Een zorgelijke correctie?

Twee weken geleden schreven we u dat het marktrisico afgenomen was. De verlaging van het gewicht van Apple noemden we als voornaamste reden. Nadat het aandeel van het techbedrijf zo\’n 18% was gestegen in de maand augustus, ging er in de eerste twee weken van september weer zo\’n 18% vanaf. De Dow Jones index, waar Apple sinds de splitsing op 1 september dus veel minder zwaar in weegt, daalde in diezelfde periode slechts 3%, na een stijging van 6% in augustus. De theorie van vorige week in de praktijk dus. Maar is dit een zorgelijke correctie?

Meet the Whale!

Het fenomenale herstel van de beurs sinds de correctie van maart, komt voor een belangrijk deel voor rekening van technologie aandelen. Vooral in augustus was de stijging van techaandelen fors. En naar begin september bleek, met een grote, hele grote koper. Het Japanse conglomeraat Softbank heeft naar verluidt voor ruim $5 miljard aan opties op individuele technologie aandelen gekocht, zo meldde de Financial Times. Deze actie van Softbank was niet direct zichtbaar, het is een walvis actie, onder de radar van marktvorsers. Maar deze walvis actie verklaart wel waarom enkele aandelen zo hard opliepen.

Jonas en de walvis

Het oude kinderliedje Jonas en de Walvis verwijst naar Jonas die drie dagen in de buik van de walvis overleefde. Nu zullen de techaandelen wel overleven, daar hoeven we geen twijfel over te hebben. We hebben wel twijfel over de walvis, Softbank in deze. Bij het kopen van opties betaalt de koper een premie om, in dit geval, gedurende een bepaalde periode, tegen een vastgelegde prijs het onderliggende aandeel te kopen. Dat is alleen aantrekkelijk als het aandeel ook stijgt. Softbank neemt hier dus een enorme gok op verder oplopende koersen van technologie aandelen. Als de koers niet oploopt moet Softbank de betaalde premie afschrijven. Met andere woorden, als Jonas niet groeit in de buik van de walvis, kan de walvis wel eens behoorlijk buikpijn krijgen.

Voor beleggers in Softbank betekent dit een nieuw groot risico. En om meteen maar duidelijk te zijn. Daar horen wij niet bij.

Een zorgelijke correctie?

We horen wel bij de beleggers in Apple en Tesla. Die laatste zag haar grootaandeelhouder Baillie Gifford, haar belang afbouwen van 6% naar 4%. Mercurius Vermogensbeheer heeft voor al haar relaties een positie in het Baillie Gifford Positive Change Fund. Voor Tesla was dit het begin van een correctie. Een gezonde correctie. Koersen waren in de aanloop naar de splitsing heel hard opgelopen. We zien dat er in de populaire technologie aandelen veel particuliere beleggers actief handelen. Dit verklaart voor een deel de hoge bewegelijkheid van deze aandelen. Omhoog maar ook omlaag. Als er dan ook nog een hongerige walvis is die daarna stopt met opkopen dan is de correctie snel verklaard. Een correctie die wat ons betreft niet echt zorgelijk is.

Volop kansen

De correctie van de afgelopen dagen, of die nu tijdelijk is of nog even aanhoudt, biedt beleggers mooie kansen. Zoals er in de rit omhoog werd overdreven, zo wordt dat vaak ook in een correctie. Voor beleggers dus wederom een kans om de kwaliteit van hun portefeuille te verbeteren.

Technologie zal een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst van de beleggingsportefeuilles. Niet onlogisch, omdat die technologie voor nieuwe ontwikkelingen zorgt. Als beleggers zijn we gefocust op verbetering in de toekomst, en dus in technologie. En daar gaan de komende periode voldoende interessante kansen komen. In de verduurzaming van energie is batterijtechnologie belangrijk, en op 22 september houdt Tesla haar batterij dag waarbij ze nieuwe ontwikkelingen op dat gebied zal delen.

Voor beleggers is de batterij misschien wel de volgende bron van energie. Metaforisch bedoeld dan. Volatiliteit (bewegelijkheid) zal in de komende periode hoger blijven. Verkiezingen in de VS in aantocht, covid weer oplaaiend en speculatie van grote beleggers vormen het decor van een interessant najaar…., het wordt pas zorgelijk als er geen uitdagingen zijn.

Scroll naar boven