Rendement augustus 2020

De all time highs die aandelen als Apple noteerden in juli bleken slechts een voorproefje te zijn van de techbonanza die beleggers in augustus te wachten stond. Het rendement in augustus 2020 leek niet op te kunnen. Hoe kwamen we door de hittegolf op de beurs?

Op 4 augustus 2020 treedt British Petroleum in de voetsporen van Koninklijke Olie en halveert haar dividend. Het bedrijf heeft zich voorgenomen om een geïntegreerd energiebedrijf te worden. In de komende 10 jaar wil de oliereus de productie van renewable energie vertwintigvoudigen van 2,5 gigawatt (2019) naar 50 gigawatt in 2030. En voor deze transitie is veel kapitaal nodig.

In navolging van Apple kondigt ook Tesla aan dat ze haar aandeel gaat splitsen. Voor elk aandeel Tesla krijgen beleggers er op 31 augustus 5 terug. Het blijkt de volgende trigger in een duizelingwekkende opmars voor beleggers. Beleggers in het bedrijf mogen in de maand augustus een stijging van 74% noteren. Oprichter Elon Musk wordt daardoor de op twee na rijkste man van de wereld. Er zijn dan slechts 6 bedrijven in de VS meer waard dan Tesla. Het Baillie Gifford Positive Change Fund uit onze portefeuilles heeft 7% van het fondsvermogen belegd in Tesla.

Galapagos maakt op 18 augustus bekend dat haar beoogde blockbuster Filgotinib niet in de huidige vorm wordt goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. Het is een ernstige vertraging voor de mogelijke introductie van het medicijn en het nieuws geeft een nieuwe zware klap voor het knuffelaandeel van Nederlandse beleggers. Na eind februari een koers van € 250,- te hebben aangetikt, is daar eind augustus nog maar € 114,- van over. Mercurius heeft positie in het aandeel via het AB Health fund, dat op haar beurt 0,6% van het fondsvermogen in Galapagos heeft belegd.

Als eerste bedrijf ter wereld bereikt Apple de magische waarde van 2 triljard dollar. Ofwel $ 2.000 miljard. Om stil van te worden…

De liefde tussen EssilorLuxottica en GrandVision is door beschuldigingen over en weer, ernstig bekoeld. EssilorLuxottica probeert middels de rechter toegang te krijgen tot vertrouwelijke stukken van GrandVision en heeft beslag laten leggen op de administraties. De rechter oordeelt dat GrandVision geen toegang hoeft te geven. Een tussentijdse overwinning voor GrandVision, maar de strijd is nog niet gestreden. Grootaandeelhouder HAL zal voorlopig nog moeten wachten op haar geld uit de verkoop van het optiekbedrijf. Mercurius Vermogensbeheer heeft voor al haar relaties een positie in HAL.

\"rendement
\"rendement

*Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, en gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex btw t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex btw). De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven