Cryoport ijskoud de beste

In dit artikel schenken we aandacht aan een positie van Amy Zhang in het Alger US Smallcap fund, Cryoport. Dit Amerikaanse bedrijf (met een vestiging in Hoofddorp) is wereldwijd de specialist op het gebied van temperatuur gecontroleerde logistiek. In deze niche is Cryoport ijskoud de beste!

Opgericht door doktoren..

De geschiedenis van Cryoport begint in 1999 in Californië. Een zestal artsen ontwikkelt dan een vacuüm fles voor het gecontroleerde temperatuur transport van medicijnen. Tot dat moment is de medische sector aangewezen op droogijs voor gevroren transport. Een zeer gecompliceerde en riskante manier om hun uiterst gevoelige (ei)cellen of vaccins te vervoeren. Overtuigt van het potentieel van Cryoport besluiten de oprichtende aandeelhouders in 2012 hun bedrijf te laten leiden door Jerrell Shelton, een zwaargewicht uit de life sience industrie. Onder zijn leiding transformeert het bedrijf zich tot een specialistische deur tot deur vervoerder in de koude keten.

Cryoport, ijskoud de beste oplossing

Cryoport heeft technologieën ontwikkeld om goederen te vervoeren in een beveiligde en temperatuur gecontroleerde omgeving. De goederen kunnen 10 dagen lang op een constante temperatuur van 150 graden onder nul worden gehouden. Tijdens het transport wordt de conditie van de goederen voortdurend gemonitord. Dit is cruciaal voor het transport van vaccins, monsters en cellen. Het bedrijf heeft eigen verpakkingen en reinigingstechniek ontwikkeld, waardoor het als enige vervoerder de hele keten kan bedienen. Hiermee biedt Cryoport ijskoud de beste oplossing voor gevoelig transport (en opslag) voor medische toepassingen.

De Cryoport bedrijfsvideo

Covid-19

Het bedrijf profiteert als vaccin transporteur van de transporten die nu wereldwijd onder grote urgentie plaatsvinden in de jacht op een vaccin tegen Covid-19. Het is betrokken bij 8 vaccins tegen Covid-19. Daarnaast groeit de markt voor het specialistische gekoelde transport explosief. Het heeft samenwerkingsverbanden met FedEx, UPS en DHL. Bij 491 klinische studies is Cryoport betrokken als partner. Door vanaf het ontwikkelen van het medicijn de transporteur te betrekken, verkleint de ontwikkelaar de kans op fouten. Zo ontstaan strategische samenwerkingen met alle grote biotech-bedrijven en farmaceuten. En dat zien we in de groei. In 2012 had het bedrijf een omzet van $515.000,- , in 2019 $34 miljoen.

Toekomstige groei

Naast transport voor medische doeleinden, biedt het bedrijf nu ook transport voor de agrarische sector aan. Denk hierbij aan medicijnen maar ook weer aan reproductie materiaal. Zo kan stier Herman ook nakomelingen in Australië produceren… De 6 analisten die het aandeel volgen verwachten dat het bedrijf jaarlijks met zo\’n 70% kan groeien (omzet). Daarnaast heeft Cryoport enkele strategische overnames gedaan. Het kocht CryoPDP, een Franse branchegenoot voor €48 miljoen en werd het enkele dagen later middels een veiling eigenaar van MVE Biological Solutions.

Cryoport en Alger

Amy Zhang kwam als aandeelhouder aan boord bij Cryoport toen het bedrijf een waarde van $200 miljoen had. Zij bouwde een belang op van 12%, waarmee ze lange tijd de grootste aandeelhouder was. Inmiddels is het bedrijf ook op de radar van andere grote beleggers gekomen en investeerde Blackstone $275 miljoen in Cryoport. Met deze transactie van 25 augustus 2020 verwerft Blackstone een belang van 18%. Cryoport gebruikt het kapitaal voor de overname van MVE Biological Solutions. Met de komst van Blackstone wordt de keuze van Amy om te beleggen in Cryoport onderstreept. Ze heeft wederom in een vroeg stadium een bedrijf herkent dat veel potentieel heeft, er in belegt, en plukt nu de vruchten van haar keuze.

Scroll naar boven