Rendement december 2020

De laatste maand van een historisch jaar. 2020 werd het jaar van de disruptie. Covid nam de wereld over en veranderde ons leven. De \”oude\” economie werd fors geraakt, terwijl de \”nieuwe\” economie accelereerde.
In de laatste maand stegen de markten verder, hoe sloten onze portefeuilles 2020 af?

Ruim 20 maanden na de fatale ongelukken met twee Boeing 737 Max toestellen, weet de vliegtuigbouwer op 3 december weer een order binnen te slepen. Ryanair koopt 75 toestellen van het type ter uitbereiding van haar vloot. De Ierse discountmaatschappij is al een van de grootste gebruikers van het type 737 Max. De order heeft een cataloguswaarde van $ 8 miljard, maar waarschijnlijk heeft Ryanair forse kortingen bedongen.

Op 8 december wordt de 90 jarige Britse Margaret Keenan als eerste persoon ter wereld gevaccineerd tegen Covid-19. Ze krijgt onder grote mediabelangstelling in het University Hospital Coventry het Pfizer Biontech vaccin toegediend. De vaccinatie markeert de start van een ongekend wereldwijd vaccinatie programma, een programma dat een belangrijke stap voorwaarts is naar een genormaliseerde samenleving.

Op 10 december gaat AirBNB naar de beurs. De koers van de beursgang werd vastgesteld op $68,-, de eerste koers was $146,-. Een doorslaand succes dus. Het is slechts één van de succesvolle IPO\’s in de maand december en een duidelijk signaal dat beleggers de pandemie als tijdelijk zien.

In Groot Brittannië duikt een nieuwe, veel besmettelijker variant van het Corona virus op. Het zorgt voor verscherpte grenscontroles. Dit terwijl veel Britse bedrijven juist extra voorraden met importgoederen proberen aan te leggen, daags voor het vertrek van het VK uit de EU. Kilometers lange files aan beide kanten van het kanaal vormen zich.

Op de valreep van 2020, met slechts enkele dagen voor het vertrek uit de EU, sluiten de EU en het VK toch een handelsakkoord. Het voorkomt een harde Brexit. In het kielzog van deze overeenkomst sluit de EU op de één na laatste dag van het jaar ook nog een handelsakkoord met China. Dit akkoord volgt na jaren onderhandelen. Bedrijven uit de EU kunnen makkelijker investeren in China, zijn beter beschermd en ook worden intellectuele eigendommen beter beschermd. Let the trading begin…

\"Rendement
\"Rendement

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, en gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex btw t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex btw). De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven