, nam Jerome Powell een belangrijk deel van de spanning weg in Jackson Hall. Apple en Tesla helpen beleggers ook aan rust. Ze zorgen ervoor dat het marktrisico af neemt.

Jerome Powell

De voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank sprak zijn eigen Panta Rhei uit. Na jarenlang naast groei ook een hard inflatieplafond na te streven, laat de FED dat plafond nu los. Powell hield toehoorders voor dat de inflatie in de VS best enige tijd boven de doelstelling van 2% kan zijn, zonder dat dit tot verhoging van de rente zal leiden. Met andere woorden de rente blijft nog langer lager. Omdat de economie zich altijd veranderd, moet het rentebeleid zich ook aanpassen, zo leek Powell te zeggen. Ergens terecht. De volwassen economieën van nu zijn niet te vergelijken met de economieën van weleer. Daarnaast zal een verhoging van de rente de verschillen tussen de onderdelen van de economie alleen maar grotere maken.

De grote groeiers zoals Techbedrijven hebben een surplus aan kapitaal. Dat kapitaal investeren ze in nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld ruimtevaart of vliegende auto\’s. Deze bedrijven zullen niet minder investeren als de rente omhoog gaat. Het rentemechanisme verliest dan haar werking.

Met de aankondiging dat de rente langer lager blijft, geeft Powell tegelijkertijd steun aan de aandelenmarkt en politici. Politici kunnen langer goedkoop lenen om infrastructuur projecten op te zetten, beleggers worden met hun geld van de bank(rekening) afgejaagd om een renderende bestemming te zoeken. Nadeel van de langer lagere rente is dat zombiebedrijven er langer overdoen om te verdwijnen..

Tesla en Apple

De beleggers die van de bank afkomen gaan allemaal op zoek naar de heilige graal. Bedrijven met een sterk bedrijfsmodel, goede kasstroom en solide balans. Daar zijn er maar weinig van. Apple en de FAAM kwalificeren daar wel voor. Dit verklaart een belangrijk deel van hun fenomenale stijging. Het zijn breed gehouden aandelen die ook zwaar vertegenwoordigd zijn in de meeste indexen. Dat vormt een gevaar. Als ze dalen dan kan het net zo hard gaan als de rit omhoog. We schreven er op 31 juli over.

De aankondiging van Apple (en Tesla) om hun aandelen te splitsen klinkt ons dan ook als muziek in de oren. Het verlaagt het risico! Verlaagt het risico??, zult u denken? Ja, de bedrijven splitsen natuurlijk niet, de waarde blijft hetzelfde, alleen het aantal aandelen neemt toe. De waarde per aandeel daalt. De truc zit hem in het feit dat de belangrijkste Amerikaanse beurzen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AEX, worden samengesteld uit gelijk gewogen aandelen. Doordat het aandeel Apple in vieren wordt gedeeld, neemt het gewicht van Apple in de Dow Jones prijs-gewogen index af. De prijs van het aandeel Apple neemt immers af. En het risico van Apple neemt af voor indexbeleggers. Hetzelfde gaat op voor Tesla.

Een betere spreiding en samenstelling

De splitsing van het aandeel Apple heeft dus indirect een betere spreiding van de Dow Jones tot gevolg. Bovendien profiteert de Dow van een nieuwe samenstelling waarbij Exxon, Pfizer en Raytheon degraderen en Salesforce, Amgen en Honeywell promoveren. Ook hier een weerspiegeling van de ontwikkeling in de economie waar (bio)technologie een steeds grotere rol krijgt. Meer spreiding betekent minder risico en doordat we namen van nieuwe technologie zien toenemen hoeft dat niet minder opwaarts potentieel te betekenen.

En dat is goed nieuws voor onze portefeuilles

Al met al is dit goed nieuws voor onze portefeuilles. De lagere rente is voor onze obligatieposities gunstig. Een betere verdeling van de posities in de indexen is ook gunstig, want het risico neemt af. We zijn weliswaar geen indexbeleggers, maar een te eenzijdige index is voor niemand goed. Daarnaast zien we een grotere belangstelling ontstaan voor de bedrijven die we allang in portefeuille hadden, zoals Salesforce, Amgen en Honeywell. Nu indexbeleggers deze aandelen vanaf komende maandag ook in portefeuille moeten nemen zal de vraag nog wat verder toenemen. In bedrijven als Exxon en Raytheon hadden we al geen positie dus ook geen last als die nu gedumpt worden.

Al met al geen slechte ontwikkelingen, die ook onze performance geen windeieren heeft gelegd. Daarover de volgende keer meer.

Scroll naar boven