Beleggen met een glimlach!

Beleggen met een glimlach! Soms kom je beleggingen tegen waar je direct vrolijk van wordt. Zeer geschikt voor de groeiende groep beleggende millenials. Beleggers die willen inspelen op actuele trends en interessante (technologische) ontwikkelingen. Beleggers die de oude economie willen mijden. Niet gericht op hoog dividend, maar op maatschappelijk dividend. Beleggingen die het aankoopgedrag van consumenten beïnvloeden en bijdragen aan een mooiere wereld. Hoe die er ook uit moge zien! Kortom, bedrijven gericht op groei en met impact op de maatschappij. Voor het geval u dit alles iets te romantisch klinkt? Leest u gerust verder. Dan komt de glimlach vanzelf. Als belegger van het eerste uur kregen wij meteen een glimlach op ons gezicht bij het Baillie Gifford Positive Change Fund. Het begon in onze Junior portefeuilles, maar sinds kort ook in onze vermogensbeheer portefeuilles. Beleggen met een glimlach! Bij Mercurius kan het echt. Ook in 2021!

Baillie Gifford Positive Change Fund

Baillie Gifford…? \”Hoe zeg je?\”, krijg ik vaak te horen. Ook van professionals die dit Schotse fondshuis gek genoeg nog niet kennen. Tijd om daar verandering in te brengen! Laten we beginnen met het beheerd vermogen: Ruim 250 miljard Britse ponden, dus daar kan het niet aan liggen. In 1908 is het fondshuis opgericht in Edinburgh dus met het \’trackrecord\’ zit het ook wel goed. Nu noemen we bij Mercurius niet graag iets een \’pareltje\’, maar als het dan toch moet…. Baillie Gifford kent net als Mercurius een partnerstructuur, maar dan met 46 partners. Van korte termijn winstbejag is dan ook geen sprake. De focus ligt op de lange termijn. Dat maakt BG een stabiele partner die net als wijzelf niet snel zal worden overgenomen of samengaan met andere beheerders. Dit tovert een glimlach op ons gezicht!

Strategie

De strategie van het fonds is er op gericht om bij te dragen aan een meer duurzame wereld. De 2,2 miljard Euro waarmee het fonds belegt, wordt gespreid over 32 bedrijven. Er wordt zoveel mogelijk geïnvesteerd voor de lange termijn. Bij voorkeur in bedrijven die aan het begin van hun groeicyclus staan. Daarmee is, en was, Baillie Gifford regelmatig een \’early adapter\’ van meerdere disruptieve bedrijven. Alle investeringen zijn gericht op een positieve verandering van de wereld en vooral ook een duurzamere wereld. Een afzonderlijk bedrijf maakt maximaal 10% van de portefeuille uit. Mocht een bedrijf uit deze \’bandbreedte\’ groeien dan wordt het structureel en gedisciplineerd \’afgeroomd\’. Dit laatste komt met enige regelmaat voor. De elektrificatie in de automobielindustrie wordt een belangrijk speerpunt voor de komende 10 jaar.

Welke bedrijven zitten er in de portefeuille?

Tesla is misschien wel de meest bekende positie in de portefeuille. Ook ons eigen Nederlandse ASML is onderdeel. Farmaceut Moderna is een ander mooi voorbeeld dat bijdraagt aan een betere wereld door haar recent ontwikkelde Corona-vaccin! Verder komen we veel bedrijven tegen die wellicht wat minder bekend zijn. Althans nu nog, maar in de overtuiging van Ballie Gifford gaat hier dus verandering in komen. Wij laten u dit graag zien aan de hand van een paar voorbeelden…

Kingspan

Kingspan is een Iers bedrijf met 100 productielocaties wereldwijd verdeeld over 70 landen. Het bedrijf telt ca. 13.500 medewerkers. Kingspan is een wereldwijde leider in isolatie- en bouwschiloplossingen voor hoogwaardige, koolstofarme gebouwen. De missie van het bedrijf is bij te dragen aan een CO2-neutrale toekomst. Het welzijn van de mens en onze planeet staan hierbij in het middelpunt. \’Better Buildings for a better world\’ is een veel gebezigde slogan van het bedrijf. Niet alleen gebouwen, maar ook afvalwaterbeheer, oplossingen voor datacentra, gevelsystemen en isolatie- en ventilatie-oplossingen. Te veel om op te noemen. Om een volledige indruk te krijgen, klik hier voor de Nederlandse website van het bedrijf.

DexCom

Diabetes is een wereldwijd en nog steeds groeiend probleem. DexCom ontwikkeld, produceert en verkoopt systemen die continu de suikerspiegel monitoren van diabetes patiënten. Het maakt hierbij gebruik van de modernste technologie. Hierdoor is prikken om de glucosespiegel te meten verleden tijd geworden. U leest uw bloedsuikergehalte tegenwoordig af via uw smartphone. Voor Diabetes patiënten een uitkomst, omdat zij zo eenvoudig hun insuline of eetgewoontes hierop kunnen aanpassen. Een mooi voorbeeld van technologische ontwikkeling ten behoeve van de gezondheidszorg. Een bedrijf dat het leven van vele suikerpatiënten wereldwijd een stuk aangenamer maakt. Een doelstelling die past bij die van het Positive Change Fund.

Conclusie

Niet alleen de doelstelling van het fonds, maar ook de onderliggende bedrijven toveren een glimlach op ons gezicht. Vraag is: \”Blijft dat ook zo wanneer we het rendement bekijken van het fonds?\”. Sinds haar oorsprong in januari 2017 heeft het fonds een totaal rendement laten zien 172,8% (per 30 september 2020). Het huidige en nog steeds bijzondere beleggingsjaar 2020 heeft hier zeker aan bijgedragen. De meeste bedrijven en sectoren in de portefeuille hebben excessief geprofiteerd van de veranderingen waarmee de wereld dit jaar is geconfronteerd. Het year-to-date rendement van het Baillie Gifford Positive Change Fund bedraagt per 4 december 2020 maar liefst 68%. Wie wordt daar niet blij van…

Scroll naar boven