Partners Group

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat wij het Zwitserse Partners Group opnamen in onze portefeuilles. Eén van de unieke kenmerken van onze portefeuilles is namelijk dat wij een deel het aan ons toevertrouwde vermogen beleggen in houdstermaatschappijen. Het Zwitserse Partners Group is zo\’n houdstermaatschappij die voor ons de deur opent naar unieke beleggingskansen. Beleggingskansen waarmee Mercurius zich onderscheidt van haar collega\’s. Maar wat voor bedrijf is Partners Group nu eigenlijk? Waar liggen de voordelen voor onze relaties en waarin wordt belegd? Wat waren de resultaten en wat zijn de vooruitzichten? Leest u gerust verder voor de antwoorden op deze en andere vragen.

Waarom houdstermaatschappijen?

Onze portefeuilles zijn in de basis voornamelijk opgebouwd met actieve beleggingsfondsen. Daarnaast blijven wij altijd op zoek naar extra toegevoegde waarde. Deze extra toegevoegde waarde hebben wij gevonden in de zogenaamde houdstermaatschappijen. Voorbeelden hiervan zijn het Belgische Sofina, het Zweedse Investor AB, maar ook het Nederlandse HAL. Overigens hebben wij van die laatste recent afscheid genomen. Lees hiervoor ook ons eerdere artikel door hier te klikken. Deze houdstermaatschappijen bieden ons een unieke mogelijkheid om indirect in private equity te investeren. Uniek, omdat private equity en liquiditeit vaak niet samen gaan. Beursgenoteerde houdstermaatschappijen kennen echter een dagelijkse verhandelbaarheid. Daarnaast kunnen houdstermaatschappijen vaak steunen op een schat aan ervaring. Ervaring van institutionele beleggers of industriële families die als mede aandeelhouder vaak aan de basis van deze holdings staan. Betrokken partijen die al jaren goed op hun vermogen passen. \’Join them\’!

What about…..

Partners Group heeft haar basis in het Zwitserse Zug en is in 1996 opgericht. Inmiddels telt het bedrijf 20 kantoren verspreid over de hele wereld. Het belegt een vermogen van 109 miljard US dollar. Onder andere voor 900 institutionele beleggers. Van het belegde vermogen is 27,7 miljard CHF verhandelbaar via de beurs. Per 21 september 2020 is Partners Group opgenomen in de Zwitserse SMI index. In deze index zijn de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven van Zwitserland genoteerd. Partners Group biedt een unieke mogelijkheid om via de beurs te investeren in private equity, niet beursgenoteerd vastgoed en private infrastructurele projecten. Het is de op één na grootste \’private-markets\’ firma ter wereld met een beursnotering. Ongeveer 45% van de aandelen zijn in handen van medewerkers en partners.

Welke bedrijven zitten er in de portefeuille?

Normaal schrijven wij vaak over beleggingsfondsen en de beursgenoteerde bedrijven waarin zij beleggen. Deze keer hebben we het dus uitsluitend over niet beursgenoteerde bedrijven en investeringen. Des te groter is de uitdaging om een teken van herkenning bij u op te roepen. De investeringen worden gedaan over de hele wereld en zijn zeer breed gespreid. Er wordt naast bedrijven ook geïnvesteerd in infrastructurele projecten en vastgoed op A-locaties. Dit biedt mogelijkheden die op beurzen vaak moeilijk te vinden zijn. Unieke investeringen met een mooi groeipotentieel. Voor een overzicht van de volledige portefeuille van Partners Group klikt u hier.

Confluent Health

In 2019 nam Partners Group een belang in het Amerikaanse Confluent Health. Een marktleider op gebied van fysio- en ergo- therapie in de VS. Het beschikt over meer dan 500 praktijklocaties in heel Amerika. Confluent gaat samenwerkingen aan met lokale (fysio)therapeuten en levert hen een platform ten behoeve van superieure zorg en optimale bedrijfsprestaties. Naast de genoemde therapieën biedt Confluent ook verschillende preventieve programma’s op het gebied van gezondheid. Er is bijvoorbeeld een speciaal programma gericht op het voorkomen van gezondheidsklachten op de werkvloer door werknemers fit te houden. Gezonde werknemers zijn immers de basis voor een efficiënt bedrijf. Dankzij Confluent hebben de aangesloten fysiotherapeuten meer tijd over om voor hun patiënten. Met een vergrijzende Amerikaanse bevolking en steeds meer aandacht voor onze gezondheid heeft Confluent Health een bijzonder mooie groeipotentie. Daarnaast zullen schaalgrootte en groeiambities op termijn leiden tot verdere kosten voordelen.

Windpark Borsele

In 2018 heeft Partners Group een belang genomen van 45% in het consortium Blauwwind dat de offshore windparken Borssele III en IV bouwt. Dit windpark omvat 77 Vestas windmolens met een capaciteit van 9.5 MW per turbine. Naast Partners Group zijn ook Shell, Eneco, DGE en Van Oord aandeelhouder in dit park. De stroom was al bijna uitverkocht voordat men aan dit project begon. Het park levert 731,5 MegaWatt en dat is voldoende om heel Amsterdam een jaar van stroom te voorzien. Windpark Borsele geeft een enorme impuls aan de verdere verduurzaming van Nederland. Een aantrekkelijke investering die zich terugvertaald in het rendement van Partners Group en daarmee in het rendement voor onze relaties. Naast Borsele neemt Partners Group overigens ook deel aan een windpark in Australië en een zonnepark in China.

Conclusie

Het rendement van Partners Group bedroeg over heel 2020 ca. 19%. Het is daarmee ook één van de \’outperformers\’ in de portefeuilles van onze relaties. Het biedt ons de mogelijkheid om via de beurs te beleggen in private equity, zonder dat dit ten koste gaat van de verhandelbaarheid. Voor ons altijd een belangrijke voorwaarde. Overigens komt een groot deel van het rendement, naast de deelnemingen zelf, ook uit managementfees beheer fees en performance fees. Particuliere beleggers die profiteren van fees die institutionele beleggers betalen? Het lijkt een sprookje en de wereld op zijn kop, maar Partners Group maakt het mogelijk! Wij zijn meer dan tevreden met onze positie in deze Zwitserse houdstermaatschappij. Samen met de andere houdstermaatschappijen dragen zij niet alleen bij aan een mooi rendement, maar ook aan een uitstekende risicospreiding. Toegevoegde waarde noemen we dat.

Scroll naar boven