Datadog, een topper…

Graag stellen we een snelgroeiende topper uit onze Amerikaanse Smallcap portefeuille voor: Datadog. Het bedrijf dat genoteerd is aan de Nasdaq onder ticker symbool DDOG (ISIN code US23804L1035) is één van de posities in het US Small Cap fund die we in portefeuille hebben. Datadog werd in 2010 opgericht door de Fransozen Olivier Pomel en Alexis Lê-Quôc. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 2200 mensen in dienst en een omzet van $600 miljoen. Met een marktwaarde van $31 miljard is de waardering op z\’n zachtst gezegd, fors. Waarom zijn we dan toch zo positief?

Wat doet Datadog?

Datadog is een leidende aanbieder van IT monitoringoplossingen, met name oplossingen in de Cloud. Het principe van hun bedrijfsmodel is simpel. Veel bedrijven maken gebruik van meerdere IT monitoring oplossingen om bijvoorbeeld de snelheid van hun website bij te houden, daarnaast de boekhouding te integreren, of een logistiekpakket dat de goederenstroom controleert. Voor het management van bedrijven levert dat een onoverzichtelijke situatie op, meerdere systemen moeten immers gecontroleerd en gemonitord worden. Datadog verbindt al deze systemen, interpreteert de data en signaleert als er onregelmatigheden optreden. Dit biedt enorme voordelen voor het management van het bedrijf dat eigenlijk alleen nog maar naar Datadog hoeft te kijken.

Het unieke concept

Datadog kan communiceren met vrijwel alle systemen die managementinformatie geven. Daarmee is het in staat om een werkelijke \”one-stop-shop\” te zijn voor haar cliënten. In een wereld waarin in data steeds belangrijker wordt, is het voor het management van een bedrijf van belang om die data ook te kunnen interpreteren (uitkauwen) en bedrijfsprocessen te kunnen bijsturen. Een oplossing die dit kan, wordt al snel een cruciaal onderdeel van het managementproces. En dat doet Datadog en dat is ook terug te zien in de cijfers van het bedrijf.

Net Dollar Retention Rate!

Fantastisch natuurlijk dat ze een cruciaal onderdeel van bedrijfsprocessen zijn, maar hoe verklaart dat de enorme waardering? De groei van Datadog is enorm. Dat hebben wel meer Saas (software as a service) bedrijven, maar weinig bedrijven in Saas laten zo\’n mooie groei zien. In een jaar tijd laten ze een forse groei van hun grote klanten (meer dan $ 100.000 jaar omzet) zien. Niet alleen is de groei van nieuwe klanten indrukwekkend, de Net Dollar Retention Rate is dat ook. Deze parameter laat de groei van bestaande klanten zien. En die is explosief met 130%! Elke ondernemer zal beamen dat de groei van bestaande klanten de makkelijkste en vaak goedkoopste groei is. Bij een NDRR 130% kunnen we concluderen dat bestaande klanten dus super enthousiast zijn over de toegevoegde waarde van Datadog. Er zijn maar weinig bedrijven die een NDRR van boven de 100% hebben. Datadog is dus een topper!

Award winning!

Niet alleen bestaande klanten zijn enthousiast, ook Microsoft (Azure), Google en Amazon zijn enthousiast en bevelen Datadog aan op hun website en bij hun klanten. Dit draagt bij aan de toekomstige groei van Datadog. Ook de Amerikaanse overheid is met Datadog gaan werken. Dit zorgt ervoor dat de overheid efficiënter werkt. Net als private bedrijven zorgt het werken met Datadog voor een enorme kostenbesparing én een verbetering van de bedrijfsprocessen. De lijst van bedrijven die inmiddels met Datadog werken, al dan niet nog in de testfase, is ook indrukwekkend.

Een voorbeeld? Peleton!

Een van de bedrijven die met Datadog werken is Peloton. In dit korte filmpje legt Peloton uit waarom ze zo graag met Datadog werken:

Bij complexe processen zoals relaties realtime vanaf verschillende locaties met elkaar te laten communiceren is de snelheid en functionaliteit van systemen cruciaal. Deze vorm van integratie van van processen zal in de toekomst alleen maar toenemen.

De plek in onze portefeuilles

Datadog heeft een rooskleurige toekomst, zo schatten we in. De waardering is op basis van de huidige omzet en winst astronomisch maar we zien ook een explosieve groei met een significante verbreding van haar diensten en klanten basis in het vooruitzicht. Als onderdeel van onze Amerikaanse smallcap portefeuille heeft het bedrijf een weging van maximaal 0,09% van onze portefeuille. Op basis van de huidige waardering fors, maar beleggen doen we voor de toekomst. En voor Datadog lijkt die heel rooskleurig!

Disclaimer

Dit stuk vormt geen koopaanbeveling.

Scroll naar boven