Een hoger minimum loon. Positief?

De nieuwe POTUS, Joe Biden wil zijn verkiezingsbeloftes snel inlossen. Een van die beloftes is een verhoging van het minimumloon naar $15 per uur. In sommige staten betekent dit een meer dan verdubbeling (het federale minimumloon is sinds 2009 $7,25 per uur) vanaf het huidige niveau. Meer dan 32 miljoen Amerikanen verdienen nu minder dan $15 per uur en hebben moeite om rond te komen. Voor bedrijven betekent de voorgestelde verhoging een lastenverzwaring. Is een hoger minimum loon wel positief? Wat betekent het voor beleggers?

De verschillen zijn enorm…

De verschillen tussen de staten is enorm. Het merendeel van de staten hanteert het federale minimum van $7,25 per uur. Slechts een handvol staten heeft het minimum op $ 15 per uur. Veel van de 32 miljoen Amerikanen die voor het minimum van $7,25 werken, komen niet rond terwijl ze full time werken. Meerdere banen zijn het gevolg. Onacceptabel, zo vindt Biden en hij verbindt de nieuwe stimuluspakketten dan ook aan een verhoging van het minimum loon, gefaseerd naar $15 per uur.

Welke bedrijven worden geraakt?

De (beursgenoteerde) bedrijven die veel werknemers tegen een laag salaris in dienst hebben worden dan geconfronteerd met een lastenverzwaring die mogelijk effect heeft op de winstgevendheid van die bedrijven. Walmart is met 1,5 miljoen werknemers, de grootste werkgever in de VS. Het bedrijf verhoogde in 2016 het minimumloon van $9 naar $10 per uur voor 500.000 medewerkers. Sindsdien is het personeelsverloop gedaald en de productiviteit gestegen. McDonalds heeft vergelijkbare ervaringen en omarmt inmiddels de strategie dat gelukkige werknemers zorgen voor gelukkige klanten. De stijgingen van de loonkosten hebben niet noodzakelijkerwijs een negatief effect op de winst.

Hoger minimum loon positief voor de winst?

De al dan niet gedwongen verhoging van het minimum loon heeft op lange termijn positieve effecten voor bedrijven. Gelukkiger werknemers blijven langer in dienst. Dat zorgt voor lagere kosten voor het werven en inwerken van personeel. Daarnaast worden bedrijven gedwongen om kritisch naar hun bedrijfsprocessen te kijken. Hetzelfde produceren met minder menselijke inspanning. De bestelzuilen in McDonalds restaurants zijn daar een mooi voorbeeld van.

En tot meer omzet!

De verhoging van het minimum loon heeft ook een positief omzet effect voor de bedrijven met een hoog percentage werknemers tegen het minimumloon zoals McDonalds, Walmart, Home Depot en Starbucks. Het zijn juist deze bedrijven waar mensen de salarisverhoging als eerste zullen besteden. Een groter besteedbaar inkomen leidt immers tot hogere bestedingen. Er zal vaker uit eten gegaan worden (bij McDonalds, KFC of BurgerKing), de boodschappenkar bij Walmart is voller en het huis wordt verbeterd. De omzet kan dus worden verhoogd doordat het besteedbare inkomen stijgt, en dat leidt tot hogere winst. Voorwaarde is dus wel dat er geïnnoveerd wordt. Het beter begeleiden van processen bijvoorbeeld middels een bedrijf als Datadog, kan helpen bij die innovatie.

En heeft grote politieke gevolgen

Als Biden erin slaagt om het minimum loon te verhogen, dan heeft dat op termijn mogelijk ook grote politieke gevolgen. Een verhoging van de welvaart zal een goede uitstraling hebben op de democraten. Deze nivellering zal ook zorgen voor een vermindering van de criminaliteit zo leert de ervaring. De sociale verdeeldheid zal verminderen hetgeen tot meer tevredenheid onder de bevolking zal leiden. Een verhoging van de levensstandaard kan ook zorgen voor een betere toegang tot onderwijs, hetgeen op zichzelf weer kan leiden tot een grotere innovatiekracht in toekomst.

maar is vooral het enige juiste voor de VS

Los van alle economische argumenten dat een loonsverhoging de juiste economische impuls zal hebben, lost het ook een trauma voor de VS op. Het Amerikaanse volkslied bezingt \”The land of the free and the home of the brave\”. Vanzelfsprekend hoort daar een vorm van financiële vrijheid bij. De Amerikaanse droom lijkt voor 32 miljoen werknemers ver weg, met een salaris waarbij ze in een 40 urige werkweek onvoldoende verdienen om hun gezin een volwaardige voedzame maaltijd voor te kunnen schotelen. Een dapper ondernemer en belegger zal daarom een verhoging van het minimum loon toejuichen. Gelukkige werknemers zorgen voor gelukkige klanten. En die combinatie zou elke belegger gelukkig moeten maken!

Scroll naar boven