Amerikaanse Small caps, klein maar fijn!

Amerikaanse small caps, klein maar fijn! Vooral fijn om in portefeuille te hebben. Alles lijkt groot in de Verenigde Staten, maar ook hier zijn nog voldoende aantrekkelijke \’kleine\’ bedrijven te vinden. Small caps zijn beursgenoteerde bedrijven met een kleine marktkapitalisatie (beurswaarde). Small caps hebben een eigen plek in het beleggingsbeleid van Mercurius. Ook voor onze Amerikaanse beleggingen streven wij naar een evenwichtige verhouding tussen large en small caps in onze portefeuilles. Voor de meeste bedrijven liggen immers de grootste groeikansen in het begin van de \’levenscyclus\’. Veel small caps bevinden zich dan ook in die fase. Beurskoersen van deze bedrijven zijn vaak beweeglijker. Daartegenover staat wel een groter rendementspotentieel ten opzicht van grotere bedrijven.

Alger Small Cap Focus Fund

Fred Alger richtte in 1964 dit fondshuis op. Het beheerde vermogen van Alger bedraagt ongeveer 33 miljard US dollar. Het Alger Small Cap Focus Fund neemt hiervan circa 6 miljard dollar voor haar rekening. Het fonds wordt gemanaged door Amy Zhang. Zij is een zeer gerenommeerd fondsmanager en erkend specialist op het gebied van small caps. Onlangs spraken wij met haar via zoom om onze keuze voor Alger weer eens tegen het licht te houden. De gedrevenheid en ervaring van Amy leiden tot mooie en weloverwogen investeringen. Voor ons een herbevestiging dat wij met Alger een juiste keuze hebben gemaakt voor onze investeringen in Amerikaanse Small caps.

Strategie

De portefeuille van het Alger Small Cap Focus Fund bestaat op dit moment uit 50 bedrijven. De bedrijven hebben over het algemeen een marktkapitalisatie van minder dan 5 miljard US dollar. Voldoende breed gespreid en evenwichtig verdeeld over de diverse bedrijven. Bedrijven die als gevolg van hun eigen succes een te zware weging krijgen worden gedisciplineerd \’afgeroomd\’. Discipline is immers een belangrijke factor bij de totstandkoming van het uiteindelijk rendement. De twee zwaarstwegende sectoren zij technologie (40,9%) en gezondheidszorg (41,2%). Iets waar wij ons in deze tijd nog steeds comfortabel bij voelen.

Welke bedrijven zitten in de portefeuille?

In veel gevallen kan het fonds zich rekenen tot de beleggers van het eerste uur. Zhang rekent zichzelf dan ook graag tot de \’early adapters\’. Met volle overtuiging wordt geïnvesteerd voor de langere termijn. Juist omdat het small caps zijn zullen de meeste namen ons niet direct iets zeggen. Neem een bedrijf als CryoPort (klik hier voor ons uitgebreide artikel over dit bedrijf), maar ook Quidel, waar wij eerder over schreven. Overigens is Quidel een mooi voorbeeld van, zowel de volatiliteit, als het rendementspotentieel van small cap. Sinds ons artikel over dit bedrijf heeft de koers zich bewogen tussen de +43% en -23%. Het potentieel voor de producten van Quidel blijft echter onverminderd groot als gevolg van Corona. Wij geven u graag nog een paar voorbeelden uit deze portefeuille….

Wingstop

Deze Texaanse restaurantketen is opgericht in 1994 en is gespecialiseerd in kippenvleugels. De focus ligt op afhalen en thuisbezorgen. In 2015 ging Wingstop naar de beurs en was op dat moment de derde snelst groeiende restaurantketen in de VS. Alger behoort tot de beleggers van het eerste uur. Het uitgebreide en geautomatiseerde bestelsysteem alsmede de verschillende aflever- en afhaalmogelijkheden maken van dit restaurant bijna een IT-bedrijf. Wingstop verwacht te groeien tot 2500 restaurants in de VS, maar heeft inmiddels ook verschillende locaties daarbuiten. In Europa is Wingstop te vinden in het Verenigd Koninkrijk en wordt binnenkort de eerste locatie in Frankrijk geopend. De sterke toename van online bestellen, afhalen en \’delivery\’, maken dat dit bedrijf sterker uit de crisis is gekomen.

Tandem Diabetes Care

Tandem Diabetes Care biedt oplossingen voor insuline afhankelijke diabetes patiënten. Klik hier voor een indruk van dit bedrijf. De \’link\’ tussen obesitas en diabetes maken van Amerika een aantrekkelijke groeimarkt voor dit bedrijf. Ook de stijgende welvaart op andere continenten biedt dit bedrijf veel groeipotentieel. De intelligente insulinepompen van Tandem hebben inmiddels vele diabetespatiënten geholpen om hun bloedsuikerspiegel op peil te houden. Met de wetenschap dat zo\’n 8,5% van de wereldbevolking lijdt aan diabetes (bron: WHO) is er nog ruim voldoende perspectief voor dit bedrijf.

Conclusie

De toekomst zal ons leren welke van deze bedrijven door zullen stromen naar de large cap fase. Ook Tesla is ooit een small cap geweest. Ondanks een bovengemiddeld groeipotentieel zal het groeipad vaak grillig verlopen. Door de spreiding in het Alger Small Cap Focus Fund worden veel risico\’s weg gediversifieerd zonder te veel aan rendementspotentieel in te leveren. Voor haar relaties hanteert Mercurius daarnaast een evenwichtige verdeling tussen small en large caps in de portefeuilles. Het year-to-date rendement van het Alger Small Cap Focus Fund bedroeg +20,6% per 10 september 2020. Een welkome aanvulling in onze portefeuilles. Wij houden ons vertrouwen in Amy Zhang en het team van Alger.

Scroll naar boven