Ready for take-off?

We tellen af naar de lancering. De lancering van een nieuw jaar, de lancering van nieuwe stimuluspakketten, de lancering van vaccinaties en de lancering van een nieuwe regering in de VS? Zijn beleggers klaar voor de lancering? Are you ready for takeoff?

Lancering van het nieuwe jaar

Veel beleggers zullen 2020 snel achter zich willen laten. Op 1 januari staat het rendement op nul voor het jaar en geldt een nieuwe ronde nieuwe kansen. En voor diegenen die een buy and hold strategie hebben, de zwaar getroffen sectoren of bedrijven zullen vast wel een plusje laten zien in het nieuwe jaar. Dat is ook niet moeilijk want het voordeel van 2021 is dat het in veel opzichten alleen maar beter wordt. We meten tenslotte ten opzichte van 2020. Dus banengroei gaat goed zijn (t.o.v. 2020), consumentenbestedingen gaan stijgen (t.o.v. 2020), en de economische groei zal records breken (t.o.v. 2020). Economisch gezien gaan we knallen! (t.o.v. 2020) The economy is ready for takeoff!

Janet is Back en ready for takeoff!

Waar we in de vorige editie van de nieuwsbrief nog schreven over de tactiek van de verschroeide aarde van Steve Mnuchin, is nu de focus op zijn opvolger – Janet Yellen. Een vervroegd kerstcadeau van Joe Biden aan het Amerikaanse volk. De voordracht van de oud-voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank is in veel opzichten uniek. Janet is de eerste vrouw die deze post gaat bekleden en dat is dan meteen het meest onbenullige feitje aan deze benoeming. Biden maakt een even briljante als logische zet met de voordracht van Yellen. Janet is ingewerkt, haar telefoon heeft de nummers van Christine Lagarde al. Ze heeft bewezen dat ze weet hoe ze een crisis moet bestrijden, én zorgvuldig met de staatsschuld kan omgaan. Haar plaats in de geschiedenis boeken is al verdiend, net als het respect van zowel democraten als republikeinen. Ze staat boven de partijen en dat scheelt tijd. Zoals de Amerikanen zeggen, she can hit the ground running. Janet Yellen weet hoe ze de economie moet stimuleren en is ready for takeoff.

Vaccins gaan vliegen

In de afgelopen twee weken kwam er ook super nieuws van het vaccinfront. Zowel Pfizer met BionTech als Moderna hadden testresultaten van meer dan 90% voor hun vaccins. Ze zijn super effectief en klaar voor de grote uitrol. In het VK wordt komende week al gestart met massa vaccinatie. Pfizer en Moderna zijn beide in onze portefeuilles vertegenwoordigd. Het nieuws van Moderna is extra goed nieuws voor ons omdat het bewijst dat de filosofie van productontwikkeling bij Moderna werkt. Het gaat niet alleen om het Covid vaccin, maar om al die andere medicijnen die effectief in een korte periode kunnen worden ontwikkeld. De winst die Moderna nu maakt met die covidvaccin, geeft een basis voor verdere medicijn ontwikkeling met hetzelfde platform. Moderna is ready for takeoff, net als de massavaccinatie. En dat is goed voor de massa, de massavervoerders, de massa evenementen, én beleggers.

Biden is klaar voor 21 januari 2021

De transitie van de macht in de VS is in volle gang. Hoewel de problemen op Covid gebied in de VS op korte termijn alleen maar toenemen, neemt Biden krachtige maatregelen. Zijn benoemingen zijn doordacht. Bewezen professional krijgen een belangrijke rol in de economie en op gezondheidszorg. Ervaren diplomaten gaan straks om de tafel met China voor een verdere onderhandeling. Hoewel de houding van de VS t.o.v. China niet radicaal zal wijzigen, is de uitvoering van de onderhandeling waarschijnlijk wel van andere aard. De regering Biden krijgt vorm. De vorm van een ervaren team dat de weg kent in Washington, het Capitool en het Witte Huis. De chaos van Trump is bijna voorbij. Op 21 januari 2021 gaat Biden aan de slag met zijn team. Ze zijn ready for takeoff.

Is de beurs ook ready for takeoff?

Als zoveel seinen op groen staan, gaat de beurs dan ook vliegen? Sommige waarderingen zijn exorbitant. Tesla noteert 1145 maal de winst. En misschien nu heel duur, maar kan het bedrijf toch de verwachtingen waarmaken. Goldman Sachs verhoogde de afgelopen week het koersdoel. De bank ziet 30% koerswinst vanaf dit niveau en onderbouwt dit met een versnelde omschakeling naar elektrisch rijden en de dominante positie van Tesla op dat gebied. Het is illustratief voor de estafette die beleggen is. Bij een heropening zullen de GEUR aandelen het goed gaan doen (Ga Erop Uit en Reis). De winstgevendheid in deze sectoren zal herstellen, banken hoeven mogelijk minder af te boeken, hetgeen hun winst een impuls zal geven. Verder blijven de technologische ontwikkelingen in onverminderde snelheid doordenderen. Dit geeft beleggers nieuwe mogelijkheden op toekomstige winsten. En daarmee blijft beleggen een interessante manier op van een volgende fase te profiteren. Ready for takeoff, laat 2021 maar komen, wij zijn er klaar voor!

Scroll naar boven