Verantwoord beleggen in opkomende markten?

Verantwoord beleggen in opkomende markten? Ja het kan! Veel aanbieders \’struikelen\’ over elkaar heen als het gaat over duurzaam beleggen. Het lijkt inmiddels vaak een kwestie van \’groen, groener, groenst\’. Beleggingen in opkomende markten passen volgens veel aanbieders niet in dat plaatje. Dat vinden we bij Mercurius niet altijd logisch. Wij zijn van mening dat we juist in deze markten actief moeten zijn en selectief moeten investeren. Immers: Wie betaalt die bepaalt! Ofwel: Door te investeren in opkomende markten (mits actief) kan juist invloed worden uitgeoefend op het management en maatschappelijke verantwoorde thema\’s. Hoe vroeger dit gebeurt in de levenscyclus van een bedrijf, hoe groter deze invloed op lange termijn kan zijn. Vandaar dat Mercurius met overtuiging belegt in small caps uit opkomende markten. Verantwoord is dus niet altijd duurzaam, maar ook niet andersom! Verantwoord beleggen in opkomende markten? Het kan!

JP Morgan Emerging Markets Small Cap Fund

J.P. Morgan vindt haar oorsprong in het jaar 1799 in New York. De afgelopen driehonderd jaar is het belegde vermogen van J.P. Morgan gegroeid tot 518 miljard US-dollar. Een serieuze speler en daarmee een invloedrijke aandeelhouder in veel beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Het Emerging Market Small Cap Fund heeft een belegd vermogen van circa 1,4 miljard US-dollar. Binnen het team dat verantwoordelijk is voor het fondsmanagement spreekt, op één na, iedereen Mandarijn. Wij spraken (gelukkig in het Engels) met Luke Richdale, investment specialist van het fonds. Verantwoord beleggen was daarbij een belangrijk onderdeel van gesprek.

Strategie

Het fonds streeft er naar om te beleggen in de large caps van morgen. De kansen zijn hierbij belangrijker dan de benchmark. Uiteraard wordt er gekeken naar waardering, maar ook naar het management. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de bedrijven inmiddels voldoende cashflow moeten genereren om zelfstandig en zonder externe middelen verder te kunnen groeien. De technologiesector weegt het zwaarst, maar er is ook een relatief zware weging in financiële instellingen. Het perspectief voor deze sector is in deze markten dan ook gunstiger dan in ontwikkelde markten. De bedrijven waarin geïnvesteerd wordt, hebben een marktkapitalisatie van maximaal 6 miljard Euro.

Welke bedrijven zitten in de portefeuille?

Bij de selectie van de bedrijven is er veel aandacht voor Environmental, Social en Governance (ESG) criteria. Ook zodra een bedrijf \’aan boord\’ is blijft ESG voor analisten een belangrijk criterium bij de beoordeling. Het management wordt hierop aangesproken. Waar nodig zal J.P. Morgan haar macht als aandeelhouder laten gelden. Omdat het veelal kleinere beursgenoteerde bedrijven betreft, zullen de meeste namen in de portefeuille ons westerlingen niet veel zeggen. Toch zullen een aantal bedrijven uit deze portefeuille als multinational het westen \’veroveren\’. We doen een kleine greep uit de 99 bedrijven waarover het fonds is gespreid……

Bid Corporation

Deze Zuid-Afrikaanse levensmiddelen groothandel heeft haar vleugels inmiddels wereldwijd uitgeslagen. Als leverancier van levensmiddelen aan horeca en andere food-professionals, is het bedrijf actief in vele landen. Ook in ons eigen land. Voorheen onder de naam DeliXL, maar sinds juni 2017 is de naam in Nederland veranderd in Bidfood. Voor een impressie klikt u hier! Na het lezen van dit artikel is de kans groot dat u meer vrachtwagens van Bidfood gaat tegenkomen, omdat u er op gaat letten. Wat ons betreft een serieuze opkomende small cap die nu al de strijd aangaat met grootheden als Makro, Sligro en Hanos. Bid Corporation is dan ook bijna de small cap fase ontstegen.

Hanon Systems

Dit Zuid-Koreaans bedrijf levert een veelheid aan technologische producten aan de automobiel industrie. Denk hierbij aan systemen voor airco, verwarming, ventilatie en luchtverversing. Maar ook leidingsystemen, compressoren, radiatoren, pompen en ventilatoren. Daarnaast heeft Hanon verschillende oplossingen ten behoeve van een optimale batterijconditie bij elektrische en hybride auto\’s. Een groeimarkt waar ongetwijfeld kansen liggen voor dit bedrijf. In Duitsland kennen we Bosch, maar Zuid Korea heeft Hanon. Over verantwoord gesproken… Op de website van het bedrijf vinden we zelfs een \’handvest & beleid inzake bedrijfsethiek bij Hanon Systems\’. In het Nederlands nog wel! Klik hier voor een impressie van dit bedrijf.

Conclusie

Bij Mercurius zijn we er van overtuigd dat verantwoord beleggen begint bij actief aandeelhouderschap. Door juist vanaf een vroeg stadium te beginnen met het kritisch volgen van ondernemingen kan het verschil worden gemaakt. Zeker bij small caps in opkomende markten. Het year-to-date rendement van het J.P. Morgan Emerging Markets Small Cap Fund bedraagt – 7,5% per 25 september 2020. In lijn met de markt, maar met veel potentie. Wij voelen ons verantwoorde beleggers met deze positie binnen onze wereldwijd gespreide portefeuilles. De correlatie met de andere regio\’s geeft ons een comfortabel gevoel.

Scroll naar boven