Is de markt overgewaardeerd?

Het blijft surrealistisch. Terwijl Covid-19 de wereld opnieuw in de vorm van harde lockdowns gijzelt, ziekenhuizen uitpuilen en delen van het bedrijfsleven overeind gehouden moeten worden met staatssteun blijven de beurzen maar stijgen. De hamvraag is dan ook, is de markt overgewaardeerd?

De beurs is te duur…

Zeker! Als we kijken naar de huidige winstniveaus van bedrijven dan zijn waarderingen hoog, veel te hoog. Tesla laten we maar even buiten beschouwing, maar veel technologie bedrijven en ook bedrijven uit traditionele sectoren verhandelen tegen enorme waarderingen. Terwijl AirFranceKLM gebukt gaat onder een alsmaar toenemende schuldenlast en een terugkeer naar vrije kasstromen in de komende zeg 8 jaar ondenkbaar is, zijn beleggers bereidt om € 5,- voor een aandeel neer te leggen. De winsten die het bedrijf na Covid hoopt te boeken, gaan allemaal naar rente en aflossing van hun redder, de Staat der Nederlanden. Het lijkt een geval van irrationeel patriottisme. De trotse blauwe zwaan zal toch nooit ten onder gaan? Misschien niet maar als aandeel is het voor de komende, lange tijd, geen interessante belegging. Op dit moment is de aandelenmarkt voor nationale luchtvaartmaatschappijen enorm overgewaardeerd. Tenzij het bedrijf een interessante nieuwe omzet- en winstbron weet aan te boren…

De beurs is te goedkoop!

Als we kijken naar de huidige fase van de economie, dan is de markt gigantisch overgewaardeerd. Beleggers gaan uit van een spectaculair herstel van de economie. Bij Mercurius Vermogensbeheer denken we dat dat ook goed mogelijk is. Het merendeel van de consumenten heeft meer saldo op de spaarrekening dan ooit en het aantal faillissementen is in 20 jaar nog niet zo laag geweest. En natuurlijk speelt de overheidssteun een belangrijke rol daarin. Op zich verklaart dat een deel van de huidige forse waardering.

Toch zijn het een handvol bedrijven die het merendeel van de waardering voor hun rekening nemen. Adyen, ASML, Just Eat Takeaway, en Prosus zijn merendeels verantwoordelijk voor de recordstand van de AEX. Het zijn deze bedrijven die beleggers doen denken dat de markt overgewaardeerd is. Maar dit zijn ook de bedrijven die beleggers keer op keer verrassen met forse winstgroei. Winstgroei die de waardering van de markt rechtvaardigt. En die winstgroei komt uit nieuwe producten, nieuwe toepassingen, nieuwe markten, kortom; innovatie.

Vernieuwing is het toverwoord

Het is vernieuwing of wel innovatie die de AEX en andere beurzen drijft. Door de samenstelling te veranderen zijn bedrijven als Adyen en Just Eat Takeaway toegetreden tot de Champions League van beursgenoteerde bedrijven. En het zijn juist deze bedrijven die gedurende Covid voor het herstel van die beurs zorgden. En hun snelle herstel, of verdere groei, werd veroorzaakt door de innovatie die in hun DNA zit. Het zijn veelal bedrijven die geleid worden door hun oprichters die vaak vanuit een garage of zolderkamer startten met het verwezenlijken van hun visie op hoe dingen anders kunnen. Veel starters halen het niet maar de starters die het wel halen, en de kleine groep die vervolgens een beursnotering verkiest tillen vaak de beurs naar nieuwe hoogte met hun innovatie. De AEX is naar nieuwe hoogte getild door bedrijven die vier jaar geleden nog niet genoteerd stonden aan die beurs. Vernieuwing is het toverwoord.

Van small cap naar large cap

De lage rente speelt ook een belangrijke rol in de waardering. De risicovrije voet (staatsrente) is negatief en zorgt voor een stuwmeer van liquiditeit die naar de beurs stroomt. Het stelt kapitaal ter beschikking voor ontwikkeling van die nieuwe bedrijven. Die kunnen daarmee exponentieel uitgroeien en hun weg naar de beurs vinden. Enkele van hen debuteren als large cap op de hoofdbeurs zoals AEX of CAC-40 maar de meeste beginnen als small cap op kleinere beurzen zoals de ASCX of AMX. In onze portefeuilles hebben we dan ook altijd een positie in small caps. In deze fondsen vinden we de meeste interessante kleinere bedrijven met een hogere groeivoet. Beleggen in small caps biedt een geweldige manier om te profiteren van de vernieuwing van de beurs en economie.

En innovatie in de portefeuille..

Binnen onze small cap posities zien we geregeld nieuwe bedrijven verschijnen. Veelbelovende snelle groeiers zoals DataDog kunnen zo de portefeuille laten groeien naar nieuwe hoogtes. Bij succes (de bedrijven groeien dan door naar large cap) wordt afscheid genomen en moet er opnieuw naar snelle groeiers worden gezocht. Deze innovatie houdt de portefeuille en daarmee het vermogen van onze relaties fit. Het is ook de belangrijkste verklaring waarom onze portefeuilles relatief snel wisten te herstellen van de covid crisis in maart.

Onze (verlate) nieuwjaarswens

Om ook in 2021 weer een goede prestatie neer te zetten blijven wij in onze portefeuilles dus innoveren. Zoeken naar nieuwe beleggingsfondsen die innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Alleen op die manier zijn we minder kwetsbaar voor té hoge waarderingen. We hoeven ons dan niet constant af te vragen of de markt is overgewaardeerd. De vraag is óf genoeg wordt geïnnoveerd!

Scroll naar boven