Nieuw jaar..

2020 is voorbij. Op 31 december om klokslag 12 uur namen we afscheid van een bizar jaar. We heetten 2021 welkom, hoopvol omdat het vaccin ons uitzicht biedt op de terugkeer van het oude normaal. Gek eigenlijk, dat die 365ste wisseling van een etmaal jaarlijks uitbundig wordt gevierd. Het is in december de laatste feestdag in een serie die allemaal in het teken van hoop en licht staan. En dit jaar heeft dat nog meer waarde omdat 2020 door zoveel mensen als heel donker is ervaren. Ja, 2021 is een welkom nieuw jaar, maar wat verandert dat nu voor de beurs?

Er verandert heel veel, en niets..

Een nieuw jaar markeert een nieuw begin. Het rendement van het oude jaar staat in de boeken, en de (rendement)teller staat weer op nul. Sommige beleggers wijzigen hun portefeuille nog iets voor het nieuwe jaar. Van een aantal evenementen weten we dat ze gaan plaats vinden en de beurs kunnen beïnvloeden, zoals verkiezingen of de Brexit. Maar dat zijn evenementen die al lang van tevoren bekend zijn. Op 20 januari wordt Biden geïnaugureerd als president van de VS, tenzij Trump in zijn wanhopige pogingen slaagt om de formele bevestiging van de verkiezingsuitslag op 6 januari te blokkeren. De dag ervoor 5 januari is minstens zo belangrijk als de staat Georgia naar de stembus gaat om haar 2 senatoren te kiezen. Biden heeft daarmee nog steeds uitzicht op een absolute meerderheid. Met de overgang van 2020 naar 2021 hebben we de thema\’s die beleggers in de laatste maanden van 2020 bezig hielden niet achter ons gelaten, we nemen ze gewoon mee. Zo veel verandert er dus niet…

De IPO bonanza gaat door in 2021!

In 2021 mogen we ons natuurlijk ook weer verheugen op een groot aantal interessante nieuwkomers op de beurs. Zo staan de in VS het online handelsplatform Robinhood en betaalplatform Stripe op de nominatie om een beursnotering (in de VS) te krijgen. Die laatste bevindt zich overigens al in al onze portefeuilles. De houdstermaatschappij die HAL Trust verving heeft een positie in deze nu nog private onderneming. Onze relaties vinden de naam van deze houdstermaatschappij terug onder Partners Group in het overzicht.

Aan de AEX zal InPost een notering krijgen. Dit van origine Poolse bedrijf is gespecialiseerd in logistieke services voor e-commerce. Het stelt lockers ter beschikking voor het afleveren en retourneren van pakketjes. Dit zorgt voor snellere levering, goedkopere bezorging en een lagere carbonemissie van de bezorging. InPost is een doorslaand succes in Polen en staat voor een internationale uitrol. Naast InPost wordt mogelijk ook MoonPig aan de AEX genoteerd. MoonPig levert gepersonaliseerde wenskaarten, boeketten en gepersonaliseerde kado\’s.

Stuk voor stuk snelgroeiende bedrijven die op zoek zijn naar kapitaal voor verdere groei. En daar zijn beleggers doorgaans dol op. We verwachten dan ook dat deze bedrijven voor een verdere groei van indexen zal zorgen.

De Brexit is exit

Op de valreep van 2020 wisten de EU en het VK een Brexit akkoord te bereiken. Een akkoord waarbij per saldo alleen maar verliezers zijn. Maar goed, dat verlies hebben we de afgelopen vier jaar in de matige prestaties van de Engelse beurs gezien. De onzekerheid was daarvoor de grootste boosdoener. Nu er duidelijkheid is kunnen we de balans opmaken en gaan herbouwen. Het zal dan ook een beter periode voor met name de lokale beurs in het VK zijn. We moeten nog even geduld hebben tot de Covid pandemie in het VK onder controle is, maar dan kan de Britse beurs ook gaan floreren.

Covid onder controle

Inmiddels zijn er wereldwijd vaccins van Pfizer en Moderna beschikbaar en vaccinatieprogramma\’s gestart. Wekelijks worden er nieuwe vaccins voor Covid-19 goedgekeurd. Het tempo van vaccineren zal de komende weken sterk accelereren. En daarmee komt een heropening van de zwaar getroffen delen van de economie snel dichterbij. We hoeven daarvoor, naar ons inzicht, niet te wachten tot de totale bevolking gevaccineerd is. Het gaat om de kwetsbaren die een grotere kans hebben om niet op eigen kracht van dit virus te kunnen herstellen. Deze groep mensen heeft een verhoogde kans om in het ziekenhuis te belanden. Door hen als eerste te vaccineren neemt de druk op de zorg af. Dat we de komende periode nog te maken zullen hebben met een verhoogde ziektecijfers als gevolg van Covid is geen reden om de economie nog langer te laten verzwakken.

De lente is in aantocht..

We zijn begonnen aan een nieuw jaar en de eerste handelsweek belooft alweer voldoende actie. Bedrijven zullen hun boeken openen over Q4 van 2020 en dit zal over het algemeen de verwachting kunnen overtreffen. We verwachten dan ook dat het positieve momentum van december zal aanhouden. Daarnaast staat er een enorme hoeveelheid liquiditeit op bankrekeningen. Een deel daarvan zal belegd gaan worden. We denken dat dit de basis vormt voor verdere koersstijgingen in 2021, de rente zal tenslotte laag blijven, en dat is een van de belangrijkste drijfveren voor de aandelen markt.

Scroll naar boven