Beleggen met impact!

Beleggen met impact! Of impact hebben met beleggen? Dat laatste is overigens iets wat wij, hoe dan ook, van elke fondsmanager in onze portefeuille verwachten. Actief aandeelhouderschap willen we zien. Je stem laten horen (en gelden) op aandeelhoudersvergaderingen. We willen de bedrijven waarin we beleggen dwingen om doorlopend naar de zogenaamde \’ESG-cirteria\’ te kijken. Niet vanuit de \’geitenwollen-sokken-gedachte\’ en niet vanuit louter financiële redenen, maar vanuit de overtuiging om juist op deze manier het verschil te kunnen maken. Geen sectoren of landen uitsluiten. Juist in de sectoren die het minst aan de ESG-criteria voldoen, is de meeste verbetering te realiseren. Zolang je maar actief aandeelhouderschap toont! Dat is onze impact! Bij Mercurius schuwen we daarbij de \’donkergroene\’ kant van impact beleggen natuurlijk niet. Onze asset manager Wellington heeft hiervoor een geweldig team en fonds om net dat beetje meer impact in onze portefeuilles te brengen. In de overtuiging dat deze \’way of thinking\’ gaat leiden tot een beter rendement nemen we u graag mee…

Wellington Global Impact Fund

Het eerste fonds van Wellington vindt haar oorsprong in 1928. Wellington is anno \”Nu\” uitgegroeid tot een asset manager met een ongekende omvang van het beheerde vermogen. Een één met twaalf nullen! In Nederland noemen we dat een biljoen. Duizend-miljard… bijna niet voor te stellen! Via een partnerstructuur telt Wellington 172 medewerkers die als partner mede eigenaar zijn van het bedrijf. Betrokken medewerkers met verantwoordelijkheidsgevoel die service leveren omdat het hun eigen \’toko\’ is! Juist omdat wij ons bij Mercurius hierin zo herkennen verdient Wellington onze aandacht en in dit geval ook een plek in onze portefeuilles. Raakvlak genoeg!

Strategie

De eerdergenoemde en uiteraard figuurlijk bedoelde \’geiten-wollen-sok\’ lijkt niet eens in de strategie van het fonds voor te komen. Dat is ook al lang niet meer van deze tijd als het gaat om impact! Het fonds krijgt van Morningstar zowel vijf sterren voor haar prestaties als vijf \’globes\’ voor duurzaamheid! De impact op het rendement houden we nog even voor onszelf, maar delen we later in dit artikel graag met u. Technologie, industrie en gezondheidszorg zijn de zwaarstwegende sectoren in het fonds. Het fonds spreidt over ca. 55 bedrijven, waarbij elk bedrijf maximaal 5% van de portefeuille uit mag maken. Ons overleg met Wellington van vorige week maakt dat we het Wellington Global Impact Fund nu \’Mercuriusbreed\’ in al onze portefeuilles hebben ingezet!

Welke bedrijven zitten er in de portefeuille?

Onze interesse gaat natuurlijk uit naar de daadwerkelijke samenstelling van de portefeuille. Welke bedrijven zitten er in portefeuille? Wat is hun business en waar vinden we de herkenning? Als Mercurius automatiseren we steeds verder en kunnen nu \’exact\’ de onderliggende bedrijven en samenstelling van onze portefeuilles in kaart brengen. We zullen dit op korte termijn ook inzichtelijk maken voor onze relaties via hun eigen cliëntportaal. Dat is namelijk waar het om gaat; Als belegger wil je weten waarin je belegt. Wij noemen dat \’transparant\’! Een woord dat makkelijk uitspreekt, maar in de praktijk is dit waar het uiteindelijk ook om gaat! Bij wijze van \’preview\’ doen we daarom hier graag een kleine greep uit de bedrijven waarin het fonds belegt…

Zoetis

Zoetis richt zich op diergezondheid. Het bedrijf legt zich er op toe om klanten op steeds betere manieren te ondersteunen. Voortbouwend op 60 jaar ervaring levert Zoetis hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins, ondersteuning en educatie. Met name gericht op diergeneeskundige professionals. De toekomst van diergezondheid bestaat uit het integreren van verschillende oplossingen en technologieën. Zoetis ondersteunt dierhouders en dierenartsen bij het beslissen, voorkomen, opsporen en het doelgericht en effectief behandelen van ziektes. Niet alleen voor het biggetje op de foto, maar ook uw hond en/of kat varen wel bij de producten van Zoetis!

First Solar

First Solar is een internationale producent van zonnepanelen met productielocaties in de Verenigde Staten, Maleisië en Duitsland. Het bedrijf produceert op basis van dunne film technologie. De modules van First Solar leveren weliswaar een lager rendement dan traditionele silicium zonnecellen, maar worden geproduceerd tegen vele malen lagere kosten. First Solar is het eerste op de S&P500 genoteerde bedrijf dat zich volledig richt op zonne-energie. Daarnaast heeft het bedrijf, als eerste in deze sector, een eigen inzamel- en recycling programma gelanceerd. First Solar beschikt over de technologie om de energietransitie een impuls te geven! Dat is nog eens impact!

Conclusie

Bij Mercurius zijn we er van overtuigd dat verantwoord beleggen begint bij actief aandeelhouderschap. Juist door je stem als aandeelhouder te laten gelden en ondernemingen kritisch te volgen wordt het verschil gemaakt. Dat is de macht van het geld. Het year-to-date rendement van het Wellington Global Impact Fund bedraagt 14,2% per 19 november 2020. Het fonds draagt dus niet alleen bij aan een betere wereld, maar ook aan het rendement van onze relaties. Beleggers in onze Junior portefeuilles hebben al langer ervaring met dit fonds. Deze week hebben wij het fonds voor al onze portefeuilles opgenomen. Dit geeft ons een comfortabel gevoel voor de toekomst.

Scroll naar boven