Vaarwel HAL Trust…

De kogel is door de kerk. We hebben onze positie in HAL Trust verkocht. Een hoeksteen verdwijnt na 12 jaar (sinds de start van Mercurius Vermogensbeheer) uit onze portefeuilles. Het Rotterdamse investeringsvehikel van de familie Van der Vorm stond symbool voor onze succesvolle strategie om in beursgenoteerde houdstermaatschappijen te beleggen. Tezamen met Sofina (de Belgische familie Boëll) en Investor AB (de Zweedse familie Wallenberg) gaf HAL ons toegang tot haar fantastische netwerk en niet beursgenoteerde beleggingen. Waarom zeggen we HAL Trust vaarwel?

Het was een geweldige cruise….

Mercurius portefeuilles hebben sinds de start van ons bedrijf een positie in HAL gehad, maar ook voor die tijd was ik een fervent belegger in HAL Trust. Mijn eerste aankopen moeten zijn geweest in het begin van mijn carrière bij de Generale Bank 1996. Ook later bij Staalbankiers, vormde HAL een onderdeel van de beleggingen van mijn relaties. Het voelt dus een beetje raar om de Rotterdammers niet meer op de lijst te zien staan. Maar het was een prachtige rit. We hebben in de jaren veel over HAL geschreven en zijn nog steeds enthousiast over de strategie. De focus op de lange termijn en de discipline zouden een voorbeeld voor elke belegger moeten zijn. En ons vertrek bij HAL wordt ook niet ingegeven door een gebrek aan vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. We zijn ervan overtuigd dat HAL een stabiele lange termijn belegging zal blijven. Maar dat is geen reden om bij dit familiebedrijf belegd te blijven.

Houdstermaatschappijen….

Houdstermaatschappijen vormen een belangrijk onderdeel van onze portefeuilles. Ze bieden ons toegang tot een gedisciplineerd beleggingsbeleid met de focus op generaties, we kunnen meeliften met het kapitaal van gefortuneerde families die hun sporen hebben verdiend. Zo krijgen we toegang tot mooie beursgenoteerde en niet beursgenoteerde beleggingen. En met name die laatste categorie maakt het interessant. In de loop der jaren hebben we vaak geschreven over deze onderscheidende strategie in onze portefeuilles. En als er iets is dat we geleerd hebben van deze gefortuneerde families is het wel dat je duur (tijd), diversiteit en discipline moet hebben. De 3 D\’s hanteren we ook bij onze houdsterportefeuilles die in alle profielen van Mercurius portefeuilles voorkomen. We hebben vier houdstermaatschappijen, en als je dan een mooie nieuwe kandidaat tegenkomt moet je alle kandidaten evalueren.

Niet-beursgenoteerde beleggingen..

De mooie en unieke toegevoegde waarde van deze houdstermaatschappijen is dat zij in prachtige niet-beursgenoteerde bedrijven beleggen. HAL in o.a. Coolblue, Sofina in o.a. Petit Forrestiere, Investor AB in o.a. EQT Partners. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar houdstermaatschappijen die op dit gebied toegevoegde waarde kunnen leveren. En als je zoekt, en blijft zoeken, dan kom je soms iets heel moois tegen. Precies dat is het geval. In onze zoektocht hebben we een prachtige positie gevonden. Niet eens zover weg, een belegging met lange termijn focus (Duur), een mooie spreiding (Diversiteit) en een strak beleggingsbeleid wars van alle indices (discipline), al meer dan 100 jaar lang. Een kweekvijver van toekomstige unicorns, lang voordat ze naar de beurs gaan. En die wilden we graag opnemen. Eén erin, dan moet er ook een uit. Dat is de discipline, punt uit.

En dus HAL eruit.

De evaluatie van onze houdstermaatschappijen was snel gemaakt. De overige 3 posities kenmerken zich door een mooie diversiteit van innovatieve bedrijven die vroegtijdig inspelen op de verandering van de maatschappij. HAL concentreert zich meer op de traditionelere branches, én beschikt straks, na de verkoop van GrandVision, over een grote pot met geld. Natuurlijk dat vormt een defensief potje maar daar beleggen we niet voor. De Rotterdammers lijken zich te gaan bewegen op de bouwmarkt met de overname van Van Wijnen. Eerder deelden we onze analyse daarover al met u. Interessant, maar er zijn interessantere proposities. En we moeten kritisch blijven, ook als we al 12 (of 24 jaar) een relatie hebben.

Dus, de conclusie?

We blijven HAL Trust natuurlijk volgen. Onze liefde voor het fantastische team van beleggers onder leiding van Mel Groot is niet bekoeld. We blijven het aandeel met veel interesse volgen en misschien schrijven we er ook nog wel over. Maar voor nu hebben we een betere bestemming voor het kapitaal en dus bewegen we, alleen zo blijft uw vermogen fit.

HAL bedankt, voor het fantastische rendement en de wijze lessen in de afgelopen jaren. Tot ziens!

Scroll naar boven