Rendement november 2020

De beste maand voor aandelenbeleggers in de VS sinds 1987. De verkiezingen in de VS zijn voorbij, en ondanks het feit dat Potus de uitslag aanvecht, ziet Wall Street Joe Biden als de volgende president. Deze helderheid in combinatie met positieve resultaten van vaccins geven de beurzen vleugels. Vooral heropeningsaandelen doen het goed. Hoe varen de portefeuilles van Mercurius bij dit herstel? Wat was ons rendement in november 2020?

De verkiezingsnacht biedt geen uitkomst. Onder andere Pennsylvania, Georgia, Nevada en Arizona zijn too close to call. Met name die laatste staat valt op. Het is een gebied dat traditioneel republikeins stemt. John McCain, de in 2018 overleden republikeinse senator, die in 2008 de verkiezingen verloor van Barack Obama, had er zijn roots. McCain was een opponent van Trump binnen de republikeinse partij. Trump noemde McCain meermaals een \”loser\” omdat hij gevangen was genomen tijdens de Vietnam oorlog. Een van de vele controversiële uitspraken van Trump. Toeval of niet, het feit dat Arizona blauw kleurt is een ernstige hindernis voor Trump\’s herverkiezing. De beurs rekent vanaf dat moment op Biden als nieuwe president.

Wat de grootste beursgang in de geschiedenis had moeten worden, wordt een deceptie. De beurs van Shanghai blaast de beursgang van ANT financial af. Eind oktober had Jack Ma, de grootaandeelhouder van ANT, zich kritisch uitgelaten over het Chinese financiële systeem. Het afblazen van de IPO heeft dan ook veel weg van een represaille vanuit Beijing. Jack Ma wordt hier financieel door getroffen, maar mag zich nog steeds de gelukkigste Chinees ter wereld noemen…

Medio november brengen Pfizer en BionTech de eerste resultaten van hun Covid-19 Vaccin naar buiten. 90% effectiviteit (later wordt dat naar boven bijgesteld) en een mogelijkheid om het snel uit te rollen. Moderna, dat ook een vaccin voor Covid-19 ontwikkelt, brengt vergelijkbare cijfers naar buiten. Het lijkt erop dat de donkere Covidtunnel waar vele delen van de economie zich in bevinden, bijna ten einde is. De zwaarst getroffen sectoren zoals olie-industrie en gastvrijheidsindustrie verheugen zich op forse koersstijgingen.

Op 19 november maakt S&P bekend dat Tesla zal worden opgenomen in de S&P 500 index voor 1%. Het zal voor een groter gewicht dan WalMart worden opgenomen. Dat houdt in dat index beleggers, en fondsmanagers die zich spiegelen aan de S&P 500, positie moeten hebben om de afwijking t.o.v. van die index zo klein mogelijk te houden. Zakenbank Goldman Sachs zocht uit dat van de 189 Large Cap US fondsen, 157 fondsen nog geen positie in Tesla hebben. Om enigszins in de buurt te komen van een passende weging moeten ze nog voor ongeveer $500 miljard aan Tesla aandelen kopen. Grote kans dat het aandeel tot die opname nog flink stijgt.

Vlak voor Thanksgiving wordt bekend dat Joe Biden Janet Yellen zal voordragen als nieuwe minister van financiën. Ze wordt de eerste vrouw die die rol zal bekleden. Ze is ook de eerste die ook de rol van FED voorzitter heeft bekleed. Een bekende van Wall Street. Maar veel belangrijker, Yellen heeft de ervaring, status en het vertrouwen van de financiële markten om de Amerikaanse economie te ondersteunen in het herstel na de Covidcrisis, zonder de staatsschuld op lange termijn te laten ontwrichten. Een briljante keuze van Joe. Welcome back Janet!

\"rendement
\"rendement

*Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, en gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex btw t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex btw). De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven